Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Κίνδυνος για διαβήτη: Πώς το φαγητό τη νύχτα επηρεάζει την υγεία σας

Οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση γευμάτων το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές λένε ότι το φαγητό τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι τα γεύματα το βράδυ μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται νυχτερινές ή βραδινές βάρδιες θα πρέπει να προσπαθούν να τρώνε γεύματα σε όσο το δυνατόν πιο «κανονικές» ώρες. Προσθέτουν ότι αυτό που τρώτε είναι επίσης σημαντικό, επομένως είναι απαραίτητο να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Σύμφωνα με ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, το να τρώτε τη νύχτα, σε ασυμφωνία με τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός σας, θα μπορούσε να σας βάλει σε κίνδυνο για διαβήτη.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι καινούργιο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το νυχτερινό φαγητό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να κάνουν φτωχότερες διατροφικές επιλογές και να προκαλούν αύξηση βάρους, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί αν προγραμματίζουμε τα γεύματά μας από πριν και φροντίζουμε να κάνουμε υγιεινές επιλογές στο σούπερ μάρκετ, όταν για παράδειγμα ψάχνουμε για σνακ στο Γαλαξία μπορούμε να κατευθυνθούμε στο διάδρομο με τα σνακ ολικής άλεσης ή τα φρούτα αντί γι’ αυτόν με τις σοκολάτες.

Αλλά η μελέτη Brigham and Women’s εξέτασε συγκεκριμένα πώς το φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν 19 υγιείς νέους σε ένα περιβάλλον που προοριζόταν να μιμηθεί τη νυχτερινή εργασία. Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη «δούλεψαν» κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόνο εκείνοι που έτρωγαν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας είδαν αυξημένη δυσανεξία στη γλυκόζη του αίματος και μειωμένη λειτουργία των βήτα-κυττάρων του παγκρέατος – τα οποία και τα δύο είναι πιθανοί πρόδρομοι του διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα οι συμμετέχοντες που έμειναν σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής δεν είδαν καμία από αυτές τις δυσμενείς αλλαγές, παρά το γεγονός ότι ήταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη νυχτερινή εργασία με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής αρρυθμίας, ακόμη και αποβολής. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο χρόνος των γευμάτων ήταν κυρίως υπεύθυνος για τις αναφερόμενες επιδράσεις στην ανοχή στη γλυκόζη και στη λειτουργία των βήτα κυττάρων, πιθανώς λόγω της κακής ευθυγράμμισης των κεντρικών και περιφερειακών «ρολόγια» σε όλο το σώμα», δήλωσε ο Frank A.J.L. Ο Scheer, PhD, συν-ανταποκριτής συγγραφέας και νευροεπιστήμονας στην ιατρική του ύπνου στο Brigham and Women’s Hospital, δήλωσε σε δελτίο τύπου.

Ενώ το κεντρικό κιρκαδικό «ρολόι» ήταν ακόμα στην ώρα της Βοστώνης, οι ενδογενείς κιρκαδικοί ρυθμοί γλυκόζης υποδηλώνουν ότι ορισμένα περιφερειακά «ρολόγια», όπως ίσως αυτά στο ήπαρ, είχαν μετατοπιστεί δραματικά σε μια ζώνη ώρας στην Ασία.

Τι πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος σε βάρδιες;

Να τι συστήνουν οι ειδικοί:

  • Προσπαθήστε να τρώτε γεύματα σε «κανονικές» ώρες.
  • Φάτε πρωινό όταν γυρίσετε σπίτι από βάρδια.
  • Φάτε μεσημεριανό όταν ξυπνήσετε.
  • Φάτε δείπνο πριν από τη βάρδια σας.
  • Τρώτε ελαφριά σνακ και παραμείνετε ενυδατωμένοι για να μειώσετε την κούραση τη νύχτα.
  • Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε καφεΐνη για να ξυπνήσετε ή να παραμείνετε σε εγρήγορση, καταναλώστε το πολύ μια κούπα 30 έως 60 λεπτά πριν από τη βάρδια σας και στη συνέχεια κάθε 3 έως 4 ώρες. Αλλά σταματήστε την καφεΐνη 8 ώρες πριν την ώρα του ύπνου.
  • Εστιάστε σε υγιείς πρωτεΐνες και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες για να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα και την ενέργεια μακροπρόθεσμα και προσπαθήστε να τρώτε το κύριο γεύμα σας νωρίτερα το βράδυ.

Θυμηθείτε: Το να τροφοδοτείς το σώμα σου έγκαιρα θα σε βοηθήσει να καταπνίξεις την πείνα και την ενέργειά σου σε όλη τη βάρδια σου.

Ας κάνουμε λοιπόν σωστές διατροφικές επιλογές και ας «κατεβάσουμε» την ώρα που γευματίζουμε προκειμένου να θωρακίσουμε τον οργανισμό και την υγεία μας!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...