Το κράτος χάνει κάθε χρόνο μεγάλα ποσά λόγω των εμποδίων που υπάρχουν στις κλινικές μελέτες!

Η γραφειοκρατία, η καχυποψία, αλλά και η άγνοια είναι οι αιτίες που «φρενάρουν» τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας, έναν τομέα που θα μπορούσε να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία ως και με δύο δισ. ευρώ τον χρόνο.

Δυστυχώς, όμως, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των αδειών, που ξεπερνούν ακόμα και τους επτά μήνες, αλλά και η άγνοια των διοικήσεων των νοσοκομείων, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να γίνονται ελάχιστες έρευνες σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως το Βέλγιο, που έχει ίδιο πληθυσμό αλλά βάζει ετησίως στα ταμεία του 2,5 δισ. ευρώ!

Στη χώρα μας την περίοδο 2010-2018 κάθε χρόνο γίνονταν περίπου 160 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 5.000 ασθενείς. Συνολικά το συγκεκριμένο διάστημα έγιναν 825 κλινικές δοκιμές και συμμετείχαν περίπου 25.000 ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Ελλάδα είναι ουραγός στην κλινική έρευνα με επενδύσεις μόνο 42.000.000 ευρώ ετησίως.

Καχυποψία

«Η έλλειψη γραφείων κλινικών μελετών και η καχυποψία των διοικητών των νοσοκομείων είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους στο ΕΣΥ» τόνισε ο Δημήτρης Μπούμπας, καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας και διευθυντής της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζην». «Χωρίς την έρευνα, έχουμε μόνο εντυπώσεις και γνώμες και όχι δεδομένα, οπότε δεν ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Τα κέρδη από τις κλινικές έρευνες επιστρέφουν στους ανθρώπους και στην κοινωνία» τόνισε.

Η πρόεδρος της ΡευΜΑζην Κατερίνα Κουτσογιάννη παρουσίασε τα αισιόδοξα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο περίπτερο της ομοσπονδίας στην 84η ΔΕΘ, στην οποία συμμετείχαν 1.226 άτομα. Το 72,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνωρίζει τι είναι οι κλινικές μελέτες, το 55,9% ήταν θετικό να συμμετάσχει σε αυτές, ενώ το 45,1% έθεσε ως προϋποθέσεις την πλήρη εξασφάλιση της υγείας του και το 30,2% την επαρκή ενημέρωση. Το 93% συμφώνησε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή των ασθενών από το στάδιο του σχεδιασμού των κλινικών μελετών, ώστε να καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Κλειδί» ο πρώην της Μυρτώς

Να συνθέσουν τα κομμάτια ενός δύσκολου και πολύπλοκου παζλ...

Γιώργος Λιάγκας: Στον Βόλο με τους γιους του για ξεχωριστό λόγο

Ο Γιώργος Λιάγκας βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία μαζί...

Γιώργος Καράβας: Το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί – Τι αποκάλυψε

Ο Γιώργος Καράβας περνά το τελευταίο διάστημα μια μικρή...

Κεφαλονιά: Τρανς μυστικά στο δωμάτιο της κοκαΐνης

Στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στην Κεφαλλονιά...

Κεφαλονιά: Ο σύντροφος της Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή του – Η συνάντησή τους το μοιραίο βράδυ

Ο σύντροφος της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά με την αστυνομία να κάνει έρευνες για τις αιτίες που την οδήγησαν στον θάνατο.

Στέλιος Κρητικός: Η επεισοδιακή συνάντηση με τον Νταλάρα – «Ζητούσε την αστυνομία»

Ο Στέλιος Κρητικός μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής στην...

Νοσηλεύεται γνωστή ηθοποιός – Η μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ηθοποιός που έχει διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση κατα πλάκας από το 2021, τα τελευταία χρόνια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της

Άγγελος Λάτσιος: Το επόμενο βήμα μετά το Ναυτικό – Η επιχειρηματική κίνηση στα Άχλα

Στο Ναυτικό υπηρετεί αυτή την περίοδο ο Άγγελος Λάτσιος,...