Τα «παχάκια» περνούν από το εγκέφαλο!

Το μυαλό στους μεσήλικες αργεί να δώσει το σήμα της πληρότητας

Τα παχάκια της μέσης ηλικίας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της καθιστικής ζωής και της έφεσης ορισμένων ανθρώπων στις παραπάνω λιχουδιές, αλλά και του «τεμπέλη» εγκεφάλου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εγκεφαλικά κύτταρα, που είναι ζωτικής σημασίας διότι ελέγχουν την όρεξή μας, λειτουργούν πολύ πιο αργά και αναποτελεσματικά όσο μεγαλώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φάμε περισσότερο μέχρι να αντιληφθούν και να δώσουν το σήμα της πληρότητας.
Το αποτέλεσμα, λοιπόν, που βλέπει ένας άνθρωπος μέσης ηλικίας στη ζυγαριά του είναι η αύξηση του βάρους του κατά μισό κιλό τον χρόνο. Επειδή, όμως, οι βάσεις του πάχους της μέσης ηλικίας εμφανίζονται στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, ένας άνθρωπος μπορεί να πάρει εύκολα 12,7 κιλά μέχρι να κλείσει τα 50, και πάλι υπεύθυνος για αυτό είναι ο εγκέφαλος. Τα καλά νέα είναι ότι η εύρεση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρα ανοίγει τον δρόμο για την ανακάλυψη φαρμάκου, το οποίο θα μπορεί να προλάβει αυτόν τον εκφυλισμό της λειτουργίας τους, άρα και τα παχάκια.

«Από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και πλησιάζοντας στη μέση ηλικία, οι άνθρωποι βιώνουν μια σταδιακή αύξηση του βάρους τους, με το λίπος να συσσωρεύεται κυρίως γύρω από το στομάχι, σχηματίζοντας αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται “γεροντόπαχα”» λέει η Λόρα Χέισλερ, από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μια μικρή υποομάδα κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου, που αποτελεί το κέντρο ελέγχου της όρεξης. Αυτά τα κύτταρα δημιουργούν σημαντικές ορμόνες που ονομάζονται “πεπτίδια της προ-οπιομελανοκορτίνης”, τα οποία ευθύνονται για τον έλεγχο της όρεξης και το βάρος. Καθώς πλησιάζουμε στη μέση ηλικία, αυτά τα κύτταρα επιβραδύνουν και εκδηλώνουν μια τεμπελιά στο να στέλνουν τα σήματα του κορεσμού» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Στην έρευνά της, η κ. Χέισλερ διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα υπάρχοντα σκευάσματα για απώλεια βάρους καταφέρνουν να επιταχύνουν και πάλι τη λειτουργία τους. Τώρα ελπίζει, με την αναβάθμιση των δραστικών ουσιών, ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που θα «ξυπνά» αυτά τα πεπτίδια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ