Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Κινέζος που για 28 ολόκληρα χρόνια ζούσε διπλωμένος στη μέση είδε τον…...

«Είμαι χαρούμενος, έχω ελπίδα» δήλωσε Κινέζος που πέρασε 28...

Πένθος για την Μπιζόγλη, «έχασε» τον πατέρα της

Πολύ στενόχωρο και δύσκολο θα είναι για την αγαπητή...

Η Σκορδά δεν βλέπει… μέλλον στον Σκάι

Η Σκορδά είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο...

Βασιλική εκταφή στο Τατόι

Η σορός της Αλεξάνδρας της Γιουγκοσλαβίας θα μεταφερθεί στους τάφους της οικογένειάς της.

9f525h87i4Με μια συγκινητική επιμνημόσυνη δέηση, η οποία τελέστηκε από τον θεοφιλέστατο μητροπολίτη Αθηναγόρα, πραγματοποιήθηκε στα πρώην βασιλικά ανάκτορα Τατοΐου η εκταφή της σορού της βασίλισσας Αλεξάνδρας της Γιουγκοσλαβίας, με σκοπό τη μεταφορά της στη γειτονική χώρα, εκεί όπου η βασίλισσα δεν βρέθηκε ποτέ εν ζωή… Η σορός της Αλεξάνδρας, που υπήρξε η τελευταία βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας, βρίσκεται ήδη από χθες το απόγευμα στο βασιλικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα, ενώ η επίσημη κρατική ταφή της έχει οριστεί για τις 26 Μαΐου. Θα πραγματοποιηθεί μάλιστα μαζί με την ταφή της σορού του συζύγου της, βασιλιά Πέτρου Β’, που μεταφέρθηκε από το Ιλινόις των ΗΠΑ, αλλά και της μητέρας του Μαρίας, που βρισκόταν στο βασιλικό νεκροταφείο του Λονδίνου.

Με τη μεταφορά της σορού της βασίλισσας Αλεξάνδρας στη Γιουγκοσλαβία ουσιαστικά εκπληρώθηκε ένα μεγάλο όνειρο του γιου της πρίγκιπα Αλέξανδρου Β’, που δεν ήταν άλλο από τον επαναπατρισμό και τη συγκέντρωση των σορών των προγόνων του στη χώρα τους. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας κατέβαλλαν για πάρα πολλά χρόνια προσπάθειες ώστε να εγκριθούν οι τρεις αυτοί επαναπατρισμοί που για εκείνους ήταν υψίστης σημασίας. Από ελληνικής πλευράς η έγκριση ήρθε κατόπιν αιτήματος της τέως βασιλικής οικογένειας της Σερβίας προς την ελληνική κυβέρνηση που συναίνεσε για την εκταφή των οστών της βασίλισσας Αλεξάνδρας, ενώ με τη μέριμνα του υπουργείου Εξωτερικών μεταφέρθηκαν στο Βελιγράδι όπου και θα ενταφιαστούν στον οικογενειακό τάφο.

Κοντά στο πριγκιπικό ζευγάρι, που από νωρίς χθες το πρωί βρισκόταν στο Τατόι, ήταν η κόρη της πριγκίπισσας Αικατερίνης, Αλισον Αντριους και η νύφη της Αγγελική Μαργαρίτη, η τέως πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία είχε και ολιγόλεπτη συζήτηση με την πριγκίπισσα, ο Γιώργος Ντάβλας με τη σύζυγό του Ελενα Μητσοπούλου, καθώς και άλλοι στενοί συγγενείς και φίλοι. Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση το πριγκιπικό ζευγάρι ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, ενώ στις δηλώσεις τους εξήγησαν τους λόγους που καταστούν σημαντική την ημέρα αυτή για την οικογένειά τους. Λίγα λεπτά αργότερα όλοι μαζί επισκέφτηκαν και τους τάφους της βασίλισσας της Ελλάδας Φρειδερίκης και του συζύγου της Παύλου, προκειμένου να αφήσουν λίγα λευκά τριαντάφυλλα.

9f525h87i6Η «εξόριστη» Αλεξάνδρα με καταγωγή από Φαναριώτες της Κωνσταντινούπολης

Η τελευταία βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1921 και ήταν κόρη του βασιλιά της Ελλάδας Αλεξάνδρου Α’ και της Ασπασίας Μάνου που καταγόταν από Φαναριώτες Ελληνες από την Κωνσταντινούπολη. Η Αλεξάνδρα δεν είχε την τύχη όμως να γνωρίσει τον πατέρα της, καθώς ο Αλέξανδρος Α’ πέθανε πέντε μήνες πριν από τη γέννησή της, στις 25 Οκτωβρίου του 1920 από σηψαιμία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δάγκωμα από έναν από τους δύο πιθήκους που είχε ως κατοικίδια στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Μάλιστα, η Αλεξάνδρα αρχικά θεωρήθηκε παράνομη κόρη, επειδή ο γάμος του πατέρα της δεν είχε την έγκριση του παππού της βασιλιά Κωνσταντίνου Α’. Χρειάστηκε η παρέμβαση της βασιλομήτορος Σοφίας το 1922, που επέτρεπε στον βασιλιά να αναγνωρίζει την ισχύ γάμων μελών της βασιλικής οικογένειας, που έγιναν χωρίς τη βασιλική συγκατάθεση, ακόμη και αναδρομικά, αλλά σε μη δυναστική βάση. Γι’ αυτό και στην Αλεξάνδρα αποδόθηκε ο τίτλος της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσας της Ελλάδας.

Σε ηλικία 23 ετών, το 1944, η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον τότε βασιλιά Πέτρο Β’ της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος όμως ήταν εξόριστος στο Λονδίνο και με τον οποίο απέκτησαν στη συνέχεια έναν γιο, τον πρίγκιπα διάδοχο Αλέξανδρο Β’, σημερινό διεκδικητή του σερβικού θρόνου. Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός sir Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε ανακηρύξει γιουγκοσλαβικό έδαφος τη σουίτα 212 του ξενοδοχείου «Claridge’s» του Λονδίνου, στην οποία γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, προκειμένου να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη. Δυστυχώς για την ίδια τη βασίλισσα Αλεξάνδρα δεν απόλαυσε πότε τα προνόμια μιας βασίλισσας, καθώς τον Νοέμβριο του 1945 η μοναρχία καταργήθηκε από τον Τίτο, με αποτέλεσμα το εξόριστο βασιλικό ζεύγος να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Η Αλεξάνδρα πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1993 στο ανατολικό Σάσεξ στην Αγγλία κι ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι κοντά στους συγγενείς της.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – ΦΩΤ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...