Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 04 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Η φαντασία σας θα δουλέψει δημιουργικά και θα...

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

Το τσίμπημα που έκανε τη ζωή της… κόλαση

Η Ντέσσυ Κουβελογιάννη μολύνθηκε από κουνούπι με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και μερικές ημέρες οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς φοβούνται έξαρση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αν και οι επικεφαλής του Κέντρου είναι καθησυχαστικοί, η Ντέσσυ Κουβελογιάννη μολύνθηκε πριν από μερικές ημέρες από τον συγκεκριμένο ιό, όπως αποκάλυψε η ίδια στην «Espresso». Η γνωστή παρουσιάστρια ταλαιπωρήθηκε πολύ από αυτή την περιπέτεια με την υγεία της, αλλά την αντιμετώπισε γενναία με τη βοήθεια του συζύγου της. Η Ντέσσυ πέρασε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες με βαριά συμπτώματα τα οποία οφείλονταν στο τσίμπημα κουνουπιού, όπως διέγνωσε και ο γιατρός που την εξέτασε: «Στην αρχή είχα την εντύπωση πως περνούσα ένα απλό κρύωμα. Είχα υψηλό πυρετό και ρίγη. Οταν είδα στα πόδια μου εξανθήματα, άρχισα να ανησυχώ περισσότερο. Είχαν πρηστεί οι αδένες μου στον λαιμό και ένιωθα τόσο έντονα τσιμπήματα κάτω από τα πόδια μου που δεν μπορούσα να σταθώ όρθια. Να φανταστείτε περπατούσα με τη βοήθεια του συζύγου μου» εξηγεί η γνωστή παρουσιάστρια. Μέσα στον πόνο της, η Ντέσσυ Κουβελογιάννη είχε και την αγωνία μήπως συμβεί το ίδιο και στα μικρά παιδιά της: «Ευτυχώς που το κουνούπι τσίμπησε εμένα και όχι κάποιο από τα παιδιά. Ο γιατρός μού είπε πως ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε μηνιγγίτιδα εάν βρει εξασθενημένο οργανισμό. Ευτυχώς, τέλος καλό, όλα καλά» λέει.

Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ για την έξαρση των κρουσμάτων

Το κρούσμα της παρουσιάστριας δεν έχει καταγραφεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως δηλώνει στην «Εspresso» η πρόεδρός του, Τζένη Κρεμαστινού, που επιβεβαιώνει πάντως ότι το Κέντρο βρίσκεται σε επιφυλακή για την επικείμενη έξαρση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου:

«H αλήθεια είναι πως έχουμε εντοπίσει μολυσμένα κουνούπια, παρ’ όλα αυτά δεν συντρέχει, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγος ανησυχίας. Με βάση τα περσινά δεδομένα, είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Δεν χρειάζεται όμως να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Εχει συσταθεί ήδη επιτροπή που συνεδριάζει για το ποιες περιοχές είναι αυξημένου κινδύνου, ενώ οι δήμοι έχουν ψεκάσει ήδη τις περιοχές τους. Η νόσος του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στα κουνούπια από τα πουλιά και στη συνέχεια τα έντομα μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο. Εχει εμφανιστεί ακόμη και στη Νέα Υόρκη, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προφύλαξης».

Την άποψη της κυρίας Κρεμαστινού συμμερίζεται και ο καθηγητής Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Υγείας, Νίκος Βακάλης, ο οποίος δηλώνει: «Είμαστε σε ετοιμότητα. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί εγκαίρως, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι αλήθεια πως έχουμε βρει μολυσμένα κουνούπια, ωστόσο δεν έχουν υπάρξει κρούσματα» τονίζει ο καθηγητής και επισημαίνει: «Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν και γυναίκες σε εγκυμοσύνη και να αποφεύγουμε λιμνάζοντα ύδατα. Ακόμη και ένα ανθοδοχείο με νερό μπορεί να αποτελέσει εστία αναπαραγωγής κουνουπιών». Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010-2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη όσο και σε νέες και ειδικά στην περιοχή της Αττικής: «Ακόμη δεν έχουμε παρατηρήσει κάποιο κρούσμα, ωστόσο συνήθως έχουμε κρούσματα στις αρχές Ιουλίου. Είναι ακόμη νωρίς» εξηγεί η γιατρός και επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αγορίτσα Μπάκα.

Τρόπος μετάδοσης

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια «δεξαμενή» του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί. Περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ


SOS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ

Τα πρώτα μολυσμένα κουνούπια έκαναν την εμφάνισή τους στην Αττική, ωστόσο οι κωνωποκτονίες δεν έχουν… αρχίσει ακόμη στις περισσότερες επίμαχες περιοχές της επικράτειας, παρ’ ότι αποτελούν το πιο ισχυρό «όπλο» κατά των πληθυσμών κουνουπιών Culex spp, που είναι οι κατεξοχήν φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία των ψεκασμών κατά των κουνουπιών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες. Ωστόσο, η διαδικασία ξεκίνησε μόλις στα τέλη Μαΐου, όπως επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι όλων των περιφερειών στη διάρκεια πρόσφατης διυπουργικής σύσκεψης. Αιτία είναι η έλλειψη κονδυλίων στους δήμους αλλά και η γνωστή ελληνική… γραφειοκρατία!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...