Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αθηνά Βαφείδου: Η εντυπωσιακή μελαχρινή είναι μία από τις πρώτες που «δούλεψε»...

Επάγγελμα; Influencer! Oσο και να το χλευάζουν ακόμη κάποιοι,...

Αντζελα Δημητρίου: «Η μάνα μου δεν “έφυγε” είναι κάθε μέρα δίπλα μου»

«Μαμά γερνάω»! Το τραγούδι της Τάνιας Τσανακλίδου, που φέρνει...

Μαίρη Αυγερινοπούλου: «Στην τηλεόραση ζουν με το άγχος της καρέκλας»

Μπορεί η Μαίρη Αυγερινοπούλου να σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, ωστόσο...

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός σε περιοδεία «διαμάντι»

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός οδηγεί το κοινό του και αυτό...

Αλαλούμ από δύο έρευνες

❱❱ Aντιφατικά συμπεράσματα για το αν υπάρχει ωφέλεια από τη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης DΕπιτείνουν τη σύγχυση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των επιστημόνων και των καταναλωτών σχετικά με την ωφέλεια των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D δύο νέες μεγάλες έρευνες. 

Οι μελέτες, που υπογράφονται από Αμερικανούς επιστήμονες και παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας στο Σικάγο, κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα ως προς το αν και κατά πόσον τα συμπληρώματα αυτά προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου. Ετσι ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα ή αν πετάει τα χρήματά του λαμβάνοντάς τα δεν υπάρχει ακόμη.

Στο Χάρβαρντ

Πιο αναλυτικά, η πρώτη μελέτη με την ονομασία VITAL, που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε δείγμα 26.000 υγιών ανθρώπων άνω των 50 ετών οι οποίοι επί μία πενταετία έπαιρναν καθημερινά ένα γραμμάριο συμπληρώματος με συνδυασμό ΕΡΑ και DHΑ (τα πιο γνωστά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), δεν διαπίστωσε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή καρκίνο, παρά μόνο μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, η οποία μάλιστα ήταν πιο ορατή σε ανθρώπους που δεν κατανάλωναν πιο συχνά ψάρια.

Η δεύτερη μελέτη (REDUCE -IT) του νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστόνης στους 8.000 συμμετέχοντες που έπαιρναν επίσης επί πέντε χρόνια καθημερινά ένα πιο ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής (που περιείχε ΕΡΑ σε πιο υψηλή συγκέντρωση) διαπίστωσε μείωση κατά 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ανθρώπους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και από τους οποίους μερικοί είχαν ήδη πάθει ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 20% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακής αιτιολογίας θάνατο, μείωση 31% του κινδύνου για έμφραγμα και κατά 28% του κινδύνου για εγκεφαλικό σε εκείνους που είχαν λάβει το συμπλήρωμα, σε σχέση με όσους είχαν λάβει το ψευδοφάρμακο (placebo).

Πιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα, από την πρώτη τουλάχιστον μελέτη, για τα οφέλη της βιταμίνης D, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά ούτε για επιθετικό καρκίνο.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι ζευγάρι!

Πολιτική και showbiz, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso»,...

Τατιάνα Μπλάτνικ – Γιώργος Μπαρμπαλιάς: Μόνο φίλοι ή μήπως κάτι παραπάνω;

Ο χρόνος μόνο θα δείξει τι πραγματικά παίζει στο...

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Βραδινές περιπολίες για Ζουγανέλη και Συρίγο!

Ζευγάρια της showbiz σε νυχτερινές εξόδους. Η Κατερίνα Λιόλιου,...

Δημήτρης Αλεξανδρής: Αυτή είναι η σύζυγος του ηθοποιού

Μπορεί ο Ευθύμης Φαρμάκης στον «Σασμό» να έχασε τη...