Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Εμφύτευμα, ασπίδα από οστεοπόρωση

Συσκευή που κάνει τα οστά πιο δυνατά δίνει ελπίδες

Μικροσκοπικό εμφύτευμα που κάνει τα οστά πιο δυνατά μπορεί να φέρει την επανάσταση στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Η πειραματική συσκευή λειτουργεί αναγκάζοντας τους μυς που «γειτονεύουν» με τα αδυνατισμένα οστά να συσπώνται για λίγο κάθε 30 δευτερόλεπτα. Οι μύες ενεργοποιημένοι επανειλημμένα με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι προκαλούν την ανάπτυξη του νέου οστού.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δοκίμασαν το εμφύτευμα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι έπειτα από έναν μήνα είχε βελτιώσει την οστική πυκνότητα κατά 30%. Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι αυτή η νέα θεραπευτική λύση μπορεί να είναι διαθέσιμη σε δύο με τρία χρόνια! Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η διέγερση του μυ ενισχύει τα εύθραυστα οστά δεν έχει ξεκαθαριστεί. Μια θεωρία είναι ότι οι επανειλημμένες συσπάσεις ελκύουν βλαστοκύτταρα στην περιοχή, τα οποία στην πορεία εξελίσσονται σε νέο οστό.

Η οστεοπόρωση είναι βασικός παράγοντας αποδυνάμωσης των οστών αλλά και αύξησης του κινδύνου καταγμάτων. Οσοι παίρνουν στεροειδή, καπνίζουν, πίνουν πολύ ή έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ωστόσο και η διατροφή είναι πολύ σημαντική, ιδίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η ελλιπής τροφοδότηση του οργανισμού με ασβέστιο, το οποίο λαμβάνεται κατά πολύ από τα γαλακτοκομικά, μπορεί να αποβεί καταστροφική για την υγεία των οστών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, κύτταρα γνωστά ως οστεοκλάστες, διασπούν τα παλιά οστά αφαιρώντας το ασβέστιο και τον φώσφορο, ενώ τα νέα οστά σχηματίζονται χάρη σε κύτταρα γνωστά ως οστεοβλάστες. Μετά τα 30-35, οι οστεοβλάστες στον οργανισμό είναι λιγότεροι από τους οστεοκλάστες. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν οι οστεοκλάστες είναι μακράν οι περισσότεροι. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με φάρμακα, ωστόσο το πρόβλημα με τα υπάρχοντα είναι ότι απορροφώνται απ’ όλα τα οστά, δηλαδή και από αυτά που δεν έχουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται παρενέργειες, όπως η ναυτία, οι φλεγμονές στο στομάχι κ.λπ. Το πειραματικό εμφύτευμα αποτελεί λύση, καθώς θα μπορεί να τοποθετηθεί ακριβώς στο σημείο όπου υπάρχει το πρόβλημα.

Κατερίνα Νικολοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...