Ο... πολυχώρος του Στάλιν

ΚΟΣΜΟΣ
Το κρησφύγετο του Ρώσου ηγέτη μετατρέπεται σε

Ο... πολυχώρος του Στάλιν

Το κρησφύγετο του Στάλιν, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 60 μέτρων κάτω από τους κεντρικούς δρόμους της Μόσχας, θα γίνει σύντομα πόλος έλξης για τους τουρίστες, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας, οι οποίοι, αν και γνώριζαν την ύπαρξή του, δίσταζαν να περιηγηθούν στους χώρους του. Λέγεται ότι μετά το 1951, τη χρόνια της κατασκευής του, είχαν γραφτεί εκεί τα πιο σκοτεινά επεισόδια της πτώσης του Στάλιν.
 
Είναι γνωστό ότι τον Μάρτιο του 1953, λίγο προτού πεθάνει ο Ρώσος δικτάτορας, προετοίμαζε την απέλαση χιλιάδων Εβραίων και τη δολοφονία γνωστών πολιτικών, όπως του Μικογιάν και του Μολότοφ, προς τους οποίους είχε χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του. Συνολικά, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 40 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν απελαθεί ή είχαν χάσει τη ζωή τους.

Φέτος, όμως, και πιο συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου, εγκαινιάστηκε στους χώρους του πρώην κρησφύγετου το «Μουσείο του Ψυχρού Πολέμου», ενώ σύντομα θα ανοίξει κι ένας πολυχώρος που θα περιλαμβάνει αίθουσα χορού, κινηματογράφο, μπαρ-ρέστοραν κι ένα κέντρο ευεξίας, με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις θερμόλουτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος θα επιτρέπεται σε 500 μόνο άτομα την ημέρα - τον ίδιο αριθμό ατόμων που μπορούσε να φιλοξενήσει επί εποχής Στάλιν για έξι μήνες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επαφής με τον έξω κόσμο.Φωτ. 1: Ο Ιωσήφ Στάλιν

Φωτ. 2: Περνώντας μέσα από λαβυρινθώδεις διαδρόμους όσοι επισκέπτονται το παλιό κρησφύγετο του Στάλιν καταλήγουν στο χώρο με τα μουσειακά εκθέματα. Σύντομα στους χώρους αυτούς οι τουρίστες θα μπορούν να χορεύουν, να γευματίζουν και να απολαμβάνουν περιποιήσεις spa.

Φωτ. 3: Ενα από τα δωμάτια κρησφύγετου, το οποίο εκτεινόταν σε επιφάνεια 7 στρεμμάτων και σε βάθος 60 μέτρων κάτω από τους δρόμους της Μόσχας.