❱❱ Οδηγία-τραγέλαφος στελέχους των σούπερ μάρκετ My Market προς εργαζομένουςΤη μισθωτή σκλαβιά χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με νοοτροπία… ραγιά οραματίζεται ως παραγωγικό μοντέλο η γνωστή αλυσίδα τροφίμων My Market. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η χθεσινή, παραληρηματικού χαρακτήρα, επιστολή που υπογράφει η περιφερειακή διευθύντρια καταστήματος, η οποία ζητά από τους υπαλλήλους να χαμογελούν επειδή… έχουν δουλειά, προωθώντας έτσι μια τριτοκοσμική ανάπτυξη για τον τόπο!
Μάλιστα, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους ακόμη κι από το επίδομα ανεργίας, η συντάκτρια της επιστολής διευκρινίζει εντός παρένθεσης το εξής: «Για αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ, θυμίζω ότι το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο»!
Στη συνέχεια του άκρως προκλητικού αυτού εγγράφου, η περιφερειακή διευθύντρια, εκμεταλλευόμενη την εργασιακή ανασφάλεια των υπαλλήλων, παραθέτει θρασύτατα μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να είναι… αγέλαστοι.
«Επειδή εργάζεστε σε μία εταιρία που σέβεται και ακούει τα προβλήματά σας, επειδή η εταιρία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε, επειδή πληρώνεστε για αυτό, επειδή οι πελάτες του καταστήματος σας πληρώνουν και πρέπει να τους ευχαριστείτε γι’ αυτό με ένα χαμόγελο, επειδή θα έχουμε τόσο καλές προσφορές που πρέπει να τις διαφημίζουμε».
Ολοκληρώνοντας την κατάπτυστη επιστολή της, τονίζει σε ειρωνικό και ταυτόχρονα εκβιαστικό τόνο πως θα περιμένει να δει να εφαρμόζονται στην πράξη όλα αυτά που συστήνει κατά τη διάρκεια έρευνας που θα πραγματοποιήσει εντός του μήνα κάποιος «μυστικός επισκέπτης»!
Το συγκεκριμένο κείμενο έκανε μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και, όπως είναι φυσικό, αποδοκιμάστηκε έντονα από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η επίσημη απάντηση της εταιρίας ήρθε σχεδόν αμέσως και έκανε λόγο για «συγκεκριμένο και μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν εκφράζει και δεν συνάδει με την κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας». Μετά τα παραπάνω, πάντως, γεννάται εύλογα το ερώτημα για το είδος της ανάπτυξης που θα έχει η χώρα μας στη μετά τα Μνημόνια εποχή.