Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Τρόμος για ασθενείς

❱❱ Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται τουλάχιστον 6.000 ιατρικά σφάλματαΤα ιατρικά σφάλματα στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα για την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. 

Οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως κάθε χρόνο γίνονται στη χώρα μας τουλάχιστον 6.000 ιατρικά σφάλματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των μηνύσεων και των αγωγών έχει αυξηθεί την τελευταία εικοσαετία και σχεδόν όλοι οι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων σήμερα είναι ασφαλισμένοι με ποσά άνω των 300.000 ευρώ και το ποσό βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ελβετία, όπου το επίπεδο ιατρικής είναι από τα υψηλότερα, συμβαίνουν ιατρικά σφάλματα, όπως προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις.

Δικαστήρια

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων καλείται συχνά να καταθέσει ως επιστημονικός σύμβουλος σε τέτοια δικαστήρια. Δύο χαρακτηριστικές υποθέσεις που θυμάται είναι η περίπτωση ασθενούς που μπήκε στο χειρουργείο για ολική αφαίρεση θυρεοειδούς, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο γιατρός είχε αφήσει τον μισό μέσα, και ένα άλλο χειρουργείο για πρόβλημα του εντέρου, στο οποίο κόπηκε κατά λάθος ο ουρητήρας χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον χειρουργό.

«Λαμβάνω πολλά αιτήματα από όλη την Ελλάδα, τόσο από ασθενείς όσο και από γιατρούς, για να καταθέσω ως μάρτυρας» μας λέει ο ίδιος. «Από αυτά περίπου τα μισά αποτελούν πράγματι ιατρικό λάθος, που οφείλεται είτε στην κόπωση του γιατρού, που καλείται να κάνει 10 χειρουργεία τη μέρα, είτε στην απειρία του ή στην κακή συνεργασία της ιατρικής ομάδας, ενώ τα υπόλοιπα εντάσσονται στο πλαίσιο των επιπλοκών. Δυστυχώς, η ενημέρωση για τις πιθανές επιπλοκές και τους κινδύνους σε μια επεμβατική διαδικασία δεν γίνεται σωστά στην Ελλάδα. Συνήθως, αν και όχι πάντα, υπογράφεται απλώς ένα γενικόλογο χαρτί από τον ασθενή, που εξασφαλίζει στον γιατρό ότι έχει δώσει τη συναίνεσή του για το χειρουργείο. Φυσικά, δεν απαλλάσσεται ο γιατρός εάν κάνει κάποιο λάθος στη συνέχεια».

Οι περισσότερες από τις υποθέσεις που χειρίζεται αφορούν ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη «ευαισθησία» που δείχνουν οι ασθενείς όταν έχουν πληρώσει οι ίδιοι άμεσα τις ιατρικές υπηρεσίες.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...