Παρέμβαση στην άνοια

❱❱ Tη συνέχιση του προγράμματος φροντίδα κατ’ οίκον για την ανοια 160 Plus, που υλοποιεί από το 2016 με βασική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανακοίνωσε πρόσφατα η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Νέστωρ».Το πρόγραμμα 160 Plus απευθύνεται στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους και αποτελεί μια από τις ελάχιστες δράσεις στην Ελλάδα που συνδυάζουν ψυχοεκπαίδευση, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και επισιτισμό, συμπληρώνοντας το κενό που υπάρχει στην παροχή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της άνοιας στο σπίτι.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοίκους του Δήμου Αθηναίων και η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης και κοινωνικής έρευνας. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα 160 Plus έχει στηρίξει περισσότερες από 200 οικογένειες του Δήμου Αθηναίων, προσφέροντας ένα μεγάλο φάσμα δωρεάν υπηρεσιών για τη διαχείριση της νόσου του Αλτσχάιμερ και των συνεπειών της για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους που περιλαμβάνουν: ενημέρωση για τη διαχείριση της άνοιας, ιατρική παρακολούθηση – συνταγογράφηση, συμβουλευτική διαταραχών συμπεριφοράς, επισιτιστική βοήθεια, εργονομική εκτίμηση σπιτιού, οικιακή φροντίδα, προτάσεις για δραστηριότητες στο σπίτι, τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες, διευθέτηση ασφαλιστικών – νομικών θεμάτων, πραγματοποίηση εξωτερικών εργασιών, διασύνδεση με την κοινότητα και τις υπηρεσίες της, παρέα και δημιουργική απασχόληση.

Αποτελέσματα

Η πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος (2016-2018) έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα στις οικογένειες, τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές τους. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού και της συχνότητας διαταραχών συμπεριφοράς στους ασθενείς με άνοια και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των φροντιστών με παράλληλη μείωση της επιβάρυνσης και της κατάθλιψης που συχνά αντιμετωπίζουν εξαιτίας των απαιτήσεων της συνεχούς φροντίδας.

Υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος 160 Plus είναι ο ψυχίατρος δρ Αντώνης Μούγιας, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα 160 Plus οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» στο τηλ.: 210-8235050 (Δευτέρα εως Παρασκευή 9.00 – 16.00).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...