Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

Κόλπο 28 δισ. από τον… δικηγόρο του διαβόλου

Η απάτη με σχολάζουσες κληρονομιές εις βάρος του Δημοσίου.

Αμύθητες περιουσίες και κληροδοτήματα υπέρ του Δημοσίου που οι υποθέσεις τους εξακολουθούν να εκκρεμούν παραμένουν για χρόνια ανεκμετάλλευτες σε σκονισμένους φακέλους υπουργείων και αρμόδιων υπηρεσιών. Το κόλπο γκρόσο περιλαμβάνει χιλιάδες περιπτώσεις ατασθαλιών που πραγματοποιήθηκαν από δικηγόρους, οι οποίοι διορίστηκαν μεν από τις Αρχές με σκοπό να εργαστούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, τελικά ωστόσο διαπιστώνεται ότι «τσέπωναν» τα χρήματα για δικό τους όφελος. Μερικές από τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν και τιμωρήθηκαν ακόμα και με ποινή φυλάκισης, ενώ χιλιάδες άλλες παραμένουν… ανέγγιχτες, όσο οι επιτήδειοι θησαυρίζουν.

Ως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο, και μάλιστα διαρκείας, καθώς στερεί από τα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χαρακτηρίζεται το «παιχνίδι» που έχει στηθεί γύρω από τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές φυσικών προσώπων. Μεγαλοδικηγόροι, υπάλληλοι, καθώς και κληρονόμοι-μαϊμού, σύμφωνα με επίσημα και έγκυρα στοιχεία που έχει στα χέρια της η «Espresso της Κυριακής», πλούτιζαν -και πλουτίζουν- για πολλά χρόνια παράνομα, καθώς βρήκαν τον μηχανισμό -χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς- να διαχειρίζονται κινητές και ακίνητες περιουσίες.

Τα νούμερα «ζαλίζουν». Οι υποθέσεις που εκκρεμούν (με το υπουργείο Οικονομικών να κάνει προσπάθειες προκειμένου να βάλει σε τάξη το χάος που επικρατεί) ξεπερνούν τις 11.000 και αφορούν κληροδοτήματα των οποίων η αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. Ειδικά οι σχολάζουσες κληρονομιές (νομική ορολογία για την κληρονομιά που δεν έχει διεκδικήσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα) που έχουν ελεγχθεί εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.000 περιπτώσεις, αξίας 4 δισ. ευρώ. Και το «παιχνίδια του κρυμμένου θησαυρού» δεν τελειώνει εδώ: είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν επίσης και πάνω από 10.000 κληρονομιές οι οποίες δεν έχουν περάσει καν ακόμα από το στάδιο της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, τα προβλήματα με τις κληρονομιές που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόμοι τους προκύπτουν από το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες διαδικασίες οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες για χρόνια καθυστερούν. Ωστόσο η συνολική εκτιμώμενη αξία των σχολαζουσών κληρονομιών (μαζί με τα κληροδοτήματα), όπως έχει διαπιστωθεί, ανέρχεται σε 28 δις. ευρώ! Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για μια καταχρεωμένη χώρα που «στύβει» τους πολίτες της προκειμένου να βρει έσοδα….

Η καλοστημένη μηχανή

Η «Espresso της Κυριακής», αποκαλύπτοντας σήμερα ένα μικρό μόνο μέρος των στοιχείων που διαθέτει, δημοσιοποιεί για πρώτη φορά μια εξοργιστική περίπτωση, ενδεικτική του τρόπου που λειτουργεί η καλοστημένη μηχανή. Την «επιχείρηση» κόλπο γκρόσο που είχε στήσει μεγαλοδικηγόρος των Αθηνών, ο οποίος με αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας διοριζόταν νομίμως -και μονίμως- ως κηδεμόνας πλήθους σχολαζουσών κληρονομιών, με σκοπό να λειτουργήσει υπέρ του κράτους. Το όνομά του μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και στους πίνακες διοριστέων κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών του υπουργείου Οικονομικών (των δικηγόρων δηλαδή που με διορισμό απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του κράτους ώστε να χειρίζονται τέτοιες κρίσιμες υποθέσεις, λειτουργώντας υπέρ του κοινού συμφέροντος).

Οπως όμως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, ο δικηγόρος Ν.Κ. έφτανε στο σημείο μέχρι και να ενοικιάζει κάποια από τα ακίνητα που αναλάμβανε να ξεκαθαρίσει μετά τον θάνατο των ιδιοκτητών, με τα μισθώματα βεβαίως αντί να καταλήγουν στο Δημόσιο, να μεταφέρονται σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις εκθέσεις των αρμόδιων επίσημων κρατικών οργάνων, το 2001 ο δικηγόρος ανέλαβε να τακτοποιήσει τη σχολάζουσα κληρονομιά ενός ηλικιωμένου που βρέθηκε νεκρός τον Μάιο του 1992 μέσα στο σπίτι του, σε πολυκατοικία του Γαλατσίου. Την ευθύνη, όπως διαπιστώθηκε, για την εννιάχρονη  κωλυσιεργία της υπόθεσης την έφερε η Εφορία ΙΔ’ Αθηνών, η οποία αν και παρέλαβε τον Ιούνιο του 1992 έγγραφο από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων σχετικά με την απόφαση του Ειρηνοδικείου σφράγισης του διαμερίσματος, δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια.

Ετσι μέχρι και το 2000 δεν είχε γίνει καμία κίνηση ώστε να κλείσει υπέρ του κράτους η υπόθεση. Την ίδια χρονιά ο διαχειριστής της πολυκατοικίας στο Γαλάτσι με αίτησή του στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ζήτησε να βρεθεί και να διοριστεί κηδεμόνας της σχολάζουσας κληρονομιάς δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μπορέσει να εισπράξει κοινόχρηστα που εκκρεμούσαν για τουλάχιστον μία οκταετία. Με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο διόρισε τον γνωστό δικηγόρο, ο οποίος παρουσιάστηκε στη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων προκειμένου να ενημερωθεί και να λάβει οδηγίες σχετικά με όλες τις ενέργειες που έπρεπε να κάνει για την πλήρη εξακρίβωση της περιουσίας του ηλικιωμένου, τη διαχείριση και την προστασία της.

Από το 2001 όμως μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2006 ο ίδιος δεν φαίνεται να παρουσίασε κανένα έργο στην υπηρεσία, αφού έπειτα από έλεγχο δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο, πέρα μόνο από την εκποίηση των αντικειμένων τα οποία υπήρχαν μέσα στο σπίτι. Ελεγχος του 2006 έδειξε πως ο μεγαλοδικηγόρος είχε… μισθώσει το διαμέρισμα από την 1 Ιουλίου του 2001 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2006 στον γιο του διαχειριστή της πολυκατοικίας για ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που έπρεπε, «τσεπώνοντας» τα ενοίκια.

Το στοιχείο μάλιστα που προδίδει την κίνηση του κηδεμόνα της κληρονομιάς είναι μια απόδειξη είσπραξης από την οποία φαίνεται πως ο μισθωτής κατέθεσε το ενοίκιο σε οικογενειακό λογαριασμό του δικηγόρου. Αυτό πιστοποιείται και από έγγραφο της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύμφωνα με το οποίο «ο κηδεμόνας έχει εκμισθώσει το παραπάνω διαμέρισμα χωρίς ενημέρωση και έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας και τα μισθώματα κατατίθενται σε προσωπικό του λογαριασμό».

Ετσι από το 2001 έως και το 2005 ο συγκεκριμένος δικηγόρος αποδείχτηκε πως είχε εισπράξει προς όφελός του ένα αρκετά σεβαστό ποσό, το οποίο ποτέ δεν εμφάνισε, με αποτέλεσμα η σχολάζουσα κληρονομιά και το Δημόσιο να υποστούν ζημία. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση μιας πλούσιας ηλικιωμένης από το Κολωνάκι, η οποία πέθανε το 1995 αφήνοντας διαμέρισμα 120 τ.μ. σε κεντρικό δρόμο της πανάκριβης περιοχής, καθώς και καταθέσεις. Στην περίπτωσή της ο γνωστός δικηγόρος ανέλαβε την κηδεμονία και την εκκαθάριση της σχολάζουσας κληρονομιάς το 1999.

Με αίτησή του το 2000 προς τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων ζητούσε να του χορηγηθεί έγκριση για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του διαμερίσματος με απευθείας σύμβαση. Κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ αποδεκτό, καθώς θεωρήθηκε ασύμφορο. Εναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, του εγκρίθηκε χρηματικό ποσό για τον καθαρισμό του διαμερίσματος, όπως και την πληρωμή κοινοχρήστων για το χρονικό διάστημα 1 Μαρτίου 1999 έως και 1 Οκτωβρίου 2002.

Από τότε και μέχρι το 2007 η υπόθεση παρέμεινε στα συρτάρια. Οταν επανεξετάστηκε από τους επιθεωρητές, διαπιστώθηκε η εκμίσθωση του διαμερίσματος σε γιατρό, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός πως πίσω από την ενοικίαση του διαμερίσματος βρισκόταν ο γνωστός δικηγόρος.

Η αρχική τους συμφωνία το 2004 ήθελε τον γιατρό να νοικιάζει το διαμέρισμα για δέκα χρόνια. Μάλιστα αντί μισθώματος για τα πρώτα πέντε χρόνια είχε την υποχρέωση να αναλάβει την πληρωμή των κοινοχρήστων, αλλά και την ανακαίνιση του διαμερίσματος, για την οποία ο γιατρός έχει χαλάσει μεγάλο χρηματικό ποσό. Οπως προέκυψε, ο δικηγόρος προέβη στην απευθείας εκμίσθωση του ακινήτου, και μάλιστα με μίσθωμα πολύ μικρότερο από το αντικειμενικό, ενώ «αναβάθμισε» το διαμέρισμα προκειμένου στη συνέχεια να το ενοικιάσει στο διπλάσιο ποσό!

Υποψίες για πλαστές διαθήκες με «συγγενείς-φαντάσματα»

Οπως προκύπτει μέσα από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Espresso της Κυριακής», ο ίδιος δικηγόρος έχει χειριστεί και κληρονομιές που ενώ χαρακτηρίστηκαν ως σχολάζουσες με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, στη συνέχεια γι’ αυτές «προέκυψαν» από το πουθενά διαθήκες που δεν ελέγχθησαν ποτέ για τη γνησιότητά τους από ειδικούς γραφολόγους. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως οι φερόμενοι ως κληρονόμοι όχι μόνο δεν είχαν καμία συγγενική σχέση με τους θανόντες, αλλά -όπως προκύπτει- φαίνεται να τους χρωστούσαν και αρκετές χιλιάδες ευρώ, από ενοίκια που δεν τους πλήρωσαν ποτέ όσο ζούσαν.

Μάλιστα, αρκετά από τα διαμερίσματα που άφησαν πίσω τους οι ηλικιωμένοι πουλήθηκαν. Σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε το 2007 ένας από τους φερόμενους ως κληρονόμους δύο διαμερισμάτων στον Βύρωνα: «Το ένα διαμέρισμα πουλήθηκε και περισσότερα γνωρίζει ο (σ.σ.: αναφέρει όνομα γνωστού δικηγόρου) που το πούλησε».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θανούσα άφησε πίσω της τρία διαμερίσματα στην ίδια πολυκατοικία του Βύρωνα, τραπεζικές καταθέσεις, ενώ βρέθηκαν κοσμήματα και πολύτιμα τιμαλφή, τα οποία πωλήθηκαν από τον γνωστό δικηγόρο για λίγες χιλιάδες ευρώ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός πως τα αντικείμενα αυτά ουδέποτε ελέγχθησαν ή κοστολογήθηκαν από κρατικούς εκτιμητές, που σημαίνει ότι ποτέ και κανείς δεν πληροφορήθηκε για την πραγματική τους αξία. Εξάλλου, ακόμα και έπειτα από τόσα χρόνια παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς την εκποίηση των αντικειμένων.

Τα «ξεχασμένα διαμερίσματα»

Σε μια περίπτωση ηλικιωμένου από τον Κολωνό, ο ίδιος δικηγόρος φαίνεται πως τουλάχιστον μία δεκαετία μετά τον διορισμό του ως κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς είχε «ξεχάσει» να αναφέρει στη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων μέρος από την ακίνητη περιουσία του θανόντος. Την ίδια στιγμή δύο «ξεχασμένα» διαμερίσματα βγήκαν σε αναγκαστικό πλειστηριασμό χωρίς από πλευράς του να γίνει κάποιος ουσιαστικός έλεγχος για τους πραγματικούς λόγους.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως μετά τις κινήσεις αυτές βρέθηκαν όχι μία, αλλά… δύο διαθήκες, μέσα από τις οποίες στην πρώτη αφήνει ως φερόμενο κληρονόμο αγαπημένο του γυναικείο πρόσωπο κληροδοτώντας του μέρος της περιουσίας, ενώ στη δεύτερη ο ηλικιωμένος του αφήνει όλη του την περιουσία. Από μακροσκοπική παρατήρηση των φερόμενων διαθηκών προέκυψε η διαφορετικότητά τους ως προς τον γραφικό χαρακτήρα, αλλά και την υπογραφή!

Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι φυσικά οι μοναδικές που χειρίστηκε ο -όπως αποδεικνύεται- ειδικευμένος στις κομπίνες δικηγόρος. Ακόμη και στη γνωστή κυβερνητική ιστοσελίδα diavgeia έχουν αναρτηθεί πρόσφατες υποθέσεις όπου το κράτος τον αντικαθιστά με άλλο δικηγόρο, «επειδή του έχουν καταλογιστεί από τις εποπτεύουσες Αρχές ως εκτελεστή διαθηκών και ως κηδεμόνα σχολαζουσών κληρονομιών διάφορα χρηματικά ποσά λόγω κακοδιαχείρισης».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...