«Φρένο» στην παλινδρόμηση

❱❱ Τα αλγινικά φάρμακα καταστέλλουν καούρα και δυσπεψία.

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και όλοι ετοιμαζόμαστε για το εορταστικό τραπέζι. Ωστόσο αυτές τις μέρες πρέπει να το έχουμε στον νου μας ότι τέσσερις στους δέκα Ελληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), ενώ το 25% των ασθενών έχει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, σύμφωνα με νεότερες μελέτες.

Μάλιστα οι έρευνες δεν στέκονται μόνο στη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων αλλά και στον τρόπο που η γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Συγκεκριμένα περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβανε το φαγητό του, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθε ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή του.

Πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούν την επίδραση της ΓΟΠ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία.

Σκευάσματα

Ο γαστρεντερολόγος και δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Ερρίκος ντυνάν» Hospital Center Μανώλης Συμβουλάκης εκτιμά ότι βοηθάει αποτελεσματικά η λήψη αλγινικών στην καούρα και τη δυσπεψία. Συγκεκριμένα τα αλγινικά σκευάσματα πρέπει να θεωρούνται σκευάσματα πρώτης εκλογής, καθώς λειτουργούν με έναν διπλό μηχανισμό, που όχι μόνο εξουδετερώνει την περίσσεια του οξέος αλλά καταστέλλει και την παλινδρόμηση ανακουφίζοντας τον πάσχοντα από την καούρα και τη δυσπεψία.

Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν, λοιπόν, θα πρέπει οι πάσχοντες από ΓΟΠ αλλά και όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που γεμίζουμε το πιάτο μας.

Σύμφωνα με τον κ. Συμβουλάκη καλό θα είναι επίσης να έχετε μαζί σας ένα αλγινικό σκεύασμα, να πίνετε άφθονο νερό και φυσικά να μη «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες.

Επίσης αποφύγετε τα αναψυκτικά και το κάπνισμα, και μασάτε αργά. Και το κυριότερο: Μην ξαπλώνετε και μην ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...