Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Σουλτάνοι στη Θεσσαλονίκη

Ο Κώστας Ιορδανίδης στο απολαυστικό βιβλίο του γίνεται η… σκιά πέντε Οθωμανών που βρέθηκαν, έστω και για λίγο διάστημα, στη συμπρωτεύουσα.

Μουράτ Β’ ο Κατακτητής, Μεχμέτ Δ’ ο «Κυνηγός», Αμπντούλ Μετσίντ ο Μεταρρυθμιστής, Αμπντούλ Χαμίντ ο Δαιμονικός, Μεχμέτ Ε’ ο «Πατερούλης».


Πέντε Οθωμανοί σουλτάνοι. Εκτός από την κοινή τους καταγωγή, τους ενώνει και το γεγονός πως για ένα διάστημα βρέθηκαν -έστω και για λίγο- στη Θεσσαλονίκη. Με αυτό το ενδιαφέρον θέμα καταπιάνεται το βιβλίο του Κώστα Ιορδανίδη με τίτλο «Στη σκιά των σουλτάνων. Περιδιάβαση στη Θεσσαλονίκη και ελληνο-οθωμανικά παράλληλα», το οποίο κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Το άκρως ενδιαφέρον και απολαυστικό ανάγνωσμα αποτελεί ένα αξιοσημείωτο συγγραφικό εγχείρημα, το οποίο -όπως αναφέρει και ο δημιουργός του στο προλογικό του σημείωμα-, «δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ιστορική πραγματεία μιας οποιασδήποτε μορφής». Ωστόσο, όλα τα στοιχεία του που παραθέτονται, έχουν αντληθεί από γραπτές πηγές, ανεκδοτολογικά στοιχεία, παραθέσεις διπλωματικών εγγράφων και δημοσιευμάτων του Τύπου.


Με χρονολογική αφετηρία το 1354, έτος κατά το οποίο ξεκινά η άνοδος των Οθωμανών Τούρκων, το βιβλίο φτάνει έως και το 1924, τη χρονιά που καταργήθηκε το χαλιφάτο, και την ανατροπή του 37ου σουλτάνου. Οι 280 περίπου σελίδες του τροφοδοτούν με χρήσιμες πληροφορίες τον αναγνώστη και τον «βυθίζουν» στον άγνωστο κόσμο των πέντε Οθωμανών σουλτάνων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέθηκαν με τη Θεσσαλονίκη.


Την πόλη- τρόπαιο δηλαδή, το μέρος «των προνομίων και του ανεξάρτητου πνεύματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ιορδανίδης. Μουράτ Β’ ο Κατακτητής, Μεχμέτ Δ’ ο «Κυνηγός», Αμπντούλ Μετσίντ ο Μεταρρυθμιστής, Αμπντούλ Χαμίντ ο Δαιμονικός, Μεχμέτ Ε’ ο «Πατερούλης». Αυτά είναι τα πέντε ηγετικά πρόσωπα που «ξεπηδούν» από αυτό και στο οποίο καταγράφονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν περιορίζονται μόνο στο ιστορικό πλαίσιο δράσης του καθενός εξ αυτών.


Οι σχέσεις των σουλτάνων με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, τα χαρέμια, οι βεζίρηδες, οι ντονμέδες (δηλαδή, οι Εβραίοι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης), αλλά και οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον των Οθωμανών ηγεμόνων θίγονται με ιδιαίτερα άμεσο τρόπο από τον συγγραφέα, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό σύγγραμμα που διαβάζεται απνευστί.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...