Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Σασμός»: Η οικογένεια Σταματάκη γιορτάζει την έλευση της μικρής Καλλιόπης!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Χρήστος μετά...

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πρωινός «απολογισμός» του κυρίου «Αλλου Ανθρώπου»

«Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα...» λέει το...

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

Εμβόλιο vs χοληστερόλη

Θα προστατεύει από αθηροσκλήρωση και στένωση των αρτηριών

Βασισμένο στις μελέτες που έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί προκειμένου να παράγει αντισώματα καταπολέμησης του ενζύμου PCSK9 που κλειδώνει στους υποδοχείς της «κακής» χοληστερίνης (LDL), εμποδίζοντας την απομάκρυνσή της από το αίμα, είναι ένα επαναστατικό εμβόλιο ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη που αναπτύσσουν Αυστριακοί ερευνητές.

Το εμβόλιο, που θα προστατεύει εφ’ όρου ζωής (με ετήσιες επαναλήψεις) από την αθηροσκλήρωση και τη στένωση των αρτηριών, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα και το 2015 άρχισε από το πανεπιστήμιο της Βιένης και η πρώτη δοκιμή του στον άνθρωπο, συγκεκριμένα σε 72 υγιή άτομα (τα αποτελέσματα στο τέλος του 2017).

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ιδρύματος ερευνών της εταιρίας AFFiRis υπό τον δρα Γκίντερ Στάφλερ που το ανέπτυξαν, το επονομαζόμενο ΑΤ04Α μπλοκάρει το PCSK9 (ενδογενής πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ), αυξάνει τη δραστηριότητα των υποδοχέων της LDL και έτσι η χοληστερίνη απομακρύνεται από το αίμα. Η δοκιμή από την υποδόρια χορήγηση του εμβολίου στα ποντίκια μείωσε κατά 53% την ολική χοληστερίνη, κατά 50% την LDL («κακή» χοληστερόλη), κατά 64% τις αθηρωματικές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και κατά 28% τη φλεγμονή στα αγγεία, σε σύγκριση με τα πειραματόζωα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Στατίνες

Εως σήμερα ο έλεγχος της χοληστερίνης γινόταν είτε μέσω της ευρέως διαδεδομένης χρήσης στατινών -που όμως πρέπει να χορηγούνται σε καθημερινή βάση, ενώ σε κάποιους ασθενείς επιφέρουν παρενέργειες- είτε μέσω της χορήγησης εξαιρετικά δαπανηρών φαρμάκων που περιέχουν μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στοχεύουν στο ένζυμο PCSK9 – που, αν και αποτελεσματικά, η δράση τους είναι βραχύβια. Η δοκιμή του εμβολίου ΑΤ04Α αποτελεί έτσι την πρώτη προσπάθεια ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού για την αποτροπή της συσσώρευσης αθηρωματικών πλακών στο πλαίσιο μίας θεραπείας μακράς διάρκειας, που κατά τους ερευνητές θα μπορεί να φτάσει έως και ένα έτος. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν τα αποτελέσματα «μεταφραστούν» με επιτυχία και στους ανθρώπους, μπορεί να αναπτυχθεί σε ορίζοντα εξαετίας μία μακράς διάρκειας θεραπεία.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...