Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Κατάσκοπος» στα δόντια

❱❱ Μικροτσίπ στο σμάλτο θα καταγράφει και θα στέλνει σε εφαρμογή πόσο και τι τρώει κάποιοςΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με κόσμημα, σαν αυτά που η μόδα θέλει να τοποθετούνται στα δόντια για να αποκτήσει κανείς εκτός από λαμπερό και… στολισμένο χαμόγελο. Το τετράγωνο αντικείμενο μπορεί να είναι επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού σαν τα κοσμήματα, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα μικροτσίπ που «κατασκοπεύει» όποιον το φοράει, καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τι και πόσο τρώει.

Η μικροσυσκευή διαστάσεων 2 χιλιοστών επί 2 χιλιοστά που δημιούργησαν οι μηχανικοί του πανεπιστημίου Tufts στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ αποτελείται από τρία στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα που προσκολλάται στο σμάλτο των δοντιών φέρει μικροσκοπικούς αισθητήρες που εντοπίζουν τις διάφορες χημικές ουσίες των τροφών και των ροφημάτων, όπως μεταξύ άλλων το αλάτι, η γλυκόζη, τα λιπαρά και το αλκοόλ.

Επιπρόσθετα στο εσωτερικό στρώμα έχει ενσωματωθεί μικροσκοπική κεραία η οποία μεταδίδει ασύρματα σε smartphone τα στοιχεία που καταγράφουν οι αισθητήρες, έτσι ώστε να αναλυθούν από ειδική εφαρμογή. Πάνω από το στρώμα των αισθητήρων οι ερευνητές τοποθέτησαν δύο στρώματα από χρυσό έτσι ώστε να το προστατεύσουν, καθώς ο χρυσός δεν διαβρώνεται, αλλά και να το κάνουν καλαίσθητο.

Στη δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Materials» ο Φιορέντσο Ομενέτο και ο Φρανκ Ντομπλ με την ερευνητική ομάδα τους σημειώνουν ότι το μικροτσίπ θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους ιατρικούς επιστήμονες που διεξάγουν έρευνες. Τους επιτρέπει να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων στην έρευνα, έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τον τρόπο που η διατροφή επιδρά σε διάφορες ασθένειες.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...