Ο (Έλληνας) βασιλιάς της Καλωδιακής TV θα πάει στη φυλακή

ΚΟΣΜΟΣ

Ο (Έλληνας) βασιλιάς της Καλωδιακής TV θα πάει στη φυλακή

Για τους 2.600 κατοίκους της Κούντερσπορτ, μιας απομακρυσμένης πόλης που βρίσκεται στα βουνά Allegheny στις ΗΠΑ, ο Τζον Ρήγας (φωτ.1), γιος Ελλήνων μεταναστών, ήταν ένας γενναιόδωρος και καλοκάγαθος άνθρωπος. Ολοι τον σέβονταν και τον αγαπούσαν γιατί τους είχε ευεργετήσει.

Ομως, η ήρεμη και πλούσια ζωή του αναστατώθηκε το 2002, όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος ανακάλυψαν ότι ο «βασιλιάς της καλωδιακής τηλεόρασης» είχε λεηλατήσει την εταιρεία του Adelphia και είχε ξεγελάσει τους μετόχους της, κερδίζοντας εις βάρος τους 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι η οικογένεια Ρήγα χρησιμοποίησε την Adelphia σαν κουμπαρά για να ξεπληρώσει προσωπικά δάνεια, να αγοράσει μετοχές και να αποταμιεύσει χρήματα. Επίσης, τον κατηγόρησαν ότι έκανε υπερβολικά πολυτελή ζωή, πήγαινε για σαφάρι στην Αφρική και ότι με τα χρήματα των μετόχων πληρώθηκε η παραγωγή μιας ταινίας που είχε αναλάβει η κόρη του.

Το 2002 ο πατριάρχης της οικογένειας και οι δυο γιοι του γλίτωσαν τη φυλάκιση πληρώνοντας εγγύηση. Πριν από λίγες μέρες, όμως, το δεύτερο δικαστήριο αποφάσισε να στείλει στη φυλακή τον 83χρονο Τζον Ρήγα και τον γιο του Τιμ (φωτ.2).

Η κακή κατάσταση της υγείας του -πάσχει από καρκίνο της κύστης, δεν βλέπει από το ένα μάτι και δεν ακούει σχεδόν καθόλου- δεν επηρέασε την ετυμηγορία των δικαστών. Ο γηραιός πρώην μεγιστάνας θα μπει στη φυλακή για 15 χρόνια.

Θα μπορέσει να βγει από τη φυλακή και να πάει σπίτι του μόνο όταν οι γιατροί προβλέψουν ότι του μένουν μόνο τρεις μήνες ζωής. Επίσης, δεν θα είναι στην ίδια φυλακή με τον γιο του Τιμ. Ο ίδιος δέχτηκε την απόφαση και δεν τη διαπραγματεύτηκε καθόλου. Οταν τον ρώτησαν αν είναι ένοχος, απάντησε: «Ολα όσα συνέβησαν στην Adelphia ήταν λάθη και λογιστική ανευθυνότητα. Το αδίκημα αυτό θα περνούσε στα ψιλά γράμματα αν δεν υπήρχε το προηγούμενο της Enron. Κανείς δεν θα το είχε πάρει είδηση. Βρεθήκαμε στη λάθος θέση τη λάθος στιγμή».

Η μόνη ελπίδα πατέρα και γιου είναι η νέα, αλλαγμένη κατάθεση του αντιπροέδρου της χρεοκοπημένης πλέον εταιρείας στην επόμενη δίκη.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ