Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Λουκία Πιστιόλα: Tα καρφιά για «σταρλετίτσες του Instagram με followers» και η...

Τη σημαντική ηθοποιό του θεάτρου μας Λουκία Πιστιόλα τη...

Alert για την «πέμπτη νόσο»

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές σε ολόκληρη τη...

Διαζύγιο-βόμβα του Παπαδάκη με την Αναστασοπούλου!

Στον ΑΝΤ1... μεν, χωρίς τον Γιώργο Παπαδάκη δε! Διαζύγιο-βόμβα...

Καντάδα από τον Κραουνάκη

«Καλημέρα, όμορφη Κεφαλλονιά» τραγουδάει με την ξεχωριστή φωνή του...

Κλειστά τα στόματα των επιστημόνων για το μπάχαλο με τη διπλή καταγραφή των κρουσμάτων

Ντόμινο εξελίξεων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το μπάχαλο όσον αφορά το ζήτημα της καταγραφής κρουσμάτων σε δύο συστήματα, που φαίνεται να οδήγησε σε λανθασμένες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αποκορύφωμα ήταν η παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η οποία βάζει στο μικροσκόπιο τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το σύστημα καταγραφής των δεδομένων του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο Όμιλος «Εστία Επενδυτική ΜΜΕ» που μεταξύ άλλων εκδίδει τις εφημερίδες «Espresso» και «δημοκρατία» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων κ. Εξαδάκτυλο, Μεντή, Παρασκευή, Λαζανά και Τσάκρη και να μεταφέρει την άποψή τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς δεν ήταν διατεθειμένοι να πάρουν θέση στο συγκεκριμένο θέμα.

LINOY 1
Η Αθηνά Λινού

Οι μόνοι που δέχτηκαν να μιλήσουν ήταν η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού και ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς. Η Αθηνά Λινού ζήτησε διαφάνεια στα στοιχεία, για να έχουν πρόσβαση όλοι οι επιστήμονες, μελέτες σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού και συνταγογραφήσεις των τεστ.

Συστηματικές μελέτες

Όπως τόνισε η κυρία Λινού, καλό θα ήταν να υπάρχει διαφάνεια και πρόσβαση στα δεδομένα από όλους τους επιστήμονες, Έλληνες και του εξωτερικού, ώστε να μπορεί η κοινότητα να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την καθηγήτρια, δεν γίνονται συστηματικές μελέτες -ιδανικά, επαναλαμβανόμενες- σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού στη χώρα, ώστε να έχουμε σαφή εικόνα της πανδημίας, ούτε υπάρχουν δεδομένα για το ποσοστό των θετικών. Τέλος, η κυρία Λινού δήλωσε ότι θα έπρεπε τα τεστ να συνταγογραφούνται, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλες οι κοινωνικές ομάδες.

ΠΟΥΛΑΣ 1
Ο Κωνσταντίνος Πουλάς

Ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς τονίζει με δηλώσεις του ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή δεδομένα και πως τα πλήρη στοιχεία κατέχουν λίγοι, που τελικά παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Ο κ. Πουλάς επισήμανε ότι είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Πολλές χώρες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεξικό) έχουν φτιάξει ηλεκτρονικές πλατφόρμες, στις οποίες καταγράφονται καθημερινά τα δεδομένα των ασθενών -ανώνυμα, βέβαια-, και μέσω αυτών είναι εφικτό να παρακολουθείται η πορεία του Covid-19. Έτσι η ερευνητική κοινότητα διαθέτει ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, τα στοιχεία που δίνονται στην Ελλάδα (ημερήσια καταγραφή ΕΟΔΥ, γεωγραφική κατανομή) είναι πολύ φτωχά σε σχέση με αυτά που απαιτούνται, όπως ενδεικτικά η ηλικιακή κατανομή, τα τεστ ανά περιφέρεια κτλ. Επίσης, οι επιβαρυντικοί παράγοντες ανά χώρα ενδέχεται να διαφοροποιούνται (π.χ. λόγω γενετικού υποστρώματος ή περιβάλλοντος / κλίματος).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Πέφτει οριστικά αυλαία για τη «Μουρμούρα»

Tέλος η «Μουρμούρα»! Στο κατώφλι της 12ης σεζόν, η...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Δεν ισχύει ότι πούλησα το σπίτι στην Κινέτα»

Επίσημη διάψευση από τη Ζωζώ Σαπουντζάκη για την πώληση...

Τατιάνα Μπλάτνικ – Γιώργος Μπαρμπαλιάς: Μόνο φίλοι ή μήπως κάτι παραπάνω;

Ο χρόνος μόνο θα δείξει τι πραγματικά παίζει στο...

Έλιωσε ο πάγος για Γκρέυ και Ηλιάδη

Επρεπε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να μιλήσουν...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...