Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

HURRIYET • Ο Ρέμος σε συνέντευξη που θα συζητηθεί

► Ο δήμαρχος Μπουτάρης βλέπει μπροστά και αγαπάει πραγματικά τη Θεσσαλονίκη
► Πρέπει να διαφυλάξουμε τις κοινές αναμνήσεις μας με τον τουρκικό λαό
► Η συγκίνησή του για το Αϊβαλί, από όπου και οι ρίζες του

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη «Hurriyet» ο Αντώνης Ρέμος. Με τα πόδια βουτηγμένα στη θάλασσα, μπροστά από ένα τραπέζι γεμάτο με καλούδια και ουζάκια, ο Ελληνας καλλιτέχνης τραγούδησε παρέα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Σαβάς Οζμπέι (που του πήρε τη συνέντευξη) το «Μαβί Μαβί» του Ιμπραήμ Τατλισές.

Ο τραγουδιστής βρέθηκε στην Αλικαρνασσό, όπως κάνει κάθε χρόνο, αφού έχει πάντα στην ατζέντα του τουλάχιστον μία live εμφάνιση στην Τουρκία. Η πρώτη φορά ήταν όταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήταν ο τωρινός πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, το 1999, με αφορμή μια συναυλία συμπαράστασης (σ.σ.: στους πληγέντες από τον μεγάλο σεισμό).

«Οταν ήρθα στην Τουρκία, ένιωσα σαν στο σπίτι μου» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Ρέμος. Ο 46χρονος καλλιτέχνης μίλησε για όλα. Για τα χρόνια στη Γερμανία, όταν ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, για το Αϊβαλί, απ’ όπου ήρθε η οικογένεια Πασχαλίδη (όπως είναι το πραγματικό επώνυμό του), αλλά και τον Λαγκαδά, το χωριό απ’ όπου κατάγονται τόσο ο ίδιος όσο και ο Κεμάλ Ατατούρκ. Υποσχέθηκε μάλιστα πως θα… καταφέρει την Κύπρια Αννα Βίσση να ταξιδέψει στην Τουρκία για να δώσει συναυλία.

Οταν ο Αντώνης Ρέμος αποκάλυψε στον δημοσιογράφο πως προέρχεται από το ίδιο χωριό με τον Ατατούρκ, ο Οζμπέι θέλησε να μάθει περισσότερα.

4rseyh 4

«Δεν είμαι μόνο συμπολίτης, αλλά και συγχωριανός του. Οπως ξέρετε, στην πόλη (σ.σ.: Θεσσαλονίκη) υπάρχει το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ατατούρκ. Υπάρχει όμως και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά. Από εκεί είναι η οικογένειά μου. Είμαστε περήφανοι που στο χωριό μας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ηγέτες» υποστήριξε ο Αντώνης Ρέμος, ο οποίος τόνισε πως Ελληνες και Τούρκοι έχουν αρκετά κοινά σημεία αναφοράς. «Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την κληρονομιά και τις κοινές αναμνήσεις που μας ενώνουν με τον τουρκικό λαό. Οχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά και εμείς. Γιατί δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι -και- για εμάς;»

4rseyh 3Ο Τούρκος δημοσιογράφος, σημείωσε πως ο Γιάννης Μπουτάρης φαίνεται να καταλαβαίνει τη σημασία της ανάδειξης της οικίας του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, με τον Αντώνη Ρέμο να παίρνει θέση:

«Ο δήμαρχος είναι επιχειρηματίας, βλέπει μπροστά και αγαπά πραγματικά την πόλη του. Και καταλαβαίνει ότι το μνημείο αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τους Τούρκους, αλλά και για εμάς».

«Να δούμε το σήμερα»

Ο Ελληνας καλλιτέχνης, οι εμφανίσεις του οποίου, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, σε Αμερική, Αυστραλία ή όπου αλλού τραγουδάει είναι sold out, μίλησε για το Αϊβαλί, τον τόπο απ’ όπου προέρχεται η οικογένεια Πασχαλίδη.

«H οικογένειά μου ήρθε από το Αϊβαλί. Το αίμα μου είναι από αυτά τα χώματα, αυτά τα μέρη. Μοιάζετε με μένα, η συμπεριφορά σας είναι σαν τη δική μου, το χαμόγελό σας είναι σαν το χαμόγελό μου, θυμώνετε όπως και εγώ» επισήμανε, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (όταν οι Ελληνες πρόσφυγες αποκαλούνταν Τουρκόσποροι και οι Τούρκοι που επέστρεψαν στη χώρα τους Γκιαούρηδες) ο τραγουδιστής είπε: «Μην κοιτάτε τι έγινε πριν από 100 χρόνια. Αν εστιάσεις εκεί, θα πρέπει να εστιάσεις και στα 400 χρόνια πίσω, και δεν τελειώνει ποτέ αυτό. Πρέπει να δούμε το σήμερα. Οι Ελληνες ανακάλυψαν τη δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο που απολαμβάνουμε καθημερινά. Ομως, σήμερα, μόνο η Ελλάδα δεν έχει δημοκρατία».

4rseyh 1 

«Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την κληρονομιά και τις κοινές αναμνήσεις που μας ενώνουν με τον τουρκικό λαό»

«Σας υπόσχομαι ότι θα φέρω τη Βίσση να τραγουδήσει»

Ο Σαβάς Οζμπέι αναφέρθηκε στις συνεργασίες Ελλήνων καλλιτεχνών με Τούρκους, ενώ στη συζήτηση έπεσε και το όνομα της Κύπριας Αννας Βίσση, η οποία στο παρελθόν είχε δηλώσει πως δεν θα πάει ποτέ στην Τουρκία για συναυλία, λόγω του κυπριακού ζητήματος. «Είστε καλοί φίλοι με την τραγουδίστρια. Γιατί δεν έρχεται στη χώρα μας;» ρώτησε ο δημοσιογράφος τον Αντώνη Ρέμο. «Είναι αναστατωμένη με το Κυπριακό. “Δεν φοβάσαι να πηγαίνεις συνέχεια στην Τουρκία;” με ρωτάει» ήταν η απάντηση του Ελληνα ερμηνευτή. Ο Οζμπέι, μάλιστα, θέλησε να βάλει… μέσο τον τραγουδιστή, προκειμένου να πείσει τη Βίσση για ένα live στη χώρα του. «Σας παρακαλώ, πείτε της: “ξέρω έναν γεννημένο κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης, που λέγεται Σαβάς, με μεσαίο όνομα Ετζεβίτ, στην Τουρκία”» του είπε, για να λάβει την υπόσχεση του Αντώνη: «Σας υπόσχομαι πως θα φέρω την Αννα στην Τουρκία».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...