Τρόπος επικοινωνίας των ουραγκοτάγκων η παντομίμα

ΚΟΣΜΟΣ

Τρόπος επικοινωνίας των ουραγκοτάγκων η παντομίμα

Ενα είδος παντομίμας χρησιμοποιούν οι ουραγκοτάγκοι για τη μεταξύ τους επικοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεν Αντριου παρατήρησαν ότι τα ζώα αυτά τροποποιούν ή επαναλαμβάνουν εσκεμμένα κάποιες από τις κινήσεις τους προκειμένου να περάσουν το μήνυμα που θέλουν το ένα στο άλλο.

Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Σύγχρονη Βιολογία», συμμετείχαν έξι ουραγκοτάγκοι από δυο διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους και ένας φύλακας, ο οποίος κρατούσε στο ένα χέρι του φαγητό και στο άλλο μία μπανάνα. Στη θέα της μπανάνας οι ουραγκοτάγκοι προσπαθούσαν με διάφορες χειρονομίες να τραβήξουν την προσοχή του φύλακα, έτσι ώστε να τον καταφέρουν να τους δώσει την μπανάνα. Οταν ο φύλακας τους έδινε την μπανάνα, οι ουραγκοτάγκοι σταματούσαν τις προσπάθειες. Οταν όμως εκείνος προσποιούνταν ότι δεν καταλάβαινε και τους έδινε την κανονική τροφή, εκείνοι προσπαθούσαν με διαφορετικές αυτή τη φορά χειρονομίες να του περάσουν το μήνυμα που ήθελαν. Αυτό που εξέπληξε ακόμα περισσότερο τους επιστήμονες όμως, ήταν ότι στην περίπτωση που ο φύλακας τους έδινε μονάχα τη μισή μπανάνα, οι ουραγκοτάγκοι επαναλάμβαναν τις ίδιες χειρονομίες που είχαν χρησιμοποιήσει και προηγουμένως, με μεγαλύτερη όμως ένταση.

«Οι κινήσεις τους έμοιαζαν πραγματικά με τις κινήσεις που κάνουμε όταν παίζουμε παντομίμα. Βλέποντας ότι η ομάδα σου δεν κατανοεί τις χειρονομίες που κάνεις, προσπαθείς να τις τροποποιήσεις, για να τους δώσεις να καταλάβουν τι εννοείς. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι ουραγκοτάγκοι» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρίτσαρντ Μπάιρν, προσθέτοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα όλα τα είδη πιθήκων έχουν παρόμοια ικανότητα, δεδομένου ότι οι ουραγκοτάγκοι είναι οι μακρινότεροι συγγενείς του ανθρώπινου είδους.