Πείραμα ελπίδας!

❱❱ Η μεταμόσχευση μυελού των οστών στον εγκέφαλο ανοίγει τον δρόμο για Αλτσχάιμερ και ΠάρκινσονΜέχρι σήμερα είχαμε συνδέσει τη μεταμόσχευση μυελού των οστών με τη θεραπεία της λευχαιμίας. Ερευνητές από το Cedars-Sinai, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι μεταμοσχεύοντας μυελό των οστών σε ηλικιωμένα ποντίκια με έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες, με γερασμένο δηλαδή εγκέφαλο, κατάφεραν να τον ανανεώσουν!

Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο, ίσως δεν είναι μακριά η εποχή που νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την καλά δοκιμασμένη επέμβαση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από νεαρά σε ηλικιωμένα ποντίκια συνέβαλε στη βελτίωση της νοητικής έκπτωσης, της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας, και υποστηρίζει τη θεωρία ότι η νοητική έκπτωση οφείλεται εν μέρει στη γήρανση των αιμοποιητικών κυττάρων που παράγονται στον μυελό των οστών.

«Παρότι και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μεταφορά αίματος νεαρών ποντικών σε ηλικιωμένα ποντίκια ανέστρεφε τη νοητική έκπτωση, δεν είχε γίνει κατανοητό πώς συμβαίνει αυτό. Η δική μας έρευνα υποδεικνύει ότι η απάντηση κρύβεται στις ιδιότητες των νεαρών αιμοποιητικών κυττάρων» σημειώνει η Helen Goodridge, μία από τις συντάκτριες της νέας μελέτης.

Τα αποτελέσματα

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Communications Biology», ποντίκια ηλικίας 18 μηνών μεταμοσχεύθηκαν με μυελό προερχόμενο είτε από ποντίκια ηλικίας τεσσάρων μηνών είτε από συνομήλικά τους ποντίκια. Εξι μήνες αργότερα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν υποστεί τη διαδικασία «νεαροποίησης» τα πήγαιναν πολύ καλύτερα στις δοκιμασίες μάθησης και μνήμης.

Σε ένα επόμενο βήμα οι ερευνητές εστίασαν στον ιππόκαμπο των ποντικών (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη) και διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που είχαν πάρει τον μυελό των νεαρών ποντικιών διατηρούσαν περισσότερες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων του ιππόκαμπου – που θεωρούνται κρίσιμες για την καλή λειτουργία της μνήμης. «Η εργασία μας δείχνει ότι η γνωστική έκπτωση στα ποντίκια μπορεί να μειωθεί σημαντικά, παρέχοντας απλώς νεαρά αιμοσφαίρια, τα οποία μειώνουν την απώλεια των συνάψεων λόγω της ηλικίας» τόνισε με τη σειρά του ο Clive Svendsen, διευθυντής του Regenerative Medicine Institute του Cedars-Sinai που εκπόνησε τη μελέτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...