Η περιπέτεια του Ερβιν Σριμπφ στο «Norman Atlantic» και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που ανέπτυξε
Μεταξύ των επιβατών που πέρασαν ώρες αγωνίας πάνω στο φλεγόμενο «Norman Atlantic» ήταν και ο 51χρονος Αυστριακός Ερβιν Σριμπφ, ο οποίος επέστρεφε στην πατρίδα του έχοντας ολοκληρώσει ακόμη μία αποστολή βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο η σκληρή εμπειρία του ναυτικού δυστυχήματος όχι μόνο δεν τον πτόησε αλλά την εκμεταλλεύτηκε για να ενημερώσει τους συμπατριώτες του σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης και να δημιουργήσει στην Αυστρία ένα κίνημα φιλελληνισμού που διαρκώς μεγαλώνει.
Η οργάνωση
Ο Ερβιν Σριμπφ είναι ο ιδρυτής και η «ψυχή» της οργάνωσης «Βοήθεια για την Ελλάδα» (Griechenland hilfe), που από τα τέλη του 2012 φροντίζει να τροφοδοτεί ελληνικά νοσοκομεία και ιδρύματα με φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παιδικές τροφές. Μάλιστα τις αποστολές πραγματοποιεί προσωπικά ο ίδιος. Σχεδόν κάθε μήνα γεμίζει το φορτηγάκι του, έρχεται οδικώς στη χώρα μας.
Επιστρέφοντας στην Αυστρία, ο Σριμπφ και το μίνι βαν του βρέθηκαν πάνω στο «Norman Atlantic» στο μοιραίο εκείνο ταξίδι. Το όχημα κάηκε αλλά ο ίδιος εγκατέλειψε σώος το πλοίο, ύστερα από 39 ώρες πάνω στο κατάστρωμα. Μόλις η περιπέτειά του έγινε γνωστή στα αυστριακά ΜΜΕ, ο ίδιος άδραξε την υκαιρία να εξηγήσει στους Αυστριακούς τι συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης και να τους παρακινήσει να βοηθήσουν. «Είναι ένας φοβερός ακτιβιστής και ένας απίστευτος φιλέλληνας, που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υμνεί την Ελλάδα και να βάλλει σε όσους επιτίθενται σ’ αυτή» λέει στην «Espresso» ο Θεόδωρος Γιάνναρος, διοικητής του νοσοκομείου Ελπίς, το οποίο είναι μεταξύ των ιδρυμάτων που στηρίζει με υγειονομικό υλικό ο Ερβιν Σριμπφ. «Εχουμε πλέον φίλους στην Αυστρία, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ και έχουν γίνει κίνημα. Αυτό το κατάφερε ο άνθρωπος που λέγεται Ερβιν Σριμπφ» προσθέτει ο κ. Γιάνναρος.
Ταξίδια
«Ο κόσμος στην Αυστρία δεν ήξερε μέσα από τα ΜΜΕ και πολλά πράγματα για την Ελλάδα. Αυτός όμως και οι άνθρωποι που τον στηρίζουν φρόντισαν να μάθουν και με τα ταξίδια τους στην Ελλάδα πηγαίνουν πίσω πληροφορίες από πρώτο χέρι» λέει η Αγγελική Μαυρίκου, υπεύθυνη χορηγιών της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, τους οποίους επίσης στηρίζει ο Αυστριακός φιλέλληνας. «Οταν είχε αυτό το ατύχημα και μαθεύτηκε στα ΜΜΕ της χώρας, εκείνος μίλησε και εξήγησε γιατί βρισκόταν σε εκείνο το καράβι. Πάντα βρίσκει λοιπόν ένα επιχείρημα και έναν τρόπο να πει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και πόσο μεγάλη ανάγκη για βοήθεια υπάρχει» σημειώνει η κυρία Μαυρίκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες εβδομάδες μετά την περιπέτεια του «Norman Atlantic», στα τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Σριμπφ βρήκε νέο όχημα, το φόρτωσε με τις καθιερωμένες προμήθειες και κατηφόρισε πάλι στην Ελλάδα.
Η αγάπη για τα Παιδικά Χωριά SOS
Μεταξύ των φορέων που ο Ερβιν Σριμπφ και οι συνεργάτες του στηρίζουν εδώ και δύο χρόνια είναι και τα Παιδικά Χωριά SOS. Πρόκειται για έναν θεσμό που αγαπά ιδιαίτερα, καθώς και ο ίδιος μεγάλωσε από τη βρεφική του ηλικία σε Παιδικό Χωριό SOS λίγο έξω από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ετσι, στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα μετά την περιπέτεια του «Norman Atlantic», πήγε στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης για να παραδώσει τρόφιμα και φάρμακα.
Αφορμή ένα ρεπορτάζ
«Αφορμή για την ίδρυση της οργάνωσης ήταν ένα ρεπορτάζ το οποίο ο Ερβιν Σριμπφ είδε στην τηλεόραση και αφορούσε την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία μετά τα οικονομικά μέτρα. Εδειχνε πως η κρίση έχει επιπτώσεις στους ανέργους, ανασφάλιστους και απόρους που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» λέει στην «Espresso» ο φίλος του, Αυστριακός δημοσιογράφος Γκέρχαρντ Ρετενέγκερ.
Οπως σημειώνει, αυτή η ανταπόκριση ήταν ένα «σοκ» για τον Σριμπφ, που αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ιδρυσε τον σύλλογο «Βοήθεια για την Ελλάδα», συγκέντρωσε χορηγίες και ξεκίνησε τα τακτικά ταξίδια. «Κάνουμε σχεδόν μια μεταφορά κάθε μήνα με ένα μέχρι τρία μίνι μπας γεμάτα φάρμακα, ιατρικά υλικά και παιδικές τροφές. Μέχρι τώρα έχουμε φέρει 60 τόνους υλικά για 17 ιδρύματα στην Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Ρετενέγκερ.