Από άλλους πλανήτες (;) οι άντρες και οι γυναίκες

ΚΟΣΜΟΣ
Δύο βιβλία δίνουν διαφορετικές ερμηνείες για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις γυναίκες και στους άντρες. Το ένα υποστηρίζει ότι προέρχονται από διαφορετικούς πλανήτες και το άλλο ότι ο διαχωρισμός των ρόλων είναι θέμα προκαταλήψεων αλλά και νοοτροπιών.

Από άλλους πλανήτες (;) οι άντρες και οι γυναίκες

Η απόπειρα να αποδώσουμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες σε διαφορετική... πλανητική προέλευση είναι ενδεικτική τόσο για το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των δύο φύλων όσο και για την αγωνία να βρεθεί η αιτία. Αποτελεί πια «μνημείο» αυτού του προβληματισμού το βιβλίο του Τζον Γκρέι με τίτλο «Οι άντρες είναι από τον Αρη και οι Γυναίκες από την Αφροδίτη». Σε αυτό ξεδιπλώνεται όλη επιχειρηματολογία που, αν μη τι άλλο, αποτυπώνει τις διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται η ανακάλυψη από επιστήμονες ότι οι εγκέφαλοί τους έχει διαφορετική «συνδεσμολογία» μεταξύ των λοβών, με αποτέλεσμα οι άντρες να είναι πιο πρακτικοί και οι γυναίκες καλύτερες στο λόγο, οπότε και στην επικοινωνία.

Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; Ενα νέο βιβλίο με τίτλο «Ο μύθος του Αρη και της Αφροδίτης» έρχεται να σπείρει την αμφιβολία. Σε αυτό αναφέρονται διάφορα παραδείγματα καταστάσεων μέσα από τις οποίες αποδεικνύεται ότι ο διαχωρισμός των ρόλων αλλά και των λειτουργιών αντρών και γυναικών είναι θέμα προκαταλήψεων αλλά και νοοτροπιών που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τη συγγραφέα του βιβλίου, την Ντέμπορα Κάμερον, ότι «οι ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει σε πειραματικές μελέτες ότι όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να ερμηνεύουμε καταστάσεις, έχουμε την τάση να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον κανόνα αλλά και τις προκαταλήψεις μας, ενώ παράλληλα κλείνουμε τα μάτια στα στοιχεία που φαίνεται να τις ανατρέπουν». Οπότε; Η συγγραφέας δεν πιστεύει ότι υπάρχουν πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και αποδίδει την άποψη που επικρατούσε μέχρι τώρα σε στερεότυπα που βολεύουν άλλοτε το ένα φύλο και άλλοτε το άλλο.