Κλειδί για σπάνιες μορφές καρκίνου

❱❱ Δημιουργούν μοντέλα όγκων από κύτταρα ασθενών για να εξατομικεύσουν τις θεραπείεςΗ ανάπτυξη μικρογραφιών όγκων από καρκινικά κύτταρα ασθενών στο εργαστήριο μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξατομικεύσουν τις θεραπείες για ασθενείς με σπάνιες μορφές καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Weill Cornell Medicine και το NewYork – Presbyterian.

Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη λαμβάνουν συχνά θεραπείες που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και σε πολλές περιπτώσεις οι όγκοι τελικά καθίστανται ανθεκτικοί σε αυτές τις ορμονοθεραπείες και μετατρέπονται σε μια σπάνια αλλά ιδιαίτερα επιθετική μορφή που ονομάζεται νευροενδοκρινικός καρκίνος του προστάτη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου στο «Nature Communications», η επικεφαλής συγγραφέας dr Himisha Beltran, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Weill Cornell Medicine, και οι συνεργάτες της κατέδειξαν με τα πειράματά τους ότι η ανάπτυξη στο εργαστήριο ζωντανών ιστών -ονομάζονται οργανοειδή- από καρκινικά κύτταρα ασθενών θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση εξατομικευμένων θεραπειών.

«Η τεχνολογία των οργανοειδών είναι η πιο ενδιαφέρουσα και φιλόδοξη “περιοχή” στον τομέα του καρκίνου αυτή τη στιγμή» δήλωσε η dr Beltran. «Είναι μια σημαντική εξέλιξη που μας βοηθά να μεταφράζουμε ταχύτερα τις ανακαλύψεις και να τις προσαρμόζουμε από το εργαστήριο στους ασθενείς».

Οργανοειδή

Η dr Beltran και οι συνεργάτες της πήραν με βελόνα κύτταρα από τους όγκους 25 ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη και ανέπτυξαν επιτυχώς οργανοειδή όγκου από τα κύτταρα των τεσσάρων από αυτούς. Συγκρίνοντας τα οργανοειδή με τους όγκους διαπίστωσαν ότι τα γονιδιώματα, η μεταγραφή των γονιδίων και τα επιγενετικά, τα οποία ρυθμίζουν την έκφραση γονιδίων, ήταν παρόμοια και στα δύο.

«Αυτά τα προερχόμενα από τον ασθενή μοντέλα αντιπροσωπεύουν έναν μοναδικό πόρο που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαμορφώσουν στρατηγικές θεραπείας και να κατανοήσουν καλύτερα αυτή την επιθετική παραλλαγή του καρκίνου του προστάτη» δήλωσε η dr Loredana Puca, ερευνήτρια στο εργαστήριο Beltran Weill Cornell Medicine, προσθέτοντας ότι πλέον δοκιμάζουν θεραπείες για να δούνε σε ποιες ανταποκρίνονται οι ασθενείς.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ