Εξωσώματα κατά καρκίνου

Με γενετική τροποποίηση «φρενάρουν» την ασθένεια στο πάγκρεας

Με γενετική τροποποίηση «φρενάρουν» την ασθένεια στο πάγκρεας

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι ερευνητές βιοϊατρικής του πανεπιστημίου του Τέξας είχαν ανακαλύψει ότι η παρουσία κάποιων εξωσωμάτων (σωματίδια στο μέγεθος βακτηρίων που απελευθερώνονται από τα κύτταρα) αποτελούν ίχνη για τον έγκαιρο εντοπισμό του παγκρεατικού καρκίνου.

Τώρα επανέρχονται με νέα μελέτη τους να υποστηρίξουν ότι τα εξωσώματα αυτά, με την κατάλληλη γενετική τροποποίηση, μπορούν να προσφέρουν μια νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για αυτόν τον εξαιρετικά δύσκολα ιάσιμο καρκίνο.

Η ομάδα απέδειξε πειραματικά ότι τα γενετικά τροποποιημένα εξωσώματα μπορούν να στοχεύουν απευθείας στο γονίδιο KRAS, η μετάλλαξη του οποίου συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος, μεταφέροντας μικροRNA το οποίο εισχωρεί στα καρκινικά κύτταρα, επαναπρογραμματίζοντάς τα με βάση τη γενετική πληροφορία που αυτό εμπεριέχει.

Αυτό οδήγησε στο πειραματικό μοντέλο με ποντίκια σε ύφεση των συμπτωμάτων του καρκίνου και σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής των πειραματόζωων, όπως υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα υπό τη δρα Valerie LeBleu σε πρόσφατη δημοσίευση στη διαδικτυακή έκδοση του «Nature». Το γονίδιο KRAS στη μετάλλαξή του, που είναι παρούσα στο 80%-95% των παγκρεατικών καρκίνων και των αδενοκαρκινομάτων, λειτουργεί σαν διακόπτης που ενεργοποιεί τη συνεχή παραγωγή κυττάρων.

Μετάσταση

Είναι δε ο καταλύτης τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ανάπτυξη αλλά και τη μετάσταση του παγκρεατικού καρκίνου. Εμποτίζοντας το ογκογενετικό γονίδιο με γενετικό υλικό, οι επιστήμονες ανέτρεψαν μόνον τη μετάλλαξή του αυτή, που προκαλεί τη δημιουργία του όγκου.
Επιπλέον, με τη χρήση πρωτεϊνών (όπως η CD47, που συμμετέχει σε σειρά κυτταρικών διεργασιών), οι ερευνητές απέτρεψαν την καταστροφή των εξωσωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα (φαγοκυττάρωση), επιτρέποντάς τους να προσεγγίσουν τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα, χωρίς να γίνουν στόχος των λευκών αιμοσφαιρίων.
Χάρη σε μία άλλη διεργασία (macropinocytosis), πέτυχαν να διεισδύσουν μέσα από το συμπαγές σώμα που σχηματίζουν τα κύτταρα στον παγκρεατικό καρκίνο και να μεταφέρουν το «θεραπευτικό» γενετικό υλικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...