Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Ανδρέας Βγενόπουλος: Άγονο το «σφυρί» για τον πύργο στην Εκάλη του νεκρού...

Στα αζήτητα έμεινε η βίλα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,...

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Χρυσό παιδί…

❱❱ Ο ενεχυροδανειστής Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς φέρεται ότι είχε αρχηγικό ρόλο στη «μαφία του χρυσού»Διαβάστε επίσης:

Γιοτ, σαμπάνιες και βίλα με πισίνα για τον Ριχάρδο

Από τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Νούμερα που ζαλίζουν, χρυσός αμύθητης αξίας και δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά είναι ορισμένα από τα ευρήματα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου που εξάρθρωσαν το πολυδαίδαλο κύκλωμα κλεπταποδοχής και λαθρεμπορίας χρυσού σε χώρες του εξωτερικού με κεντρικό πρόσωπο τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο, γνωστό και ως… «βασιλιά του χρυσού»!

Από το λαθρεμπόριο το κύκλωμα αποκόμιζε περίπου 6.000.000 ευρώ τον μήνα, στέλνοντας καθημερινά 100 έως 500 κιλά χρυσού στην Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη για την Κωνσταντινούπολη. Ρόλο «κλειδί» στο κύκλωμα φέρεται ότι είχε ο πασίγνωστος από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, ο οποίος προωθούσε μέσω ακριβοπληρωμένων διαφημίσεων τα 88 ενεχυροδανειστήρια που είχε στήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στην υπερπολυτελή έπαυλή του στη Σαρωνίδα, μέσα σε ένα κρυφό υπόγειο καταφύγιο, βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων και πλάκες χρυσού, ενώ μεγάλος είναι και ο όγκος των εγγράφων που κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, αυτά τα έγγραφα καταδεικνύουν την εμπλοκή του στο δαιδαλώδες κύκλωμα.

20383812 2

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει 89 άτομα, Ελληνες και αλλοδαπούς, μεταξύ τους έναν Τούρκο υπήκοο με καταγωγή από τη Συρία, ενώ στο κύκλωμα φέρεται ότι συμμετείχαν ένας Κινέζος και ένας ομογενής πυγμάχος από το Καζακστάν, στο σπίτι του οποίου στον Χολαργό κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ράβδοι χρυσού και όπλα. Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκε δίωξη που περιλαμβάνει κατά περίπτωση κακουργήματα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τοκογλυφία, και πλημμελήματα για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Ο Ριχάρδος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

«Μαυραγορίτες»

Ο «βασιλιάς του χρυσού», ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση ανοίγοντας σαν μανιτάρια τα ενεχυροδανειστήρια, όπου ξεπουλούσαν όσο όσο τα κειμήλιά τους όσοι είχαν ανάγκη από χρήματα, φέρεται ότι έκανε παράνομα εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων χρυσού σε Τουρκία, Ιταλία και Γερμανία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις αστυνομίες των τριών χωρών, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

4636145

Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, ο Ριχάρδος και ο Τούρκος φέρονται ως οι αρχηγοί της μίας εκ των δύο ομάδων που ουσιαστικά λειτουργούσαν σαν «μαυραγορίτες», βάζοντας στο χέρι τα χρυσαφικά όσων έπεφταν στην ανάγκη τους, καθώς τα αγόραζαν με πολύ χαμηλό αντίτιμο. Η δεύτερη ομάδα δραστηριοποιούνταν επίσης τόσο σε ενεχυροδανειστήρια όσο και σε χρυσοχοεία και κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα. Ως αρχηγός της φέρεται ένας 64χρονος, γνωστός παλιός έμπορος χρυσού, ο οποίος είχε δημιουργήσει το δικό του κύκλωμα συνεργαζόμενων καταστημάτων. Μάλιστα, σε «συνάντηση κορυφής» τον περασμένο Αύγουστο οι αρχηγοί των δύο ομάδων είχαν συμφωνήσει να αγοράζουν τα χρυσά κοσμήματα 1.000 ευρώ κάτω από την ημερήσια τιμή του χρυσού παγκοσμίως, κλέβοντας ουσιαστικά όσους πωλούσαν τα τιμαλφή τους!

4636142

Οι δύο ομάδες είχαν πλήρη συνεργασία, δημιουργώντας ένα τραστ με πάνω από 200 ενεχυροδανειστήρια, χρυσοχοεία, κοσμηματοπωλεία, ακόμη και χυτήρια, στα οποία ο χρυσός μετατρεπόταν σε πλάκες, συσκευαζόταν και φυγαδευόταν με παράνομο τρόπο στην Τουρκία. Μάλιστα, συνεργάζονταν και με εταιρίες μεταφορών και τουριστικά γραφεία της Θράκης, προκειμένου να περνούν στην Τουρκία οι πλάκες χρυσού, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η μεταφορά από τους υπαλλήλους του τελωνείου. Είναι χαρακτηριστική η επ’ αυτοφώρω σύλληψη του οδηγού ενός τουριστικού λεωφορείου εταιρίας της Αλεξανδρούπολης που θα έκανε το δρομολόγιο προς Κωνσταντινούπολη, έχοντας κρύψει στο πούλμαν 17 ράβδους χρυσού βάρους 24,6 κιλών και αξίας άνω των 600.000 ευρώ, ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα και 12.000 ευρώ! Στην κατοχή των μελών των δύο κυκλωμάτων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλάκες χρυσού βάρους 30,4 κιλών αξίας 545.000 ευρώ, πλάκες και καθαρός χρυσός βάρους 6,2 κιλών αξίας 235.600 ευρώ, 513 κιλά ασήμι αξίας 220.590 ευρώ, 1.121 χρυσές λίρες αξίας 330.695 ευρώ, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες, ένα δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα αξίας 56.900 ευρώ, μετρητά ύψους 850.000 ευρώ και επιταγές αξίας 60.500 ευρώ.

4636150

Οσοι συμμετείχαν στα δύο κυκλώματα ξέπλεναν τα παράνομα κέρδη από τη λαθρεμπορία χρυσού αγοράζοντας βίλες, οικόπεδα «φιλέτα», πολυτελή αυτοκίνητα και κάνοντας χλιδάτη ζωή. Αλλωστε, μόνο οι μεταφορείς και οι συλλέκτες του χρυσού αμείβονταν ανάλογα με τις ποσότητες που παρέδιδαν, με ποσά που έφταναν και τα 70.000 ευρώ την ημέρα! Το κουβάρι των ερευνών που οδήγησε στα ίχνη των λαθρεμπόρων χρυσού είχε αρχίσει να ξετυλίγεται το 2016 από την έρευνα της Ασφάλειας Αμαρουσίου για την εξάρθρωση της «μαφίας των Ρομά» και το κύκλωμα κλεπταποδοχής. Δύο μήνες πριν από την εξάρθρωση της σπείρας των «Gipsy Kings», οι άνδρες της Ασφάλειας είχαν βάλει στο μικροσκόπιο ένα ταξίδι που είχαν κάνει δύο γνωστοί Αθηναίοι bon viveurs σε έκθεση κοσμημάτων και ρολογιών στο Μιλάνο, με σκοπό να πάρουν τιμές για συγκεκριμένες μάρκες ρολογιών και διαμάντια που είχαν στην κατοχή τους και προέρχονταν από τις δεκάδες κλοπές.

Τότε, ο ένας από τους δύο κοσμικούς είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της εξάρθρωσης της τεράστιας σπείρας, που είχε διαπράξει πάνω από 2.000 κλοπές και ληστείες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Μια πληροφορία που έφτασε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αμαρουσίου από ανθρώπους που είχαν σχέση με τη «μαφία των Ρομά» και τους κλεπταποδόχους της ουσιαστικά έδωσε νέα κατεύθυνση στις έρευνες, με αποτέλεσμα να φτάσουν έως τη συμμορία των λαθρεμπόρων.

ΤΑ «ΚΟΡΙΤΣΙΑ», Η «ΖΑΧΑΡΗ» ΚΑΙ ΤΑ «ΧΑΡΤΙΑ» 

Ολόκληρο… λεξικό με συνθηματικά ονόματα και χαρακτηρισμούς είχαν αναπτύξει οι λαθρέμποροι χρυσού στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, καθώς γνώριζαν πως τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται. Τον ρόλο του πληροφοριοδότη φέρεται ότι έπαιζε ο αστυνομικός που συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ασφάλειας Αττικής, στο «γλωσσάρι» που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι στις συνομιλίες τους, ο χρυσός αναφέρεται ως «ζάχαρη» ή «κίτρινο»! Ακόμη:
Fine: Χρυσός 24 καρατίων.
Ενα κομμάτι βαρύ: Ενα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο / σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ.
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.

«Ξεζούμισαν χιλιάδες συμπολίτες μας»

4636099

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε από το βήμα της Βουλής εκτενή αναφορά στην εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού με τις 89 συλλήψεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς.
Αρχίζοντας την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την ψήφιση φοροελαφρύνσεων πολιτών και επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας (φωτό) τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναφέρομαι σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο “Ριχάρδος” που είχε ξεζουμίσει, τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μια νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, να μένουν άνεργοι, να βρίσκονται στην ανέχεια, στην απελπισία και μέσα στην απελπισία τους προσπάθησαν πολλοί εξ αυτών να βρουν τη δυνατότητα έστω ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Πώς η εξάρθρωση των Gipsy Kings (πριν από δύο χρόνια) άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Τον ασκό του Αιόλου γύρω από τη δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού στις αγορές του εξωτερικού, με βασικό εμπλεκόμενο τον Ριχάρδο Μυλωνά, άνοιξαν δύο χρόνια νωρίτερα οι συλλήψεις της πολυμελούς συμμορίας των Gipsy Kings.
Η συμμορία των Ρομά, που φέρεται ότι είχε ρημάξει περισσότερα από 2.000 σπίτια, μεταξύ των οποίων και υπερπολυτελείς βίλες VIP κατοίκων των βορείων και των νοτίων προαστίων, και το κύκλωμα των ενεχυροδανειστών φέρεται ότι συνδέονται άρρηκτα, με τους πρώτους να αναλαμβάνουν να εξασφαλίζουν πανάκριβα κοσμήματα, ρολόγια και άλλα τιμαλφή και τους δεύτερους να τα παραλαμβάνουν για να τα διοχετεύσουν στο εξωτερικό, αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Δύο χρόνια μετά την εξάρθρωση της σπείρας των Gipsy Kings, στα φερόμενα μέλη της οποίας εμπλέκεται και ο γνωστός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καθίσει ακόμη στο εδώλιο. Μάλιστα, πριν από περίπου έξι μήνες και ενώ είχαν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προφυλάκισή τους, τα κατηγορούμενα μέλη της εγκληματικής ομάδας αποφυλακίστηκαν καθώς δεν είχε ακόμη προσδιοριστεί η δίκη τους!

Κατά τη γιγάντια επιχείρηση που είχαν εξαπολύσει οι Αρχές για την εξάρθρωση της συμμορίας συνελήφθησαν αρχικά 35 άτομα, ανάμεσά τους και οι αρχηγοί της, ενώ στην κατοχή τους κατασχέθηκαν 50 (!) πολυτελή αυτοκίνητα, μετρητά άνω του 1.000.000 ευρώ, χρυσές λίρες και εκατοντάδες κιλά χρυσά κοσμήματα. Οι Ρομά αρχηγοί της σπείρας έκαναν πλούσια ζωή, κατοικούσαν σε σπίτια με πισίνες στο Περιστέρι, στο Ζεφύρι και στην Ελευσίνα, και κυκλοφορούσαν με Ferrari και άλλα πολυτελέστατα αυτοκίνητα.

Τα ιεραρχικά κατώτερα μέλη της σπείρας υπάκουαν τυφλά στις εντολές των αρχηγών, ενώ, σε περίπτωση που κάποιος έπεφτε στα χέρια της Αστυνομίας, τηρούσε την ομερτά, δηλαδή τον νόμο της σιωπής, καθώς οι «φαμίλιες» αναλάμβαναν τα δικαστικά έξοδά του με τους καλύτερους δικηγόρους και φρόντιζαν τις οικογένειές τους! Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της οργάνωσης και οι υποομάδες τους ευθύνονται για το… 70% των διαρρήξεων που καταγράφηκαν τουλάχιστον την τελευταία πενταετία στην Αττική και την περιφέρεια.

Πολύτιμη λεία

Ρόλος κλεπταδόχου της συμμορίας των Ρομά «Ντον Κορλεόνε» αποδίδεται στον 40χρονο bon viveur Αλέξανδρο Αγγλούπα, ο οποίος φέρεται ότι έπαιρνε την πολύτιμη λεία από μέλη των συμμοριών. Ο γνωστός επιχειρηματίας έχει απασχολήσει την ελληνική showbiz με τις κατά καιρούς σχέσεις του με γνωστά μοντέλα, την αγάπη του για τα πανάκριβα οχήματα και την πολυτελή ζωή του, αλλά και την καταδίκη του σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών για τον πυροβολισμό σε βάρος της αδελφής της Ολγας Φαρμάκη, τον Νοέμβριο του 2011.

offer

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...