Το δολοφονικό χαμόγελο ξαναχτύπησε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο εγκέφαλος της εταιρείας δολοφόνων είχε αποφυλακιστεί το 2008.

Το δολοφονικό χαμόγελο ξαναχτύπησε

Πριν από 24 χρόνια η δράση της «εταιρείας δολοφόνων» είχε σοκάρει το πανελλήνιο. Τα μέλη και ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παπαδόπουλος συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές. Ο διαβόητος αρχηγός ύστερα από πολλά χρόνια κάθειρξης αφέθηκε ελεύθερος και... χτύπησε πάλι.

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, σε ηλικία 73 πλέον ετών σχεδίασε και εκτέλεσε την απαγωγή μίας πλούσιας Αθηναίας προκειμένου να αρπάξει την τεράστια περιουσία που της άφησε ο άνδρας της μετά τον θάνατό του.

Ο άνθρωπος με το δολοφονικό χαμόγελο συνελήφθη ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες των αστυνομικών, οι οποίοι κατάφεραν να τον εντοπίσουν στην περιοχή του Μενιδίου. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος μαζί με άλλα δύο άτομα έμπλεξαν στον ιστό τους μία 57χρονη γυναίκα γνωστή στους κοσμικούς κύκλους της πρωτεύουσας, καθώς ο μακαρίτης σύζυγός της διατηρούσε μία από τις πιο μεγάλες γκαλερί στην Αθήνα.

ΔΗΘΕΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ

Η ίδια, παρ’ ότι ψυχολόγος στο επάγγελμα, δεν πίστεψε ότι ο άνθρωπος που έχει γίνει γνωστός για τις αποτρόπαιες πράξεις του θα χρησιμοποιούσε τις πανούργες παλιές πρακτικές του για να εξαπατήσει και την ίδια και να βάλει χέρι στην αμύθητη περιουσία της. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, μαζί με τον 50χρονο συνεργό του παραπλάνησαν την άτυχη γυναίκα λέγοντάς της ότι υπάρχουν άνθρωποι που διεκδικούν την περιουσία του αποθανόντος συζύγου της κι ότι ο Χρήστος Παπαδόπουλος με τις ειδικές νομικές γνώσεις του θα κατάφερνε να λύσει το πρόβλημά της.

ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ

Ο 50χρονος συνεργός έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς προσποιήθηκε τον ερωτευμένο στη γυναίκα και έτσι την έπεισε να πάει να μείνει μερικές ημέρες στο σπίτι του, στη Συκιά Ξυλοκάστρου. Η διαμονή της όμως κράτησε περίπου πέντε μήνες και η γυναίκα ζούσε έναν καθημερινό εφιάλτη φυλακισμένη στο πατάρια του σπιτιού.

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα ο εγκέφαλος της «εταιρείας δολοφόνων» και ο 50χρονος συνεργός ιδιοκτήτης του σπιτιού απειλούσαν την 57χρονη προκειμένου να υπογράψει εξουσιοδότηση και άλλα σχετικά έγγραφα με τα οποία μεγάλο μέρος της περιουσίας της θα περνούσε στο Χρήστο Παπαδόπουλο. Η γυναίκα δεν ενέδιδε στις προθέσεις τους και αντιστεκόταν.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Η λύτρωση στο καθημερινό μαρτύριο της 57χρονης δόθηκε από μια καθαρίστρια, η οποία πήγε να τακτοποιήσει το σπίτι στη Συκιά. Μπαίνοντας μέσα στο διώροφο άκουσε τη φυλακισμένη γυναίκα να καλεί σε βοήθεια. Αφού της εξιστόρησε όλη την περιπέτειά της, στη συνέχεια η καθαρίστρια ειδοποίησε την Αστυνομία.

Με άκρα μυστικότητα οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι, απελευθέρωσαν την ψυχολόγο, συνέλαβαν τον 50χρονο συνεργό του Χρήστου Παπαδόπουλου και κατόπιν και τον ίδιο. Η πλούσια Αθηναία τέθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ενώ αναζητείται ένα τρίτο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Στο σπίτι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα ναρκωτικά δισκία και ένας γεμιστήρας πιστολιού με δώδεκα σφαίρες.


ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Η δράση της στυγνής συμμορίας και η αποφυλάκιση

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το Πάσχα του 1987, όταν αποκαλύφθηκε ότι ηγείται της διαβόητης «εταιρείας δολοφόνων». Ηταν μία πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας άφησε άναυδη την κοινή γνώμη.

Μέσα σε τρία χρόνια, από το 1985 έως και το 1987, τα μέλη της σπείρας δολοφόνησαν οκτώ πλούσιους ανθρώπους, με σκοπό να αρπάξουν την περιουσία τους. Η «εταιρεία δολοφόνων» πλησίαζε τα θύματά της, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια τους σκότωνε, αφού πρώτα είχε πλαστογραφήσει τη διαθήκη τους.

Η επιλογή των θυμάτων γινόταν με προσοχή, καθώς τα μέλη της σπείρας φρόντιζαν να χτυπούν ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα υγείας και χωρίς στενούς συγγενείς. Εγκέφαλος της εξαμελούς σπείρας ήταν ένας πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας, ο δικηγόρος στο επάγγελμα και πρώην δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Για την εγκληματική δράση του καταδικάστηκε οκτώ φορές σε θάνατο και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας. Το Πάσχα του 2001 πήρε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές αλλά δεν επέστρεψε. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, εντοπίστηκε να ζει με πλαστή ταυτότητα σε διαμέρισμα της οδού Τζουμαγιάς 51, απέναντι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων! Συνελήφθη, οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2008, οπότε αποφυλακίστηκε έχοντας συμπληρώσει 21 χρόνια κάθειρξης.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ: Το δικηγορικό γραφείο στη Σταδίου

Ηταν 10 Ιανουαρίου 2010, όταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος άνοιγε γραφείο στην οδό Σταδίου 5 προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα φάση στην… επαγγελματική του δραστηριότητα.
«Θα ασχολούμαι με φορολογικές, διοικητικές και τελωνειακές υποθέσεις» είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους στην «Espresso», τονίζοντας ότι το έκανε για βιοποριστικούς λόγους: «Δεν το κάνω για καριέρα, απλώς για να έχω κάποια απασχόληση αλλά και για να βγάζω κάποια χρήματα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι σήμερα επιβιώνω με τη βοήθεια φίλων, αντιμετωπίζω σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η ζωή μου είναι πολύ δύσκολη».

Φαινόταν λοιπόν ότι ο εγκέφαλος της «εταιρείας δολοφόνων» είχε αποφασίσει, έστω και στα 73 του χρόνια, να ακολουθήσει τον σωστό δρόμο. Δεν δίσταζε μάλιστα να κάνει και αυτοκριτική: «Ημουν εγκέφαλος - ανεγκέφαλος. Τότε είχαν πάρει τα μυαλά μας αέρα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να τα κάνουμε όλα αυτά, φτάσαμε σε ακραίες καταστάσεις».

Από την άλλη, υποστήριζε ότι η δράση της σπείρας είχε… ιδεολογικό υπόβαθρο. «Από μικρό παιδί είχα αριστερή συνείδηση. Σε καμία διαθήκη δεν υπήρχαν λιγότεροι από πενήντα κληρονόμοι, συνήθως ήταν από 70-100, ενώ στην υπόθεση του Τυπάλδου, παρακαλώ, ήταν 156. Δηλαδή, εγώ δεν τα έκανα όλα αυτά για τον εαυτό μου, αλλά για να βγάλω τον φτωχό από την πείνα του. Τότε πίστευα ότι έχει μεγαλύτερη αξία να φάνε ψωμί 150 άνθρωποι, από τη ζωή ενός 85χρονου ή 90χρονου» έλεγε χαρακτηριστικά.


ΜΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΔΙΑΝΑΚΗΣ

Ο εγκέφαλος της εταιρείας δολοφόνων είχε αποφυλακιστεί το 2008.