Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Ακτινοθεραπεία μιας δόσης!

Έναν νέο, πολύ πιο σύντομο και ταυτόχρονα λιγότερο δαπανηρό, δρόμο στη θεραπεία των καρκινοπαθών με ακτινοβολίες ανοίγει η πρωτοποριακή έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής ογκολόγο ελληνικής καταγωγής!

Στο μέλλον, λοιπόν, οι ασθενείς με καρκίνο πιθανώς θα μπορούν να παίρνουν όλη την ακτινοθεραπεία τους (που σήμερα διαρκεί αρκετές εβδομάδες) σε μόνο μία δόση, διάρκειας μερικών μόνο χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Σύμφωνα με το διεθνές ογκολογικό επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Research Oncology, Biology & Physics», ήδη η νέα ακτινοθεραπεία-εξπρές FLASH έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στο Κέντρο Καρκίνου Αμπραμσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια με τη συμμετοχή ειδικών, των οποίων επικεφαλής είναι ο δρ Κ. Κουμένης, ο οποίος είναι απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας.

Πρωτόνια

Οι επιστήμονες, λοιπόν, χρησιμοποίησαν ακτινοβολία πρωτονίων για να δημιουργήσουν σε επιταχυντή μια δόση διάρκειας από 100 έως 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου, που -θεωρητικά τουλάχιστον- είναι αρκετή για να δώσει σε έναν καρκινοπαθή όλη την αναγκαία ακτινοθεραπεία. Οι πρώτες δοκιμές της τεχνικής FLASH δείχνουν ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους όγκους με την παραδοσιακή θεραπεία φωτονίων, χωρίς μάλιστα να προξενεί βλάβη στους υγιείς ιστούς λόγω της πολύ σύντομης διάρκειάς της.

Οι ερευνητές ήδη ετοιμάζονται για την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, αν και προς το παρόν η τεχνική έχει δείξει την αποτελεσματικότητά της μόνο σε μικρά ζώα και σε μικρές περιοχές ιστών. Η μέθοδος, όπως λένε, πρέπει πρώτα να υποστεί περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε αποδεδειγμένα πλέον να έχει ανάλογο αποτέλεσμα σε μεγαλύτερη περιοχή του σώματος και σε μεγαλύτερα σώματα, όπως το ανθρώπινο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ακτινοθεραπεία-εξπρές με πρωτόνια ή με ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας θα είναι κλινικά διαθέσιμη σε πέντε δέκα χρόνια, ακόμη και για όγκους που σήμερα δύσκολα θεραπεύονται με ακτινοθεραπεία.

Ωστόσο, ίσως ήδη έπειτα από δυο τρία χρόνια να μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για επιφανειακούς όγκους και για όσους αποκαλύπτονται έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...