Μαστογραφία σε δεξαμενή ζεστού νερού

Η μαστογραφία έχει εξελιχθεί σε μία εξέταση ρουτίνας, αλλά 30 χρόνια τώρα, παρότι σώζει χιλιάδες ζωές, παραμένει εξαιρετικά άβολη για τις γυναίκες

Η μαστογραφία έχει εξελιχθεί σε μία εξέταση ρουτίνας, αλλά 30 χρόνια τώρα, παρότι σώζει χιλιάδες ζωές, παραμένει εξαιρετικά άβολη για τις γυναίκες, δεν είναι πάντα ευκρινής, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συχνά περιττές βιοψίες, ενώ δεν είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους έκθεσης στην ακτινοβολία Χ.

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μία εναλλακτική εξέταση που είναι και πιο εύκολη και πιο ακριβής: Γίνεται με υπερήχους, με τη διαφορά (από τον γνωστό υπέρηχο μαστού) ότι το στήθος είναι ελεύθερο μέσα σε μία δεξαμενή με ζεστό νερό, πάνω από την οποία η γυναίκα ξαπλώνει μπρούμυτα.

Καλύτερη

Η μέθοδος εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευκρίνεια εικόνας, ακόμα και στην εξέταση μαστών που χαρακτηρίζονται από υψηλή πυκνότητα. Η συσκευή που αναπτύχθηκε με κρατική χρηματοδότηση (μέσω του National Physical Laboratory) εκπέμπει 14 δέσμες υπερήχων που εξασφαλίζουν καταγραφή εικόνας ανάλογης με αυτή ενός μαγνητικού τομογράφου.

Αναμένεται να δοκιμαστεί πρώτη φορά από το νοσοκομείο Southmead του Μπρίστολ σε 20-30 γυναίκες με ποικίλα συμπτώματα παθήσεων του μαστού. Τα αποτελέσματα της δοκιμής θα συγκριθούν με άλλες εναλλακτικές προγνωστικές εξετάσεις που είναι σήμερα διαθέσιμες για τον μαστό, όπως ο κλασικός υπέρηχος, η τρισδιάστατη μαστογραφία κ.λπ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ