Στα όπλα Νατάσα και Αντα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα όπλα Νατάσα και Αντα

Με θηλυκά «όπλα» ενισχύουν οι επικοινωνιολόγοι τη δύναμη πυρός των κομμάτων και αυτά δεν είναι άλλα από τις συζύγους των αρχηγών. Η Νατάσα Καραμανλή και η Αντα Παπανδρέου δίνουν άτυπα τη δική τους μάχη στον προεκλογικό αγώνα για τη νίκη του κόμματος που ηγούνται οι σύζυγοί τους. Η ξανθιά Νατάσα και η καστανή Αντα είναι οι «χρυσές» εφεδρείες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντίστοιχα.


"Απλό και γλυκό κορίτσι" που μαγνητίζει τον φακό...

Η σύζυγος του πρωθυπουργού Νατάσα Καραμανλή που αναλαμβάνει δράση εν όψει εκλογών αρέσκεται στη δημοσιότητα και, όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι, «γράφει καλά». Η ξανθιά Νατάσα με τα γαλανά μάτια και τα αναψοκοκκινισμένα μάγουλα είδε για πρώτη φορά τον εαυτό της σε εξώφυλλο περιοδικού ύστερα από κάποια παρέλαση, όταν ήταν μαθήτρια λυκείου και μάλιστα σημαιοφόρος. Από τότε έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο. Από την επόμενη εβδομάδα, η Νατάσα Καραμανλή θα ακολουθήσει το δικό της εκλογικό πρόγραμμα. «Είναι ραμμένο στα μέτρα της» λένε από το Μαξίμου. Ως γιατρός -και μάλιστα χειρουργός- θα επισκεφθεί κοινωφελή ιδρύματα που σχετίζονται με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Είναι γνωστή η αγάπη της Νατάσας για τα μικρά παιδιά, αλλά και η ευαισθησία της στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. «Η εικόνα της χαμογελαστής Νατάσας ανάμεσα σε παιδιά είναι η καλύτερη εικόνα για τον Κώστα Καραμανλή» λένε οι ειδικοί της επικοινωνίας και ακριβώς αυτή την εικόνα θέλουν να «χτίσουν» τις επόμενες μέρες. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια εξόρμησή της με τα δίδυμα, τον Αλέκο και την Αλίκη, εικόνα που περνά θετικότατα μηνύματα στο κοινό.

Η Νατάσα βρίσκεται σχεδόν πάντα στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή και οι επικοινωνιολόγοι δεν έχουν κάτι να της συστήσουν, αφού έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να «μαγνητίσει» το φακό. Είναι σεμνή, ευγενική, φιλική, ευαίσθητη, ένα «απλό κορίτσι». Συνήθως αποφεύγει τις εμφανίσεις της σε κομματικές εκδηλώσεις, σε αντίθεση με τη σύζυγο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά δεν χάνει καμία κοινωνική εκδήλωση στην οποία είναι προσκεκλημένος ο πρωθυπουργός. Οι σκέψεις που υπάρχουν από τους επικοινωνιολόγους είναι, εκτός από τις επισκέψεις που θα κάνει η Νατάσα σε κοινωφελή ιδρύματα, να είναι δίπλα στον Κώστα Καραμανλή στις ανοιχτές συγκεντρώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πάντα χαμογελαστή, αποφεύγει τις δηλώσεις, παρά μόνο όταν πρέπει, όπως θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Η Νατάσα δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την ενδυματολογική εμφάνιση του πρωθυπουργού, ούτε και τον συμβουλεύει πολιτικά. Εχει λόγο όμως σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και στα θέματα αυτά ο πρωθυπουργός ακούει με προσοχή τις απόψεις της.

Αλλωστε, στη μακρινή Αυστραλία, προ μηνών, η Νατάσα Καραμανλή είχε δώσει... εξετάσεις και πέτυχε. Εκανε εμφανίσεις σε ιδρύματα και μουσεία χωρίς τον πρωθυπουργό και τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά. Οι επικοινωνιολόγοι της Ν.Δ. συγκαταλέγουν στα θετικά της κ. Καραμανλή, εκτός από την εμφάνισή της, τον προσηνή και γλυκό χαρακτήρα της, ενώ καταφέρνει να συνδυάζει το προφίλ της επιστήμονα και της μάνας που φροντίζει με στοργή τα δίδυμα.

Ακουύει πρώτη τις ομιλίες του Γιώργου και φροντίζει να είναι σωστά ντυμένος

Η Χάιδω -όπως είναι το πραγματικό όνομα της Αντας Παπανδρέου- όλο αυτό το διάστημα και μέχρι αργά το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο πλάι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνοδεύοντάς τον στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις του. Είναι το «θηλυκό όπλο» του ΠΑΣΟΚ. Η Αντα δεν αρέσκεται στην άμεση δημοσιότητα και αυτό οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ το σέβονται, το εκτιμούν και το αξιολογούν. Δεν επιθυμεί να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες ή να δρα ανεξάρτητα από τον σύζυγό της με τις τηλεοπτικές κάμερες από πίσω της. Ετσι, οι επικοινωνιολόγοι «τοποθετούν» τη γοητευτική καστανομάλλα Αντα πάντα δίπλα στο σύζυγό της Γιώργο Παπανδρέου, όπως στην «απόβαση» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με καΐκι προ μηνός στη Σαλαμίνα, όπου η Αντα -με πράσινο φόρεμα- στεκόταν διακριτικά πίσω από τον Γιώργο και σε σημείο που τραβούσε την προσοχή του κοινού. Επίσης, την περασμένη Κυριακή την είδαμε στο «Κάραβελ», στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, να κάθεται στην πρώτη σειρά και να παρακολουθεί μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη την ομιλία του συζύγου της. Μάλιστα, λόγω της σεμνότητάς της, όταν όλα τα μέλη χειροκροτούσαν τον πρόεδρό τους, εκείνη απλώς σηκωνόταν από τη θέση της, χαμογελούσε, τον κοιτούσε στα μάτια, αλλά δεν χειροκροτούσε.

Η Αντα πιστεύει βαθύτατα στον «πολιτικό» Γιώργο Παπανδρέου και δεν κρύβει ότι τον θαυμάζει απεριόριστα. Ο ίδιος μοιράζεται μαζί της κάποιες από τις σκέψεις του και δεν διστάζει να ζητήσει τη γνώμη της. Πολλές φορές είναι η πρώτη που θα ακούσει την ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο Γιώργος. Είναι αλήθεια ότι ο σύζυγός της την ακούει κι εμπιστεύεται την πολιτική της κρίση. Η ίδια όμως είναι ιδιαίτερα διακριτική και δεν εννοεί με κανένα τρόπο να τον «παρασύρει», παρά μόνο όταν πρόκειται για κάτι που η ίδια πιστεύει πως «αξίζει τον κόπο». Εκείνη τον ενθαρρύνει και τον ενισχύει, ιδιαίτερα τώρα, που το έχει ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Κύριο μέλημά της είναι να φροντίζει τις ενδυματολογικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Γνωρίζοντας από νωρίς το φορτωμένο προεκλογικό πρόγραμμα του συζύγου της, φροντίζει να είναι ντυμένος σωστά και κατάλληλα. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στις μονόχρωμες γραβάτες. Η πράσινη γραβάτα που φορούσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Γιώργος ήταν δική της επιλογή. Η ίδια είναι γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, κομψή, αλλά όχι όμηρος της μόδας κι επιλέγει συνειδητά τη διακριτικότητα, αν και είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητη.

Οι επικοινωνιολόγοι γνωρίζουν ότι η Αντα, η Πατρινή επιστήμονας με καταγωγή από την ορεινή Ναυπακτία, είναι γοητευτική, ευγενική, μεθοδική, δυναμική, προστατευτική. Στοιχεία απαραίτητα για να συμπληρώσουν την εικόνα ενός οικογενειάρχη πολιτικού. Οσοι τη γνωρίζουν, τη χαρακτηρίζουν ασυμβίβαστη, τρυφερή, άνθρωπο με ισχυρή προσωπικότητα που επιμένει να λέει ευθαρσώς τη γνώμη της για όσα θεωρεί η ίδια σημαντικά, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η δημοσιότητα είναι κάτι που αντιπαθεί και δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία της. Γι’ αυτό και οι συνεντεύξεις της είναι σπάνιες και οι προσωπικές της εξομολογήσεις δυσεύρετες. Είναι η γυναίκα που συμπληρώνει τον άνδρα και δεν προηγείται αυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εμφανίσεις της στις δεξιώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο είναι πάντα πίσω από τον Γιώργο Παπανδρέου και ποτέ μπροστά του, όπως συχνά συμβαίνει με τη Νατάσα Καραμανλή, όταν συνοδεύει τον πρωθυπουργό.

Αυτή την περίοδο στερείται την αγαπημένη της σχέση με τα λογοτεχνικά βιβλία και τη μουσική, αφού προέχουν οι εκλογές. Η καλύτερη παρέα της και αυτό το διάστημα όμως παραμένει η κόρη της Μαργαρίτα-Ελενα.

 ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ