Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Μαρίνα Σάττι: Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της για το Μάλμε...

Tι θα… παθαίνουν οι βουλευτές όταν κάνουν φάουλ

Στέρηση μισθού για δώρα άνω των 150 ευρώ! Απαγορεύονται οι βόλτες και τα ψώνια με το κρατικό αυτοκίνητο

Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας «απαγορεύει» τα δωράκια που ξεπερνούν τα 150 ευρώ

Τέρμα τα ακριβά δώρα, τα ρουσφέτια και οι… τσάρκες με τα κρατικά αυτοκίνητα για τις οικογένειες των βουλευτών! Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας του Νίκου Βούτση, οι βουλευτές θα πρέπει να λένε «όχι» σε δωράκια που κοστίζουν πάνω από 150 ευρώ, να ενημερώνουν για τις δουλειές τους το Κοινοβούλιο και να μην «ξεχνούν» να αναφέρουν τις περιουσίες των συζύγων τους στη δήλωση «πόθεν έσχες».

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ 

Θα πρέπει να είναι δεκτικοί μόνο σε αναμνηστικά ενθύμια και να στέλνουν πίσω τους τενεκέδες με το… λάδι που συνηθίζουν να στέλνουν οι ψηφοφόροι!
Οποιος πιαστεί στα πράσα ή καταγγελθεί να κάνει οτιδήποτε διαφορετικό κινδυνεύει από απλή μομφή μέχρι να χάσει τη μισή βουλευτική του αποζημίωση, που θα κόβεται μέχρι να επανέλθει στον… σωστό δρόμο ο «κακός βουλευτής»! Το αυστηρό ποινολόγιο με αυτούς τους όρους και τις αναφορές καθιερώνεται πρώτη φορά στη Βουλή για να εντοπιστούν βουλευτές οι οποίοι εξυπηρετούν διαπλεκόμενα συμφέροντα, κάνουν ρουσφέτια και υποβάλλουν ελλιπείς δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Καταγγελίες πολιτών

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι πολίτες ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αναφορές – καταγγελίες στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής κατά βουλευτών που δέχονται ακριβά δώρα, χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα εκτός υπηρεσίας και εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι βουλευτές θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τον πρόεδρο της Βουλής για τις δραστηριότητές τους πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, έτσι ώστε η τοποθέτησή τους στις επιτροπές και στα νομοσχέδια να μην προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων. Σε απλά ελληνικά, αυτή η παράγραφος του άρθρου 4 περί σύγκρουσης συμφερόντων λέει… τέρμα στα ρουσφέτια!

Σύμφωνα με το άρθρο 5, οι βουλευτές υποχρεώνονται να δηλώνουν τη συμμετοχή των ίδιων ή των συζύγων τους στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων ή εταιριών. Ο νέος κώδικας δεοντολογίας δίνει έμφαση στα λεγόμενα «δωράκια» και στο άρθρο 6 αναφέρει ρητώς:
«Οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται πάσης φύσεως δώρα, παροχές ή άλλα ωφελήματα των οποίων η φύση ή η χρηματική τους αξία εγείρει ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Δώρα των οποίων η αξία είναι μικρότερη των 150 ευρώ και λαμβάνονται ως αναμνηστικά ενθύμια εξαιρούνται από την απαγόρευση… Τα δώρα αυτά θα καταχωρίζονται με δήλωση του βουλευτή σε ειδικό κατάλογο, πρωτοκολλημένο, αριθμημένο και μονογραφημένο». Δεν φτάνει δηλαδή που θα αρνούνται τα βαριά… πακέτα των ψηφοφόρων τους, αλλά θα πρέπει να τηρούν αρχείο ακόμη και για τα μπρελόκ, τις τιμητικές πλακέτες ή τις εικόνες αγίων που συνήθως τους στέλνουν!

Οσο για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, θα κινούνται μόνο για τις υποχρεώσεις τους. Απαγορεύονται οι βόλτες για ψώνια στο Κολωνάκι και οι μεταφορές από τα σπίτια στο σούπερ μάρκετ και το αντίστροφο! Κι αυτό γιατί καραδοκούν οι πολίτες, στους οποίους δίνεται το δικαίωμα της άμεσης καταγγελίας του παραβάτη, για τον οποίο φυσικά θα ακολουθεί τιμωρία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...