"Ναι" στο απόρρητο των... πλαστικών!

ΚΟΣΜΟΣ
Οι ειδικοί κάνουν έκκληση να μη δημοσιεύονται τα ονόματα των

"Ναι" στο απόρρητο των... πλαστικών!

Εκκληση για σεβασμό του απορρήτου των ασθενών που συμμετέχουν στο πειραματικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης προσώπου στη Βρετανία έκαναν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, με αφορμή την πληροφορία ότι πρώην σύντροφος μιας ασθενούς που θα είναι η πρώτη που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου στην Βρετανία ετοιμάζεται να πουλήσει την ιστορία σε βρετανική εφημερίδα, οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο θα ακύρωνε αυτή την επέμβαση, αλλά και τις υπόλοιπες.

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής του προγράμματος μεταμόσχευσης προσώπου Πίτερ Μπάτλερ, οι κανόνες που έχει θέσει η επιτροπή ιατρικής ηθικής απαγορεύουν ρητά στον ασθενή που επιλέγεται για την επέμβαση, αλλά και στους συγγενείς του, να μιλήσουν γι' αυτό στα ΜΜΕ, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο κ. Μπάτλερ εξήγησε ότι, αντίθετα με άλλα ιατρικά επιτεύγματα που έχουν μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη από την πειραματική κιόλας εφαρμογή τους, η μεταμόσχευση προσώπου είναι μια πολύ λεπτή υπόθεση, επειδή σε αυτή «πρωταγωνιστεί» η ψυχολογία του ασθενούς.

«Θέλουμε όλοι να σεβαστούν ότι αυτοί οι άνθρωποι, που τις περισσότερες φορές έχουν πολύ άσχημες παραμορφώσεις, έχουν περάσει πάρα πολύ δύσκολα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας κι επεσήμανε ότι η ασθενής που θα υποβαλλόταν πρώτη σε αυτή την επέμβαση, μετά την πληροφορία ότι η ιστορία της θα δημοσιευτεί, εξαφανίστηκε από το σπίτι της και τώρα οι γιατροί δεν μπορούν να την εντοπίσουν. Ενδεικτική για το πόσο επηρεάζει την ψυχολογία μια τέτοια επέμβαση είναι η περίπτωση της Ιζαμπέλ Ντινουάρ, του πρώτου ανθρώπου που υποβλήθηκε παγκοσμίως σε επιτυχημένη ολική μεταμόσχευση προσώπου, πριν από 18 μήνες. Η Ιζαμπέλ Ντινουάρ δήλωσε στη «Le Monde» «ξαναγεννημένη», αλλά λυπημένη για το κομμάτι του εαυτού της που χάθηκε για πάντα.