Ταμπόν από νανοΐνες κατά του AIDS

Θα προσφέρει προληπτικά προστασία στις γυναίκες

Ενα νέο «όπλο» στη μάχη των γυναικών για την πρόληψη του AIDS έχει η επιστήμη, ύστερα από τη δημιουργία ταμπόν από νανοΐνες, εμποτισμένου με αντιρετροϊκά φάρμακα, το οποίο διαλύεται ταχύτατα με τη φυσική υγρασία του κόλπου.
Δημιουργοί του είναι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να προσφέρει στις γυναίκες νέο τρόπο για την πρόληψη από μόλυνση με τον ιό HIV. Οπως εξήγησαν οι ερευνητές, το υλικό μπορεί να περιέχει μεγάλες δόσεις αντιρετροϊκού φαρμάκου, όπως το Maraviroc, το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπεία του HIV και έχει ελάχιστες παρενέργειες. Το νανοΰφασμα με το οποίο έχει κατασκευαστεί το ταμπόν είναι σε θέση να διαλύεται και να απελευθερώνει το φάρμακο γρήγορα, ενώ το κόστος παραγωγής του είναι ελάχιστο. Οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι, εκτός από την καταπολέμηση του HIV, το ταμπόν μπορεί να θεραπεύσει και να αποτρέψει και άλλες λοιμώξεις, τόσο ιογενείς όσο και βακτηριακές, αλλά και μύκητες.

Το νέο προϊόν βασίζεται στα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας, η οποία διεξήχθη από το Τμήμα Εμβιομηχανικής στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2012. Η ομάδα τότε πειραματίστηκε στην ηλεκτρόκλωση, τη διαδικασία δηλαδή κατά την οποία υγρό το οποίο περιέχει πολυμερή και αντιρετροϊκά φάρμακα εγχύεται από σύριγγα διαμέσου ηλεκτρικού πεδίου. Το ηλεκτρικό πεδίο αναγκάζει το υγρό να πέφτει σαν βροχή, σχηματίζοντας ελαστικό νανοΰφασμα, το οποίο μεταφέρει και απελευθερώνει αντισυλληπτικά και αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ παράλληλα εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στον προορισμό του, οδηγώντας πιθανόν σε κύηση.
Επίσης, επειδή μέρος των παραγόντων του υλικού, όπως η διαλυτότητα, η δύναμη και το μέγεθος των ινών μπορεί να ελέγχεται, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η λύση θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευέλικτη από ό,τι οι άλλες τεχνολογίες κατά του HIV που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης. Το διάστημα αυτό δοκιμάζουν διάφορες ταχύτητες διάλυσης και για διαφορετικές εφαρμογές, όπως προστασία από ανεπιθύμητη κύηση και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κάτια Γιαπαλάκη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ