Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

«Τηλεμαραθώνια» κατάθλιψη

Καμπανάκι από νέα έρευνα για όσους βλέπουν αδιάκοπα επεισόδια σίριαλ

Το ένα επεισόδιο τελειώνει, το άλλο ξεκινάει. Μοναδική περίπτωση διακοπής είναι την ώρα των τίτλων, οπότε τρέχετε για νερό ή τουαλέτα. Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, ώστε δεν διανοείστε να σηκωθείτε από την πολυθρόνα άλλη στιγμή, αφού δεν ρισκάρετε να χάσετε ούτε μία σκηνή από την αγαπημένη σας τηλεοπτική ή διαδικτυακή σειρά. Αν αυτή η περιγραφή σάς θυμίζει εαυτόν, τότε πρέπει να ξέρετε πως ζείτε μια άκρως επικίνδυνη φάση. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας υποστηρίζουν σε μελέτη τους ότι οι άνθρωποι που περνούν ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάθλιψης, την οποία πυροδοτούν η μοναξιά και η έλλειψη αυτοελέγχου. Οπως σημειώνουν, στην πραγματικότητα πρόκειται για αμφίδρομες καταστάσεις που χειροτερεύουν όταν οι πάσχοντες κάνουν τηλεμαραθώνιους, καταλήγοντας σε αδιέξοδο.

Τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση της τηλεόρασης on-demand, όπου οι τηλεθεατές μπορούν να καθορίζουν το περιεχόμενο που παρακολουθούν, αλλά και την ανάρτηση των επεισοδίων των σειρών στις ιστοσελίδες των καναλιών, αφού προβληθούν, όλο και περισσότεροι προτιμούν να μην τα βλέπουν ένα ένα, αλλά όλα μαζί. Μπορούν να μείνουν μπροστά στην οθόνη ακόμη και για μια ολόκληρη νύχτα, σε έναν μαραθώνιο τηλεθέασης, που διαρκεί έως και δέκα ώρες προτού καταρρεύσουν στο κρεβάτι.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 316 ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών. Τους ρώτησαν πόσο συχνά βλέπουν τηλεόραση, κάθε πότε νιώθουν μοναξιά ή κατάθλιψη και αισθάνονται ανίκανοι να βάλουν όρια στον εαυτό τους. Τέλος τους ρώτησαν πόσο συχνά καταλήγουν να βλέπουν απανωτά τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς που τους αρέσει. Διαπίστωσαν ότι όσοι υπέφεραν από κατάθλιψη ή ένιωθαν μοναξιά, έβλεπαν το ένα επεισόδιο μετά το άλλο προκειμένου να νιώσουν καλύτερα και να διώξουν τα άσχημα συναισθήματα. Το ίδιο έκαναν και όσοι είχαν πρόβλημα να ελέγξουν τον εαυτό τους. Δεν σταματούσαν να παρακολουθούν ακόμη και όταν είχαν σημαντικές υποχρεώσεις να διεκπεραιώσουν, καθώς έχαναν την επαφή με την πραγματικότητα.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ερευνητές είναι ότι οι φανατικοί τηλεθεατές μπαίνουν ουσιαστικά σε έναν φαύλο κύκλο. Οσο πιο μόνοι ή καταθλιπτικά νιώθουν τόσο πιο δύσκολα ξεκολλούν από την οθόνη. Και όσο συνεχίζουν να παρακολουθούν το ένα μετά το άλλο τα επεισόδια τόσο πιο πολύ χάνουν τον έλεγχο και βυθίζονται στη μοναξιά και την κατάθλιψη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...