Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Βασίλης Πορφυράκης: «Προφανώς κρατάω επαφές με τη Ματίνα»

«Ημασταν οκτώ χρόνια μαζί, είναι μια σχέση εκτίμησης και...

Καίτη Γκρέυ: Το βίντεο που ζήτησε να προβληθεί μετά τον θάνατό της

Η μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού κίνησε για το...

Πρωταγωνιστής εντάσεων στη δίκη Φιλιππίδη μέχρι και ο εισαγγελέας της έδρας

Απάντηση στον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος στην προηγούμενη δικάσιμο...

Ο Λιάγκας «τρώει» ένα 20λεπτο από τον Παπαδάκη

Στις 3 Φεβρουαρίου... η πολυσυζητημένη τηλεοπτική αλλαγή! Στην πρωινή...

Επεμβατική διερεύνηση και αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος είναι γνωστό ότι αποτελεί μαζί με άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα την πλέον συχνή αιτία θανάτου. Η πρόληψη με υγιεινό τρόπο ζωής η/και φάρμακα έχει σημαντικότατο ρόλο στην μείωση της συχνότητας και των επιπτώσεων της.

«Όταν όμως εκδηλωθεί κλινικά π.χ. με σταθερή στηθάγχη, με ασταθή στηθάγχη ή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πολύ συχνά απαιτείται η επεμβατική διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου με στεφανιογραφία και ακολούθως η αντιμετώπιση της με διαδερμική αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent ή με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass)» εξηγεί ο κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Metropolitan General και συνεχίζει:

«H στεφανιογραφία γίνεται με τοπική αναισθησία, από το χέρι, συνήθως διαρκεί 5-15 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από 4 ώρες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αν υπάρχουν σημαντικές στενώσεις και δεν αρκεί η φαρμακευτική αγωγή μόνον, ακολουθεί η επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου με αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent (μπαλονάκι) από τον επεμβατικό καρδιολόγο και πιο σπάνια με by-pass από τον καρδιοχειρουργό. Η αγγειοπλαστική γίνεται τις πιο πολλές φορές στην ίδια συνεδρία με την στεφανιογραφία, όπως λέμε ad hoc, με τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου 15-60 λεπτά ανάλογα με την πολυπλοκότητα της, με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και έξοδο του από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα. Αν βέβαια γίνεται στο πλαίσιο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου π.χ. οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, η διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς καθορίζεται από αυτό, συνήθως άλλες 3-5 ημέρες» προσθέτει.

Τα αποτελέσματα της αγγειοπλαστικής έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια με την χρήση εξελιγμένων stents που απελευθερώνουν ειδικό φάρμακο ώστε να αποφεύγεται η υποτροπή, αντιθρομβωτικών φαρμάκων για αποφυγή θρομβώσεων στην οξεία φάση και χρονίως καθώς και ενδοαγγειακών τεχνικών απεικόνισης με τις οποίες βελτιστοποιούμε την τοποθέτηση των stents.

Με αυτό τον τρόπο η αγγειοπλαστική επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Ειδικότερα, σε σχέση με τη φαρμακευτική θεραπεία μόνον, η αγγειοπλαστική όταν εφαρμόζεται στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ στους χρόνιους ασθενείς, λιγότερα ενοχλήματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Όλοι οι ασθενείς που θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο χρειάζεται να παίρνουν εφ’ όρου ζωής φάρμακα όπως ασπιρίνη και στατίνη. Επιπλέον, και για βραχύ χρονικό διάστημα, συνήθως 6-12 μήνες, ο ασθενής μετά την αγγειοπλαστική πρέπει να λάβει πέραν της ασπιρίνης και δεύτερο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο για να αποφύγουμε την θρόμβωση του stent, κάτι που με αυτό τον τρόπο συμβαίνει πολύ σπάνια, στο 0,5% των περιπτώσεων», καταλήγει ο κ. Αλεξόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαίρη Βιδάλη: Η τελευταία φωτογραφία αγκαλιά με το γιο της και τα λόγια αγάπης

Λίγους μήνες πριν βυθιστεί στο πένθος η Μαίρη Βιδάλη...

Ο φακός τσάκωσε Γεωργούλη και Σολωμού στο Κολωνάκι

Βόλτα για shopping στο Κολωνάκι έκανε η Μαρία Σολωμού...

Όσα δήλωνε η Μαίρη Βιδάλη για τον γιο της πριν τον χαμό του

Δύσκολες ώρες ζει η Μαίρη Βιδάλη από το βράδυ...

«Εκλεισε» το Κολωνάκι για την οικογένεια Μητσοτάκη

Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Μητσοτάκη αγαπάει το Κολωνάκι...

Δύσκολες ώρες για τη Μαίρη Βιδάλη: Πέθανε ο γιος της ηθοποιού

Βαρύ πένθος για τη γνωστή ηθοποιό καθώς όπως γνωστοποίησε...

Και τι θα τρώμε τώρα;

Με το... αριστερό μπήκε ο νέος χρόνος για τον...