Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Εισαγγελέας «Ταλιμπάν»

Η «σιδηρά κυρία» Μαρία Μπασίρ είναι πρότυπο για τις γυναίκες που ζουν στη κόλαση του Αφγανιστάν!

Το περιοδικό «Time» την έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους εκατό πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, της έχει απονεμηθεί το βραβείο της «Θαρραλέας Γυναίκας», ενώ η Χίλαρι Κλίντον και η Μισέλ Ομπάμα την έχουν περιγράψει ως πρωταθλήτρια της δικαστικής διαφάνειας και των γυναικείων δικαιωμάτων, πρότυπο αντίστασης όλων των γυναικών του Αφγανιστάν. Και πράγματι, η Μαρία Μπασίρ, η γενική εισαγγελέας της Χεράτ, η πρώτη στην ιστορία της χώρας που αναλαμβάνει τέτοιο αξίωμα, είναι μια μαχήτρια. Μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών σε μια χώρα όπου και τα δικαιώματα και οι γυναίκες κακοποιούνται κάθε μέρα.

Η 42χρονη σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών δίνει καθημερινά αγώνα μετ’ εμποδίων. Προσπαθεί με κόπο να πατάξει τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την κακοποίηση εντός των οικιακών τειχών. Υπερασπίζεται με κάθε κόστος τις γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και όσες κατηγορούνται αδίκως ότι δολοφόνησαν τον σύντροφό τους και στέλνονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τα μέσα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της γυναικείας υπεράσπισης. Καθημερινά λαμβάνει δεκάδες απειλητικά γράμματα, ενώ το 2008 είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την πόρτα του σπιτιού της. Οχι τυχαία, το αυτοκίνητό της είναι θωρακισμένο, το γραφείο της διαθέτει αλεξίσφαιρα τζάμια και η ίδια συνοδεύεται πάντα από οκτώ ένοπλους σωματοφύλακες. «Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν με θέλει, αλλά πολύς περισσότερος που με αγαπάει» λέει η γενική εισαγγελέας της Χεράτ με ατρόμητο ύφος.

Για να γίνει αυτό που είναι σήμερα, δούλεψε σκληρά όλη τη ζωή της. Οπως αποκαλύπτει, ονειρευόταν να γίνει εισαγγελέας από την εποχή του λυκείου. «Ημουν πάντα η πρώτη στην τάξη μου. Ηθελα να μαθαίνω τα πάντα» λέει η Μπασίρ που μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική, προσελήφθη στο τμήμα εγκληματολογικών ερευνών της εισαγγελίας της Χεράτ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν μετά την πρωτεύουσα Καμπούλ. Στη θέση αυτή όμως δεν κάθισε πολύ, αφού το 1996 η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. «Μόλις έφτασαν, μας υποχρέωσαν να φοράμε μπούργκα. Πήγαμε στο γραφείο, αλλά το είχαν κλείσει. Πλέον δεν επιτρεπόταν σε καμία γυναίκα να εργάζεται» θυμάται η Μπασίρ που περιγράφει την ημέρα που έπεσε το καθεστώς των Ταλιμπάν ως την ομορφότερη ημέρα της ζωής της. Επέστρεψε στη θέση της και πολύ σύντομα αναγνώρισε την αξία της και την προήγαγε στη σημερινή της θέση ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

«Φτώχεια και αγραμματοσύνη»

Σήμερα, πάνω από εκατό άτομα εργάζονται για εκείνην. Λιγότερες γυναίκες, περισσότεροι άντρες, αλλά όλοι τής δείχνουν τον ίδιο σεβασμό. Στο γραφείο της φτάνουν σχεδόν όλες οι υποθέσεις εγκλημάτων. «Συνήθως οι υποθέσεις σχετίζονται με κακοποιήσεις γυναικών και ανηλίκων, δολοφονίες, ένοπλες ληστείες και εμπόριο όπλων και ναρκωτικών» εξηγεί η γενική εισαγγελέας που προσπαθεί να είναι πάντα αμερόληπτη, αλλά υπερασπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία τις γυναίκες και τους αδύναμους της Χεράτ. «Η κατάσταση των γυναικών στη χώρα είναι ακόμα άσχημη και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: ο πρώτος είναι η αγραμματοσύνη. Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι χαίρουν ακλόνητων δικαιωμάτων. Υπάρχει μεγάλη διάκριση, κυρίως στις επαρχιακές περιοχές, όπου η γυναίκα θεωρείται ακόμη κατώτερο ον. Ο δεύτερος λόγος είναι η φτώχεια. Σε πολλές οικογένειες τα κορίτσια πωλούνται ως νύφες με χρηματικό αντάλλαγμα. Πολλές κοπέλες αντιδρούν αυτοκτονώντας ή παραμορφώνοντας το πρόσωπό τους» λέει η γενική εισαγγελέας της Χεράτ, επισημαίνοντας ότι ο αναλφαβητισμός των Αφγανών γυναικών ξεπερνά το 80%. Η ίδια είχε προσπαθήσει να στήσει ένα «κρυφό σχολειό» στο υπόγειο του σπιτιού της, όμως οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν έφοδο και κατέστρεψαν όλα τα βιβλία.

«Αν στις επόμενες εκλογές δεν νικήσει ένας πρόεδρος καλύτερος από τον Καρζάι, εύχομαι τουλάχιστον να μην είναι χειρότερος από αυτόν» καταλήγει η Μπασίρ, κατηγορώντας τον νυν πρόεδρο για συνεργασία με τους μουλάδες και επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στη χώρα δεν έχει τελειώσει, απλώς έχει αλλάξει μορφή.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...