Ήταν Δευτέρα απόγευμα, η ημερήσια κρουαζιέρα που είχε ξεκινήσει από την Μαρίνα του Φλοίσβου με προορισμό Αίγινα, Ύδρα και Πόρο έφθανε στο τέλος της. Το «City Of Poros» της εταιρείας «Κυκλαδικές Κρουαζιέρες» είχε προσφέρει λίγες ώρες ξεγνοιασιάς στους 471 επιβάτες του, τουρίστες στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
- Από τον Άγγελο Μενδρινό
Βρισκόταν στα ανοιχτά της Αίγινας εκείνο το απόγευμα της 11ης Ιουλίου 1988. Μέσα σε δευτερόλεπτα το ταξίδι αναψυχής έγινε εφιάλτης!
Το ρολόι στο πλοίο έδειχνε 18:48 όταν στο κατάστρωμα ένας επιβάτης αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως όσους βρίσκονταν εκεί. Ρίχνει και μια χειροβομβίδα στη γέφυρα που προκαλεί πυρκαγιά. Ο άγνωστος κατεβαίνει στις καμπίνες του πληρώματος. Προσπαθεί να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό για να μπει στην καμπίνα του υποπλοιάρχου . Σκάει στα χέρια του, αλλά είναι τόσο ισχυρός που σκοτώνει και τον Αντώνη Δεϊμέζη που βρίσκεται πίσω από την πόρτα.

Στο πλοίο επικρατεί πανικός. Έντρομοι επιβάτες προσπαθούν να πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν. Κάποιοι εγκλωβίζονται στην προπέλα του πλοίου.
Ο καπετάνιος προλαβαίνει να εκπέμψει SOS, το λαμβάνει ο πλοίαρχος του επιβατηγού «Ευτυχία» που σπεύδει για βοήθεια. Με κίνδυνο της ζωή τους ναύτες του πέφτουν στη θάλασσα για να επιβιβάσουν στις σωσίβιες λέμβους τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου.
Αργότερα πλησιάζουν το φέρι μποτ «Αίας», το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Glory» τρία πολεμικά, έξι περιπολικά του Λιμενικού, δύο πλοιάρια της πυροσβεστικής, τέσσερα ρυμουλκά κι ένα ελικόπτερο.
Ώρες νωρίτερα στις 14:45 στον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας ανατινάζεται ένα Nissan Sunny, ήταν γεμάτο εκρηκτικά. Έχει ελληνικές πινακίδες, το είχαν νοικιάσει Άραβες με λιβανέζικα διαβατήρια. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που μέλη των επιβατών εντοπίζονται ακόμα και 300 μέτρα μακριά!

Κι από εδώ αρχίζει ένα απίστευτο αλαλούμ που θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα κωμωδίας των «Μόντι Πάιθονς», εάν δεν υπήρχαν τόσοι νεκροί (11) και ακόμα περισσότεροι τραυματίες (70).
Κανείς από τις αστυνομικές αρχές δεν προβληματίστηκε: Τι ήθελε ένα αυτοκίνητο φουλ στα εκρηκτικά δίπλα στο σημείο που τα πλοία αποβίβαζαν επιβάτες; Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να κοιτάξει τι πλοία θα έδεναν στο λιμάνι. Αν είχε συμβεί αυτό ίσως να είχε αποφευχθεί η σφαγή στο «City of Poros».

Μετά την σφαγή στο πλοίο οι έρευνες… έσπασαν στα δύο. Η αστυνομία ερευνούσε τι έγινε με το αυτοκίνητο, το λιμενικό με το πλοίο! Και οι δύο απέτυχαν στο έργο τους. Φυσικά και δεν συνεργάστηκαν, η σχέση τους ήταν προβληματική εδώ και χρόνια. Το λιμενικό μάλιστα έδωσε ως τρομοκράτη έναν Γάλλο φοιτητή, τον ηλικίας 21 χρόνων Ρολάν Βινερόν για τον οποίο επέμενε ότι σκοτώθηκε ή σκότωσε τον Άραβα τρομοκράτη επειδή ανήκαν σε διαφορετικές φατρίες! Μέχρι και ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής της Γαλλίας ήρθε στην Ελλάδα για να αποδειχτεί τελικά ότι ο άτυχος (από όλες τις απόψεις Βινιερόν) απλά πήγε να αφοπλίσει τον άνθρωπο που πυροβολούσε στη γέφυρα του πλοίου. Ο ήρωας έγινε τρομοκράτης. Ο υπουργός Ναυτιλίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος, όταν κατάλαβε την γκάφα ανέβαλε την τελευταία στιγμή Συνέντευξη Τύπου όπου επρόκειτο να παρουσιάσει ντοκουμέντα από τη δράση του τρομοκράτη! Μια Γαλλίδα, η Ιζαμπέλ Μαρί Μπασμούντ εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία ως Μαροκινή φίλη του τρομοκράτη. Η μητέρα της έπαθε σοκ. Ο πατέρας της έκανε σκληρές δηλώσεις στη Γαλλία.

Αμερικανικές υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει ότι πλοίο γεμάτο εκρηκτικά ξεκίνησε από τον Λίβανο για την Ελλάδα. Ήταν τα εκρηκτικά του αυτοκινήτου που τινάχτηκε στον αέρα. Προφανώς κανείς δεν έδωσε σημασία.
Άργησε να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Στο Αργοσαρωνικό γινόταν άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού που συνεχίστηκε κανονικά, ενώ την τριήρη Ολυμπιάδα που έφθασε την ίδια ώρα στο Τροκαντερό συνόδευαν δύο πολεμικά!
Η Ελλάδα είχε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και λίγες μέρες (1/7). Δεν είχε ξεκινήσει καλά. Η διοίκηση της ΕΡΤ καρατομήθηκε επειδή το ρεπορτάζ για την πανηγυρική συνεδρίαση δεν άρεσε στον Ανδρέα Παπανδρέου. Το γεγονός ότι έγινε μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια με θύματα δυτικοευρωπαίους οδήγησε σε ομαδικές ακυρώσεις στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Όμως και οι τρομοκράτες δεν πήγαν πίσω σε λάθη. Στόχος τους ήταν ένα μεγάλο αμερικανικό γκρουπ με εκατό τουρίστες που θα ταξίδευε με το συγκεκριμένο πλοίο. Σχεδίαζαν ένα εντυπωσιακό χτύπημα με θύματα Αμερικανούς πολίτες. Μόνο που λίγες μέρες νωρίτερα ακυρώθηκε η συμμετοχή τους και κατέληξαν να σκοτώνουν ευρωπαίους που θεωρούσαν Αμερικανούς!
Ποτέ δεν μάθαμε γιατί έγινε η επίθεση, εάν στόχος ήταν να προκαλέσουν λουτρό αίματος με την πυροδότηση του παγιδευμένου αυτοκινήτου όταν θα έφθανε το πλοίο στον Φλοίσβο και αποβιβάζονταν οι επιβάτες, ή εάν ήθελαν να το καταλάβουν για να έχουν ομήρους που θα τους επέτρεπε να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση δικών τους ανθρώπων. Ίσως η πρόωρη έκρηξη του αυτοκινήτου χάλασε το σχέδιο με αποτέλεσμα να επιλεγεί το τυφλό χτύπημα.

Πολλοί, συνδύασαν την επίθεση με την αίτηση των ΗΠΑ να απελαθεί στη χώρα τους ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Ρασίντ ο οποίος παρουσιάστηκε δύο μέρες αργότερα στο δικαστήριο για να συζητηθεί η υπόθεσή του. Ο Ρασίντ τελικά μετά από πολλές δικαστικές περιπέτειες δεν εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό συνέβη χρόνια αργότερα.
Μια άλλη παράμετρος ήταν ότι στις 13 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τις Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Μοιάζει άσχετο, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία η άλλη πλευρά του Ατλαντικού να διαπραγματευτεί με περισσότερα όπλα στο τραπέζι καθώς η Ελλάδα παρουσιαζόταν ανίκανη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Η αναγνώριση των πτωμάτων των δραστών ήταν δύσκολη. Πιστεύεται ότι στο πλοίο ήταν ο Μοχάμεντ Σοζάν Αντάν ο οποίος διαμελίστηκε από τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε στα χέρια του στην προσπάθειά του να παραβιάσει την πόρτα της καμπίνας του υποπλοιάρχου,
Στο αυτοκίνητο που τινάχτηκε πρόωρα στον αέρα βρίσκονταν οι Αμούντ Αμπούλ Χαμίντρ και ο Μοχάμεντ Μερχί. Χρόνια αργότερα στην Γερμανία συνελήφθη κάποιος που χρησιμοποιούσε το διαβατήριό του Μερχί. Καταδικάστηκε για την χρήση του διαβατηρίου, αλλά δεν αποδείχτηκε ότι πρόκειται για Άραβα τρομοκράτη, πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον Μερχί.

Την επιχείρηση είχε σχεδιάσει ο Χετζάμπ Τζαμπαλά, δεξί χέρι του Αμπού Νιντάλ που κατέφυγε αργότερα στη Λιβύη κι έπεσε θύμα των εκκαθαρίσεων του αρχηγού του στην οργάνωσή. Κι ίδιος όμως ο Νιντάλ είχε κακό τέλος καθώς ο Σαντάμ Χουσεΐν αποφάσισε να απαλλαχτεί από την παρουσία του. Στις 16 Αυγούστου 2002 αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη. Ένα χρόνο μετά οι Αμερικανοί θα παρουσίαζαν ως τρόπαιο την εκτέλεση του Ιρακινού δικτάτορα. Ο κύκλος του αίματος δεν λέει να κλείσει.

Για το τέλος να αναφέρουμε την περιπέτεια του 14χρονου, τότε, Σαράντου Χαραλαμπόπουλου. Ήταν επιβάτης πλοίου που έπλεε παράλληλα με το City of Poros την στιγμή του μεγάλου πανικού. Προσπάθησε να βιντεοσκοπήσει τα όσα γίνονταν στο πλοίο με την βιντεοκάμερά του (δεν κυκλοφορούσαν και πολλές), αλλά ένα μέλος του πληρώματος τον εμπόδιζε μπαίνοντας μπροστά στην κάμερα, επειδή, όπως υποστήριζε θα φοβόντουσαν (!) οι επιβάτες του πλοίου! Με κόπο κατάφερε να πάρει κάποια πλάνα που διευκόλυναν και τις ανακριτικές αρχές. Τηλεφώνησε στην ΕΤ2 για να τους δώσει το υλικό, αλλά μια γυναικεία φωνή του απάντησε: «Πάρτε αύριο το πρωί που θα είναι εδώ ο υπεύθυνος». Τηλεφώνησε και στην ΕΡΤ1 η οποία στη συνέχεια μοίρασε σε όλο τον κόσμο τα λίγα πλάνα που είχε εξασφαλίσει ο Σαράντος!
Άλλα γεγονότα τέτοια μέρα
1789: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ απολύει τον υπουργό οικονομικών Νεκέρ. Ήταν η αφορμή να ξεσπάσει η Γαλλική επανάσταση και να καταληφθεί η Βαστίλη.
1832: Γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης. Πολιτικός με μεγάλη προσφορά στο έθνος. Πέθανε αυτοεξόριστος στη Γαλλία το 1896.
1867: Κριτικοί και Μανιάτες αγωνιστές απoκρούουν επίθεση 10.000 Τούρκων του Ρεσίτ Πασά μετά από σφοδρή μάχη στην Αράδαινα των Σφακίων.
1895: Οι αδελφοί Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ παρουσιάζουν σε επιστήμονες την ανακάλυψή τους, τον κινηματογράφο.
1897: Ο Σουηδός μηχανικός Σάλομον Αντρέ με δύο φίλους του ξεκινά με αερόστατο να φθάσει στον Βόρειο Πόλο. Η αποστολή αποτυγχάνει, και οι τρεις σκοτώνονται. Τα σώματά τους βρέθηκαν τριάντα χρόνια μετά, το 1930.
1920: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γιούλ Μπρίνερ. Ήταν ρωσικής καταγωγής. Πέθανε το 1985.
1934: Γεννιέται ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι. Πέθανε το 2005.
1935: Πεθαίνει ο Γαλλοεβραίος αξιωματικός Αλφρεντ Ντρέϊφους (85 χρ.). Είχε καταδικαστεί το 1894 αβάσιμα ως προδότης. Στις 12 Ιουλίου 1906 πήρε χάρη κι επέστρεψε στο στράτευμα.
1937: Πεθαίνει από καρκίνο στον εγκέφαλο ο Αμερικανός συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουίν (39 χρ.)
1941: Πεθαίνει ο Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κρήτη.
1945: Γεννιέται η τραγουδίστρια Ντέμπι Χάρι μέλος του συγκροτήματος «Μπλόντι»
1947: Γεννιέται ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος
1973: Γεννιέται ο Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος πρωταθλητής των 200μ. Κώστας Κεντέρης.
1975: Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα τεράστιο ταφικό μνημείο του 221 π.Χ με 6.000 πήλινα αγάλματα πολεμιστών
1989: Πεθαίνει ο σερ Λόρενς Ολίβιε (82 χρ.) ιδανικός ερμηνευτής σεξπιρικών ρόλων.
1995: Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν χιλιάδες κατοίκους της.
2004: Ο Κώστας Καραμανλής παρίσταται ως μάρτυρας στον γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια προσέγγισης των δύο λαών.
2006: Μουσουλμάνοι του Kασμίρ ανατινάζουν επτά βαγόνια πρώτης θέσης ισάριθμων συρμών στο Μουμπάι. Oι νεκροί ξεπερνούν τους διακόσιους και οι τραυματίες τους εξακόσιους.
2011: Έκρηξη κατασχεθέντων πυρομαχικών , αποθηκευμένων σε εμπορευματοκιβώτια στην ναυτική βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» του Κυπριακού Ναυτικού, έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 13 άτομα (4 αξιωματικοί του ναυτικού εκ των οποίων και ο διοικητής Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, τρεις κληρωτοί ναύτες και έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ) και να καταστραφεί μεγάλο μέρος του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού του Βασιλικού.









