Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ψυχανάλυσέ το: Shopping therapy!

❱❱ Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μια βόλτα στα μαγαζιά δρα θεραπευτικά

Πολλές φορές η καθημερινότητα μας καταβάλλει, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεσή μας. Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν παντού: στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο, στις προσωπικές σχέσεις κ.λπ. Είναι αδύνατο να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αισιοδοξία μας κάθε στιγμή της ημέρας.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να θωρακίσετε τον εαυτό σας και να μην αφήνετε «μικροπροβλήματα» να σας χαλάνε τη μέρα.

Αγορές και κακή διάθεση δεν πάνε μαζί. Οσοι κάνουν τα ψώνια τους χαρούμενοι ξέρουν τι θέλουν και κάνουν τις καλύτερες επιλογές, ενώ όσοι έχουν αρνητική διάθεση τελικά δεν αντλούν την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση που θα ήθελαν από τις επιλογές τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «Journal of Consumer Research».

H επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε σημαντικά την επίδραση των αρνητικών ερεθισμάτων στην ψυχολογική μας κατάσταση. «Οι επιλογές μας είναι το αποτύπωμα της διάθεσής μας» λένε πολλοί κοινωνικοί ψυχολόγοι και ερευνητές των αγορών.

Άχρηστα ψώνια

Όταν, λοιπόν, είμαστε πιεσμένοι, έχουμε άγχος ή στενοχώρια, συνήθως αγοράζουμε πράγματα που μετά δεν θέλουμε ή δεν είναι χρήσιμα. Τα αποθηκεύουμε στην ντουλάπα, τα αφήνουμε μέσα στις τσάντες, τα κρύβουμε για να μην ανακαλέσουμε αυτό το αρνητικό συναίσθημα. Και αυτό μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά.

Αν η ευχαρίστηση που αναζητούμε δεν έρχεται με την πρώτη αγορά, ακολουθούν μια δεύτερη και μια τρίτη. Μπαίνουμε σε ένα μαγαζί με ρούχα και τελικά καταλήγουμε με άδειες τσέπες και πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.

Αυτό οφείλεται στη συναισθηματική αντίδρασή μας στην κακή διάθεσή μας, αφού εξαιτίας της πίεσης και του άγχους μας αδυνατούμε να σκεφτούμε ορθολογικά.

«Πάντα χρησιμοποιούσα μια βόλτα στα μαγαζιά ως ψυχοθεραπεία» λέει στη στήλη μας ιδιωτική υπάλληλος. «Ακόμα κι αν έπαιρνα ένα τσιμπιδάκι για τα μαλλιά, ένιωθα καλύτερα βλέποντας βιτρίνες και κόσμο να μετακινούνται» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα πλεονεκτήματα του shopping therapy:

n Απόδραση από τη μονοτονία της καθημερινότητας.

n Προσωρινή απομάκρυνση από τα προβλήματα.

n Βελτίωση της ψυχικής ισορροπίας, φροντίδα εαυτού και όσων αγαπάμε.

n Προσωρινή χαρά και βελτίωση της συνολικής διάθεσης.

n Αύξηση της κοινωνικότητας.

n Είναι μια μορφή διασκέδασης.

n Βοηθάει στην καλή υγεία (περπάτημα).

n Ανανεώνει (για μικρό διάστημα).

n Προκαλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

n Ικανοποιεί τα καταναλωτικά «ένστικτά» μας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υποστηρίζουν ότι η συνεχής έκθεση στα αρνητικά ερεθίσματα δημιουργεί μια «ασπίδα» που κρατά μακριά την καλή διάθεση.

«Η κακή διάθεση προκαλεί νοητική κατάπτωση» υποστηρίζει ο δρ Σέι Μπεν-Χάιμ, ένας από τους βασικούς συντάκτες της σχετικής μελέτης. «Η μελέτη αποδεικνύει ότι μπορούμε να αποφύγουμε την κακή διάθεση, αντιμετωπίζοντας κατάματα ένα αρνητικό γεγονός». Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά με στόχο την αυξημένη ευεξία και την ενίσχυση της καλής διάθεσης του ατόμου.

Η μελέτη στο σύνολό της συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της συναισθηματικής επεξεργασίας των πληροφοριών. Αυτό εξαρτάται, βεβαίως, από την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου, τους τρόπους και τις πηγές από όπου έχει μάθει να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Για κάποιους, ένα μικρό πράγμα άνευ αξίας μπορεί να γίνει το κίνητρο μιας ευχάριστης βόλτας στις βιτρίνες, ενώ άλλοι όσο περισσότερες σακούλες κρατούν γυρίζοντας στο σπίτι τόσο πιο ευχαριστημένοι και χαρούμενοι αισθάνονται.

«Αν είμαστε, λοιπόν, θετικοί, αισιόδοξοι, ψύχραιμοι και αντλούμε χαρά από μικρά πράγματα, τότε μπορούμε να πούμε ότι μια βόλτα στις βιτρίνες θα μεταβάλλει τη διάθεσή μας, ειδικά αν έχουμε μαζί μας αγαπημένα πρόσωπα και φίλους».

Σε τέτοιες περιόδους θα πρέπει να μάθουμε ότι η ουσιαστική ευχαρίστηση έρχεται μέσα από συναισθηματικές και ψυχικές διεργασίες και από την εκτίμηση των απλών και καθημερινώνrt4w35twe5g 2 πραγμάτων στη ζωή.

Sc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια

Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

 
 
 
 
offer
 





{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...