"Εισβολή" Αμπράμοβιτς στα Κατεχόμενα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

"Εισβολή" Αμπράμοβιτς στα Κατεχόμενα

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ρομάν Αμπράμοβιτς εισέβαλε και στα Κατεχόμενα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις στους Ελληνοκυπρίους και διπλωματικό πυρετό μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Τουρκίας!

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Τσέλσι επενδύει -σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου- 30 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή 225 πολυτελών οικιών, στην κατεχόμενη Κλεπίνη. Στόχος του είναι να φτιάξει ένα μικρό χωριό που θα πάρει το όνομα της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας, αφού θα βαφτιστεί «Chelsea Village» και θα απευθύνεται στη ρωσική επιχειρηματική ελίτ.

Ηδη μάλιστα και, παρά τη διάψευση της είδησης από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, προσχέδια και μακέτες των πολυτελέστατων κατοικιών με θέα στη θάλασσα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, με στόχο να προσελκύσουν υποψήφιους αγοραστές, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που έχουν πωληθεί σε Ρώσους, προτού μπουν οι τελικές «πινελιές».

Οι εν πλω... βόλτες του Αμπράμοβιτς στο Αιγαίο με την εντυπωσιακή θαλαμηγό του «Le Grand Blue» αποδείχτηκε πως δεν ήταν αποκλειστικά ψυχαγωγικού χαρακτήρα, καθώς το επιχειρηματικό δαιμόνιό του δούλευε για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Η ιδέα για το χωριό της Τσέλσι γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, ενώ παράγοντας από το χώρο των κτηματομεσιτικών ανέφερε πως ο αρχικός στόχος του ήταν να χτίσει ένα κολοσσιαίο ξενοδοχείο, 38 ορόφων, στην καρδιά της Κυρήνειας, εγχείρημα που τελικά εγκαταλείφθηκε. Τότε αγόρασε από τουρκοκυπριακή μεσιτική εταιρεία έκταση, έναντι του ποσού των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων στην Κλεπίνη και ξεκίνησε την κατασκευή των πολυτελών οικιών. Σε επίσκεψή του μάλιστα στην Κύπρο πριν από δύο εβδομάδες δήλωσε πως η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης.

Ανάμικτες είναι, πάντως, οι αντιδράσεις για το κολοσσιαίο επιχειρηματικό σχέδιο, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το να σχεδιάζονται και να πωλούνται βίλες σε Ρώσους επενδυτές μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Μεχμέτ Ατακάν, της εταιρείας real estate CMG, ο οποίος πιστεύει πως το να χτίζονται περιουσίες από ξένους και να πωλούνται σε ξένους, κρατά το κέρδος μακριά από την τοπική οικονομία.

Αλλοι πάλι, όπως ο Χουσεΐν Ακα, διευθυντής υποκαταστήματος της μεσιτικής εταιρείας Century 21, στην Κυρήνεια, θεωρούν ότι οποιαδήποτε επένδυση στη βόρεια Κύπρο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να κατανοηθεί η κατάσταση διεθνώς.

Η πρώτη επενδυτική απόπειρά του στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε το 2005, με την αγορά του ξενοδοχείου «Ιstanbul Safisa», στην περιοχή Κουντού της Αττάλειας. Το ξενοδοχείο αυτό, που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα, θα είναι 572 δωματίων και 1.258 κλινών.

ΧΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ