Κιθάρες από τον 19ο αιώνα στην ιδιαίτερη συλλογή οδοντιάτρου

Λαϊκές κιθάρες που κατασκεύασαν σπουδαίοι Ελληνες οργανοποιοί από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970 συλλέγει ο Κωστής Μαντζιάρης

Λαϊκές κιθάρες που κατασκεύασαν σπουδαίοι Ελληνες οργανοποιοί από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970 συλλέγει ο Κωστής Μαντζιάρης, οδοντίατρος, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Οι κιθάρες του δεν στολίζουν απλώς τους τοίχους του σπιτιού του, αλλά τις παραχωρεί σε μουσικούς διάφορων σχημάτων, καθώς διαθέτουν ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα, λόγω της κατασκευής και της παλαιότητάς τους.

Σύγχρονες κατασκευές

«Οι κιθάρες πρέπει να παίζονται, δεν αποτελούν μουσειακό είδος» λέει ο συλλέκτης, ο οποίος άρχισε τη συλλογή του θέλοντας να συμβάλει στη διάσωση της λαϊκής κιθάρας. Στην κατεύθυνση αυτή, τα όργανα που έχει στην κατοχή του, αφού τα αναπαλαιώσει, τα παραχωρεί σε εξειδικευμένους τεχνίτες για να αντιγράψουν τα καλούπια τους και να τα βελτιώσουν σε σύγχρονες κατασκευές.

Η συλλογή του κ. Μαντζιάρη απαριθμεί 30 κιθάρες Ελλήνων κατασκευαστών, με την παλαιότερη να χρονολογείται περίπου στο 1890 και τις νεότερες στη δεκαετία του 1970. «Πρόκειται για κιθάρες που χρησιμοποιήθηκαν σε ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια και έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που με τα χρόνια έχουν χαθεί. Κι αυτό», εξηγεί, «γιατί εξυπηρετούσαν ανάγκες που δεν υπάρχουν πια σε έναν οργανοπαίκτη.

Οι κατασκευαστές προσπαθούσαν τότε να φτιάξουν όργανα ιδιαίτερα για να ανταποκριθούν χωρίς την ύπαρξη ρεύματος σε ορχήστρες μικρές, που δεν είχαν πιάνο ή μπάσο, άρα η κιθάρα έπρεπε να παίξει έναν πολύ πιο πλούσιο ρόλο από ό,τι παίζει σήμερα, και αυτή είναι η ιδιαιτερότητά τους».

Εκτός όμως από το πλούσιο ηχόχρωμα, οι λαϊκές κιθάρες ξεχώριζαν και για την εμφάνισή τους, αφού ήταν στολισμένες με ταρταρούγες και σεντέφια, αποκάλυπταν το αποτύπωμα του οργανοποιού, αλλά και του μουσικού, που έκανε ειδική παραγγελία την αγαπημένη του κιθάρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Λαός και… εσπρεσάκι στο cafe των επώνυμων

Πολιτικές ίντριγκες, επιχειρηματικά deals, καβγάδες, κους κους και παρέλαση μοντέλων το...

Ο Πολύζος ήταν φύλακας άγγελος για την Ντενίση που χθες αποχαιρέτησε τη μητέρα της!

Ο Σωτήρης Πολύζος, πρώην σύζυγος της Μιμής Ντενίση, στέκεται βράχος στο...

Κάγκελα αλουμινίου, με τζάμι για το μπαλκόνι σας – Ποιότητα και αντοχή!

Τα κάγκελα αλουμινίου αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πρώτη προτεραιότητα των...

Ολοκληρώθηκε το ψηφιακό Μητρώο Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) του Υπ. Υποδομών από τη minoanDesign

H εταιρία minoanDesign ανέπτυξε μια εξειδικευμένη εφαρμογή (Ψηφιακό Μητρώο) για το...