Τεστ για τον προστάτη

Ανιχνεύει την αποτελεσματικότητα του αντικαρκινικού φαρμάκου ολαπαρίμπη

Ανιχνεύει την αποτελεσματικότητα του αντικαρκινικού φαρμάκου ολαπαρίμπη.

Ενα τριπλό τεστ αίματος που ανιχνεύει τη δράση, την καταλληλότητα ανά ασθενή και την αποτελεσματικότητα ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο ενός αντικαρκινικού φαρμάκου της οικογένειας των αναστολέων PARP (μια πρωτεΐνη -πολυμεράση της πολυADP ριβόζης-, που εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες στους καρκινικούς όγκους) ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (ICR) και του Νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου.

Το τεστ καταγράφει τη δράση της ολαπαρίμπης στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη προχωρημένου σταδίου. Αρχικά, ανιχνεύει τα πρώιμα σημάδια αντίστασης μερικών ασθενών -λόγω γενετικών μεταλλάξεων του όγκου- στο εν λόγω φάρμακο που στηρίζεται στο μπλοκάρισμα ενζύμων που βοηθούν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, παγώνοντας την επιδιόρθωσή τους.

Ετσι εντοπίζει τους ασθενείς που δεν μπορούν να ωφεληθούν από θεραπείες με ολαπαρίμπη (κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Lynparza από την AstraZeneca). Παράλληλα, πραγματοποιώντας μια υγρή βιοψία (λιγότερο επεμβατική από τη βιοψία ιστού) ανάλυσης του DNA των καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος, το τεστ συμβάλλει στην παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη διαχρονικά. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα στους θεράποντες γιατρούς να σχεδιάσουν εξατομικευμένες θεραπείες ακριβείας με ολαπαρίμπη.

Αποφάσεις

Οπως εξηγούν οι ερευνητές της ομάδας υπό τον καθηγητή Γιόχαν ντε Μπόνο, στην οποία συμμετέχει και ο Ελληνας επιστήμονας Ζαφείρης Ζαφειρίου, με το νέο τεστ «θα είναι δυνατό να λαμβάνονται κλινικές αποφάσεις για το κατά πόσο ένα φάρμακο δουλεύει μέσα σε μόνο τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας».

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από 49 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη και βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου. Στους ασθενείς αυτούς δοκίμασαν την ολαπαρίμπη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που έχει από το 2014 εγκριθεί για τον καρκίνο των ωοθηκών, ενώ πρόσφατα εμφάνισε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του μαστού. Αναγνωρίζουν πάντως πως θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ