Αμόκ για τον θησαυρό του Αλή Πασά

❱❱ Καρδίτσα: Επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς σκάβουν ακόμα και σε γεφύρια για τον χρυσό του μπέη των ΙωαννίνωνΑπό την
Εύα Παπαδάτου 

Ο πυρετός του χρυσού που «καίει» εδώ και δεκαετίες επίδοξους Ιντιάνα Τζόουνς από όλη την Ελλάδα θέτει πλέον σε κίνδυνο τα φυσικά μνημεία της χώρας!

Φορτωμένοι με ελπίδες και σκαφτικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, οι χρυσοθήρες, που έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο κυνήγι θησαυρών, όπως φαίνεται δεν υπολογίζουν πού θα σκάψουν κι αν θα καταστρέψουν γεφύρια ή μοναστήρια που τα θεμέλιά τους μετρούν αιώνες.

Αυτήν την περίοδο λαθρανασκαφείς από όλη τη χώρα που δρουν κρυφά στην Καρδίτσα έχουν πάθει αμόκ με τον περιβόητο αμύθητο θησαυρό του Αλή Πασά, που ο θρύλος τον θέλει να αποτελείται από σεντούκια γεμάτα χρυσές λίρες και «βουνά» από διαμάντια, κοσμήματα και βυζαντινά κειμήλια από τις επιδρομές του.

Μιλώντας στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας Θανάσης Καραγιώργος τόνισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι τωρινό: «Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα βρίσκουμε σκαμμένα κυρίως τα γεφύρια, καθώς κυκλοφορούν θρύλοι για λίρες από την Τουρκοκρατία και την Κατοχή, όταν έκαναν πλιάτσικο οι Γερμανοί και έκρυβαν τα κλεμμένα. Ολα αυτά λειτουργούν ως μαγνήτης για τους χρυσοθήρες, ώστε να σκάψουν ανεξέλεγκτα και ασυλλόγιστα. Δρουν όσο μπορούν αθόρυβα και νυχτερινές ώρες, αλλά εντοπίζουμε φθορές από ανασκαφές που είναι ικανές να γκρεμίσουν τα περισσότερα γεφύρια της περιοχής». Ο κ. Καραγιώργος εκτιμά πως πρόκειται για άτομα που καταφτάνουν στην περιοχή από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά οι περισσότεροι είναι ντόπιοι, οι οποίοι γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τα μονοπάτια: «Στο γεφύρι του Πετρωτού ή Λιάσκοβου, που είναι του 13ου αιώνα, σκάβουν τα τελευταία 10 χρόνια!

Στο κατάστρωμα της πεζογέφυρας, απ’ όπου κάποτε περνούσαν οι χωρικοί με τα ζώα τους, ξεκίνησαν οι χρυσοθήρες να σκάβουν από τη μια πλευρά κάνοντας μία τεράστια τρύπα, η οποία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα του γεφυριού, καθώς μπαίνει μέσα το νερό της βροχής και προκαλεί διάβρωση. Βρίσκεται σε έναν παραπόταμο του Αχελώου, κοντά στην ιστορική γέφυρα Κοράκου, που ανατινάχτηκε το 1949, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου». 

Ο αντιδήμαρχος αποκαλύπτει ότι οι επίδοξοι κυνηγοί θησαυρών έχουν σκάψει και στα γεφύρια του Θερινού και του Τυρολόγου, όπου μάλιστα άνοιξαν τρύπα κοντά στη βάση του τόξου και από τη βιασύνη τους άφησαν μέσα μια τσάπα!

Υποπτη κίνηση

«Κίνδυνος υπάρχει και για τα μοναστήρια μας. Εχουμε ζητήσει από τον κόσμο να έχει τον νου του και να ενημερώσει την Αστυνομία, αν δει ύποπτη κίνηση» σημείωσε ο κ. Καραγιώργος, τονίζοντας πως κινδυνεύει να εξαλειφθεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας από την ανεξέλεγκτη δράση των κυνηγών θησαυρού, καθώς τα γεφύρια και τα περάσματα απειλούνται με κατάρρευση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παράνομες ανασκαφές.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ