Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Υγρός κίνδυνος

❱❱ Ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των πνιγμών στην ΕλλάδαΑκόμη μια αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά τους πνιγμούς στο νερό, παρότι είναι νησιωτική χώρα. 

Ηδη διανύουμε την εποχή υψηλού κινδύνου, οι παραλίες γεμίζουν ασφυκτικά και το υπουργείο Υγείας για άλλη μια φορά προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα.
Τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά, καθώς κάθε χρόνο κατά μέσον όρο χάνουν τη ζωή τους στο νερό 400 άνθρωποι, εκ των οποίων 35 είναι παιδιά και έφηβοι. Παράλληλα, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίζονται θανάσιμα κατά τη συμμετοχή τους σε θαλάσσια σπορ ή δραστηριότητες με σκάφη. Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων στις ελληνικές θάλασσες βαίνει αυξανόμενος.

Ποτάμια και λίμνες

Ερευνα του ΑΠΘ αναφέρει ότι το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό περίπου 67% των πνιγμών καταγράφεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, 146 λουόμενοι πνίγηκαν στη θάλασσα το 2015, το 2016 ο αριθμός άγγιξε τους 140 και το 2017 έφτασε τους 165.

Οπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr), από το 1980 έως το 2013, δηλαδή μέσα σε 33 χρόνια, 10.927 λουόμενοι πνίγηκαν στη θάλασσα, δηλαδή μια ολόκληρη πόλη. Στην Ελλάδα η αναλογία ανδρών – γυναικών που χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό είναι τρεις προς μία, ενώ περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.

Εκπληξη, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μ. από τη στεριά και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 50 μέτρα. Επιπροσθέτως, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημεριανές (42%), μετά οι πρωινές (34%) και τέλος οι απογευματινές (21%).

Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι οι άνδρες 20-24 ετών, ενώ υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα των ακραίων ηλικιών (δηλαδή, από 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι έχουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορεί να λάβει χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στη σπονδυλική στήλη.
Ενα μηχανοκίνητο σκάφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν έρθει σε πρόσκρουση με κάποιον λουόμενο.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικό και ιδανικά πρακτικό τρόπο μετά την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

9+1 χρήσιμΑ tips για ασφαλέIς βουτιεσ στη θαλασσα

• Kολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
• Κολυμπήστε τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό.
• Μην μπαίνετε στο νερό εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, ναρκωτικά.
• Να μπαίνετε σταδιακά στη θάλασσα για να συνηθίζει ο οργανισμός τη θερμοκρασία του νερού. Αν είναι κρύο, καλό θα είναι να περιορίσετε την παραμονή σας, καθώς η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.
• Είναι προτιμότερο να κολυμπάτε στα ρηχά και παράλληλα με την ακτή.
• Τα παιδιά θα πρέπει να τα επιτηρεί πάντα ένας ενήλικας, ο οποίος θα είναι μαζί τους μέσα στο νερό.
• Να διαβάζετε και να μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουομένους από τις τοπικές Αρχές.
• Πριν επισκεφτείτε μια παραλία πρώτη φορά, καλό θα είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους.
• Αν σας παρασύρει κάποιο ρεύμα στα βαθιά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή προκειμένου να φύγετε από το ρεύμα και στη συνέχεια κάθετα για να βγείτε στην ακτή.
• Μην κάνετε παιχνίδια στο νερό που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τη δική σας ή των γύρω σας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ιστοσελίδα του (www.keelpno.gr) έχει ανεβάσει και ένα βίντεο, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να είναι πιο προσεκτικοί με το υγρό στοιχείο.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...