Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Επιφυλακή για τα 5,1R της Αμφίκλειας

Ο σεισμός που ταρακούνησε την Αθήνα δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

Ανησυχία στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα. Ο Εγκέλαδος μας υπενθύμισε ότι είναι πάντα… εδώ, καθώς τα 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν για τα καλά τη γη σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο της δόνησης, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν θύματα ή μεγάλες ζημιές. Πάντως οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.06 το μεσημέρι, με επίκεντρο 121 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και μόλις τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμφίκλειας.225g96g896

Η δόνηση

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα και τρία λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί μία ακόμη σεισμική δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλοί μικρότεροι σεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ. Σε αντίθεση με άλλους σεισμούς αντίστοιχου μεγέθους, ο χθεσινός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητός όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής (Λαμία, Αμφίκλεια, Τιθορέα, Ελάτεια κ.λπ.), αλλά και στους κατοίκους της Αθήνας, της Λάρισας, ακόμη και του Αγρινίου. Σύμφωνα πάντως με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή Σεισμολογίας Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς ακόμη και οι μικροί σεισμοί με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή γίνονται αισθητοί σε μεγάλη απόσταση, επειδή το έδαφος παρουσιάζει μικρή απορροφητικότητα των σεισμικών κυμάτων.

Η Αταλάντη

Σε ό,τι αφορά το επίκεντρο του σεισμού, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού υπογραμμίζει ότι είναι «ξεκάθαρο» πως δεν πρόκειται για το ρήγμα της Αταλάντης. Οπως λέει, κάθε ώρα που περνάει μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός. «Με την 24ωρη βάρδια που έχει το Γεωδυναμικό παρακολουθούμε με την πρέπουσα προσοχή την όλη εξέλιξη του φαινομένου. Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν αυτός είναι κύριος σεισμός ή όχι» δηλώνει στην «Espresso» ο κ. Μακρόπουλος που σημειώνει ότι πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα προκειμένου να έχουμε σαφέστερη εικόνα. Μετά την πάροδο 48 ωρών, η πιθανότητα ο χθεσινός σεισμός να είναι ο κύριος αυξάνεται σε 85-90%.

Αντίστοιχη άποψη για το γενεσιουργό ρήγμα εκφράζει και ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος που σημειώνει ότι η ευρύτερη περιοχή είναι υψηλής σεισμικότητας και η γέννηση ενός σεισμού μεγέθους 5,1 σε αυτήν είναι απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο. Στην ερώτηση αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο κ. Παπαζάχος απαντά κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση γι’ αυτό, προτού παρέλθουν μερικά 24ωρα. «Δεν μπορούμε να βάλουμε καμία ταμπέλα που να λέμε ότι είναι προσεισμοί ή μετασεισμοί ή οτιδήποτε άλλο και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε χαρακτηριστικά τα οποία να προλέγουν για τη γέννηση κάποιου κύριου σεισμού» τονίζει, αλλά προτρέπει τον κόσμο να μη δίνει σημασία σε φήμες.455gh96h9

Εκτόνωση

«Μάλλον εκτονώνεται η κατάσταση, αλλά τη φύση δεν μπορούμε ποτέ, μα ποτέ να την προβλέψουμε…» εκτιμά από την πλευρά του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Οπως επισημαίνει, το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό είναι αυτό της Αμφίκλειας – Ελάτειας και δεν σχετίζεται με εκείνο της Αταλάντης, ενώ υπογραμμίζει ότι ο χθεσινός σεισμός δεν μπορεί να διεγείρει το μεγάλο ρήγμα του Μαλιακού, που είναι η κυρίαρχη τεκτονική δομή στον ελληνικό χώρο.

Ζημιές σε τριάντα σπίτια, σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές

Ο πανικός που έσπειρε ο Εγκέλαδος στους κατοίκους του νομού Φθιώτιδας, κυρίως της Αμφίκλειας όπου σημειώθηκε ο σεισμός, ήταν μεγαλύτερος από τις ζημιές που προκλήθηκαν και σε γενικές γραμμές δεν ήταν εκτεταμένες. Από θαύμα γλίτωσαν τη ζωή τους δύο οικοδόμοι στα Ψαχνά Ευβοίας. Την ώρα του σεισμού, οι δύο εργάτες, ηλικίας 40 και 35 χρόνων, βρίσκονταν πάνω σε μια σκαλωσιά. Από τη δόνηση αποκολλήθηκε ένα κομμάτι του τοίχου πάνω στο οποίο στηριζόταν η σκαλωσιά, με αποτέλεσμα αυτή να φύγει από τη θέση της και να πέσουν στο κενό. Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας, ο ένας με κάταγμα στο γόνατο και ο άλλος με ελαφρά τραύματα.

Στη Φθιώτιδα αναφέρθηκαν  φθορές σε περίπου 30 πεπαλαιωμένες κατοικίες στα χωριά Δρυμαία, Μενδενίτσα, Ανάβρα, Τιθρώνιο, Κάτω Τιθωρέα, Ρεγγίνι, Κόμνηνα, Μώλο, καθώς επίσης και στον Αγιο Κωνσταντίνο και στα Καμμένα Βούρλα. Ζημιές υπέστησαν και δύο νεότερες κατοικίες με ατέλειες, αλλά και πολλά παμπάλαια ακατοίκητα κτίσματα.  Σε κάποιες κοινότητες σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ η ισχυρή δόνηση προκάλεσε πτώσεις βράχων, κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.

Ο δήμαρχος Αμφίκλειας Θεόδωρος Ντούρος είπε στην «Espresso» ότι από την πρώτη στιγμή Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΟΤΑ κινητοποιήθηκαν για να προφυλάξουν από τον πανικό τους κατοίκους: «Ο κόσμος πετάχτηκε στους δρόμους, φοβήθηκε πολύ. Τα συνεργεία του δήμου βγήκαν έξω προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές, που δεν είναι ουσιαστικές. Εμείς, ως δήμος, βγάλαμε ανακοίνωση να προσέχουν οι κάτοικοι στα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών τις πτώσεις των βράχων και να μη μένουν σε σπίτια που έχουν υποστεί ρωγμές».

«Στη Στυλίδα, τον (σεισμό) σταμάτησε ο Γκλέτσος»!

Με μπόλικο χιούμορ «υποδέχτηκαν» τον χθεσινό σεισμό οι χρήστες του Twitter, που αμέσως μετά το ταρακούνημα των 5,1 Ρίχτερ άρχισαν τα… τιτιβίσματα, από τα οποία δεν γλίτωσε κανείς! «Δεν ήταν σεισμός. Ηταν ο Μπένι που έκατσε στην καρέκλα του πρωθυπουργού» ανέφερε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά tweets με πολιτικό περιεχόμενο, ενώ ακολούθησαν δεκάδες ακόμη όπως: «Ο σεισμός χτύπησε μέχρι τη Λαμία. Στη Στυλίδα, τον σταμάτησε ο Γκλέτσος», «Δεν ήταν σεισμός, ήταν η ανάπτυξη που επιτέλους ήρθε», «Με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές». Φυσικά δεν έλειψαν και τα ποδοσφαιρικά tweets, όπως «Σεισμός, σεισμός, Παναθηναϊκός» και «Σεισμός! Μετά τον Σαβιόλα ο Μαρινάκης φέρνει κι άλλον παικταρά!» Την τιμητική τους είχαν και τα ερωτικά tweets, όπως αυτό που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σεισμός ήταν τελικά! Τσάμπα η φαντασίωση!»

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...