Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η ψήφιση νόμου για παραγωγή θεραπευτικής κάνναβης από αγρότες και οι αντιδράσεις

❱❱ Αναμφίβολα ο νόμος για τη χρήση της θεραπευτικής κάνναβης έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις, αλλά και διαμάχες……ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπέρ της παραγωγής από αγρότες και πολυεθνικές εταιρίες και σε εκείνους που εκτιμούν ότι αποτελεί τον δούρειο ίππο της νομιμοποίησης της πλέον δημοφιλούς εξαρτησιογόνου ναρκωτικής ουσίας και για «ψυχαγωγικούς σκοπούς».
Δεν αποκλείεται η αλήθεια -και σε αυτή την περίπτωση- να είναι κάπου στη μέση. Ας δούμε όμως ακριβώς τι λένε η νομοθεσία και η επιστημονική κοινότητα και στη συνέχεια ας βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του.

Τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή ο νόμος «για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης». Είχε προηγηθεί το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και προέδρου του ΕΟΦ Κατερίνας Αντωνίου, που είχε γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης σε μια μεγάλη κατηγορία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο χρόνιος πόνος κ.λπ.

Ευνοϊκό

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα ανέφερε: «Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους – ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξία, ανορεξία στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά.), όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες».

Ως εκ τούτου, η επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, «η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων, γι’ αυτό πρέπει να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών και επιπλέον θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Σημειώνεται ότι η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, με ιατρική δίγραμμη συνταγή υπ’ ευθύνη του γιατρού, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας μελετά και την κατάρτιση Μητρώου Ασθενών που θα λαμβάνουν νομίμως φαρμακευτική κάνναβη.

Εξαρτησιογόνος ουσία που ανήκει στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών

Η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη στον Καναδά, στη Χιλή, στην Κολομβία, στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στη Φινλανδία και τη Ρουμανία. Στις ΗΠΑ η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη σε 29 πολιτείες, ενώ στην Αυστραλία σε κάποιες περιοχές της.
Δεδομένης, μάλιστα, της σταδιακής νομιμοποίησής της, εκτιμάται ότι έως το 2020 η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης θα αποτιμάται σε 250 δισ. δολάρια!

Από την άλλη πλευρά, πολλοί φορείς που ασχολούνται με την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά θεωρούν ότι η κάνναβη είναι μια εξαρτησιογόνος ουσία που ανήκει στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση.
Εκτιμούν, λοιπόν, ότι πίσω από το προκάλυμμα της «θεραπευτικής» κάνναβης δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοφορήσουν, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη ανθρώπων που υποφέρουν από σοβαρά/χρόνια νοσήματα και έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας.

Οι άδειες, τα κριτήρια και οι έλεγχοι

Σύμφωνα με τον νόμο οι άδειες θα δοθούν αυστηρά για καθετοποιημένες κλειστές μονάδες, η έκταση των οποίων θα είναι τουλάχιστον τέσσερα στρέμματα και ο χώρος θα είναι απροσπέλαστος από φράχτη με μόνιμο δικτυωτό πλέγμα ή τοίχο ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων. Επιπλέον, θα υπάρχει «κενή ζώνη» τριών μέτρων μεταξύ της περίφραξης και της καλλιεργήσιμης έκτασης.

Θα υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στην περίφραξη, που θα καταγράφουν σε 24ωρη βάση, ανιχνευτές κίνησης και συναγερμός, αλλά και περιπολία από ένστολους ιδιωτικούς φύλακες.
Στην ενιαία έκταση θα βρίσκονται η καλλιέργεια, ο χώρος μεταποίησης, οι χώροι αποθήκευσης, φόρτωσης, εκφόρτωσης, καταστροφής, χώροι εγκαταστάσεων κ.ά.
Το προϊόν που θα βγαίνει από τη μονάδα θα συνοδεύεται πάντα από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα κάνει τακτικούς ελέγχους στην επιχείρηση.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...