Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023

Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου έτοιμη για το «Baywatch»

Αν υπήρχε ελληνικό «Baywatch», τότε η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου θα...

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης

Θλίψη στον κόσμο του μπάσκετ με την είδηση του...

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη: «Προς το παρόν δεν λέω να κάνω δικό μου...

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη μίλησε στην εκπομπή «Happy Day»...

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Όσα αποκάλυψαν οι πρωταγωνιστές λίγες ώρες πριν την...

Η κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» βρέθηκε στα γυρίσματα...

Εισαγγελέας «Ταλιμπάν»

Η «σιδηρά κυρία» Μαρία Μπασίρ είναι πρότυπο για τις γυναίκες που ζουν στη κόλαση του Αφγανιστάν!

Το περιοδικό «Time» την έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους εκατό πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, της έχει απονεμηθεί το βραβείο της «Θαρραλέας Γυναίκας», ενώ η Χίλαρι Κλίντον και η Μισέλ Ομπάμα την έχουν περιγράψει ως πρωταθλήτρια της δικαστικής διαφάνειας και των γυναικείων δικαιωμάτων, πρότυπο αντίστασης όλων των γυναικών του Αφγανιστάν. Και πράγματι, η Μαρία Μπασίρ, η γενική εισαγγελέας της Χεράτ, η πρώτη στην ιστορία της χώρας που αναλαμβάνει τέτοιο αξίωμα, είναι μια μαχήτρια. Μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών σε μια χώρα όπου και τα δικαιώματα και οι γυναίκες κακοποιούνται κάθε μέρα.

Η 42χρονη σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών δίνει καθημερινά αγώνα μετ’ εμποδίων. Προσπαθεί με κόπο να πατάξει τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την κακοποίηση εντός των οικιακών τειχών. Υπερασπίζεται με κάθε κόστος τις γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και όσες κατηγορούνται αδίκως ότι δολοφόνησαν τον σύντροφό τους και στέλνονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τα μέσα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της γυναικείας υπεράσπισης. Καθημερινά λαμβάνει δεκάδες απειλητικά γράμματα, ενώ το 2008 είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την πόρτα του σπιτιού της. Οχι τυχαία, το αυτοκίνητό της είναι θωρακισμένο, το γραφείο της διαθέτει αλεξίσφαιρα τζάμια και η ίδια συνοδεύεται πάντα από οκτώ ένοπλους σωματοφύλακες. «Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν με θέλει, αλλά πολύς περισσότερος που με αγαπάει» λέει η γενική εισαγγελέας της Χεράτ με ατρόμητο ύφος.

Για να γίνει αυτό που είναι σήμερα, δούλεψε σκληρά όλη τη ζωή της. Οπως αποκαλύπτει, ονειρευόταν να γίνει εισαγγελέας από την εποχή του λυκείου. «Ημουν πάντα η πρώτη στην τάξη μου. Ηθελα να μαθαίνω τα πάντα» λέει η Μπασίρ που μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική, προσελήφθη στο τμήμα εγκληματολογικών ερευνών της εισαγγελίας της Χεράτ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν μετά την πρωτεύουσα Καμπούλ. Στη θέση αυτή όμως δεν κάθισε πολύ, αφού το 1996 η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. «Μόλις έφτασαν, μας υποχρέωσαν να φοράμε μπούργκα. Πήγαμε στο γραφείο, αλλά το είχαν κλείσει. Πλέον δεν επιτρεπόταν σε καμία γυναίκα να εργάζεται» θυμάται η Μπασίρ που περιγράφει την ημέρα που έπεσε το καθεστώς των Ταλιμπάν ως την ομορφότερη ημέρα της ζωής της. Επέστρεψε στη θέση της και πολύ σύντομα αναγνώρισε την αξία της και την προήγαγε στη σημερινή της θέση ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

«Φτώχεια και αγραμματοσύνη»

Σήμερα, πάνω από εκατό άτομα εργάζονται για εκείνην. Λιγότερες γυναίκες, περισσότεροι άντρες, αλλά όλοι τής δείχνουν τον ίδιο σεβασμό. Στο γραφείο της φτάνουν σχεδόν όλες οι υποθέσεις εγκλημάτων. «Συνήθως οι υποθέσεις σχετίζονται με κακοποιήσεις γυναικών και ανηλίκων, δολοφονίες, ένοπλες ληστείες και εμπόριο όπλων και ναρκωτικών» εξηγεί η γενική εισαγγελέας που προσπαθεί να είναι πάντα αμερόληπτη, αλλά υπερασπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία τις γυναίκες και τους αδύναμους της Χεράτ. «Η κατάσταση των γυναικών στη χώρα είναι ακόμα άσχημη και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: ο πρώτος είναι η αγραμματοσύνη. Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι χαίρουν ακλόνητων δικαιωμάτων. Υπάρχει μεγάλη διάκριση, κυρίως στις επαρχιακές περιοχές, όπου η γυναίκα θεωρείται ακόμη κατώτερο ον. Ο δεύτερος λόγος είναι η φτώχεια. Σε πολλές οικογένειες τα κορίτσια πωλούνται ως νύφες με χρηματικό αντάλλαγμα. Πολλές κοπέλες αντιδρούν αυτοκτονώντας ή παραμορφώνοντας το πρόσωπό τους» λέει η γενική εισαγγελέας της Χεράτ, επισημαίνοντας ότι ο αναλφαβητισμός των Αφγανών γυναικών ξεπερνά το 80%. Η ίδια είχε προσπαθήσει να στήσει ένα «κρυφό σχολειό» στο υπόγειο του σπιτιού της, όμως οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν έφοδο και κατέστρεψαν όλα τα βιβλία.

«Αν στις επόμενες εκλογές δεν νικήσει ένας πρόεδρος καλύτερος από τον Καρζάι, εύχομαι τουλάχιστον να μην είναι χειρότερος από αυτόν» καταλήγει η Μπασίρ, κατηγορώντας τον νυν πρόεδρο για συνεργασία με τους μουλάδες και επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στη χώρα δεν έχει τελειώσει, απλώς έχει αλλάξει μορφή.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέταξε τα μαύρα και τα όπλα από τον «Σασμό» και έγινε «γιατρός» για να σώσει ζωές

Στον «Σασμό» ντυμένος στα μαύρα και έτοιμος να ριχτεί...

Παντρεύτηκε Ελληνίδα πρωταγωνίστρια και δεν το πήρε είδηση κανείς

Η καταξιωμένη ηθοποιός παντρεύτηκε χωρίς να το πάρει είδηση κανείς. Μάλιστα η ίδια έκανε την αποκάλυψη ποστάροντας μια φωτογραφία του γάμο της στο instastory της.

Παντρεύονται μετά από 18 χρόνια σχέσης και τρία παιδιά

Ραφτείτε γιατί έχουμε γάμο στην ελληνική σόουμπιζ!Μετά από 18...

Εξοδούχοι και full in love

Ζευγάρια της showbiz στο Ηρώδειο, στις Νύχτες Πρεμιέρας και...

Κακούρης – Σταύρου: Αγνώριστοι μερικά χρόνια πριν συμπρωταγωνιστούσαν στη «Λάμψη»

Ο Λεωνίδας Κακούρης και ο Αλέξανδρος Σταύρου συμπρωταγωνίστησαν στο...

Εριέττα Κούρκουλου: «Δεν έχω φίλους αντίστοιχης οικονομικής κατάστασης, δεν μου ταιριάζουν»

Η Εριέττα Κούρκουλου εξομολογήθηκε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» πώς...

Γιώργος Λιάγκας: «Έχω χωρίσει επτά χρόνια και δεν τη παλεύω, δε βλέπω τα παιδιά μου όσο θέλω»

Ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που...