Ανάνηψη από έμφραγμα με το σώμα στο... ψυγείο

ΥΓΕΙΑ

Ανάνηψη από έμφραγμα με το σώμα στο... ψυγείο

Η ανάνηψη ενός ασθενούς που έχει υποστεί συγκοπή αποτελεί αγωνιώδη μάχη ενάντια στο χρόνο. Οταν η καρδιά σταματά να χτυπά κάθε λεπτό καθυστέρησης συνεπάγεται 10% μικρότερες πιθανότητες να ξυπνήσει ο ασθενής. Ακόμα και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, επιβιώνει χωρίς εγκεφαλικές βλάβες μόνο το 5-6% των ασθενών. Κανένα φάρμακο από αυτά που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα αυτό το ποσοστό. Φαίνεται όμως ότι η θεραπεία μπορεί να είναι πιο απλή και φυσική από ό,τι θα φαντάζονταν ποτέ οι επιστήμονες. Το κρύο έχει δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάνηψη, μειώνοντας τις τραγικές συνέπειες που επιφέρει η συγκοπή στον εγκέφαλο.

Γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πίτσμπουργκ, όπου υπάρχει ένα κέντρο γνωστό σε όλο τον κόσμο για τις έρευνές του πάνω στις τεχνικές ανάνηψης, δηλώνουν αισιόδοξοι μετά τα πρώτα πειράματα «χειμερίας νάρκης» που πραγματοποίησαν σε γουρούνια και σκύλους.

Σε τι ακριβώς συνίσταται η νέα τεχνική; Αμέσως μόλις ο ασθενής υποστεί συγκοπή οι γιατροί ρίχνουν το σώμα του σε θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου, εγχέοντας στις φλέβες του ένα ψυχρό διάλυμα. Οσο είναι σταματημένη η καρδιά προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ την ίδια στιγμή οι χειρουργοί επεμβαίνουν στα πιο σοβαρά τραύματα.

Σκοπός αυτής της κρυοθεραπείας είναι να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος έτσι ώστε να αυξηθεί τα ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς. Πού κάνει, όμως, καλό το κρύο;

«Οταν η καρδιά σταματάει, τα κύτταρα του εγκεφάλου μένουν χωρίς οξυγόνο και αρχίζουν να υποφέρουν. Ομως, η χειρότερη βλάβη γίνεται όταν η καρδιά ξαναξεκινάει και το αίμα επιστρέφει ξαφνικά στον εγκέφαλο» εξηγεί ο Ρομπέρτο Ιμπέρτι, υπεύθυνος ανανήψεων στην πολυκλινική Σαν Ματέο της Πάβια. «Με το κρύο όμως, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και μαζί με αυτόν η αντίδραση των κυττάρων, με αποτέλεσμα η βλάβη να μειώνεται» εξηγεί.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ