Λένε ότι τις πιο ενδιαφέρουσες και μαζί τραγικές ιστορίες τις γράφει η ίδια η ζωή. Κι όποιος θέλει να το αποδείξει μπορεί να φέρει ως παράδειγμα την Ζωή Λάσκαρη που βίωσε σκληρά παιδιά χρόνια, αλλά και την μεγάλη επιτυχία ως ενήλικη. Έφυγε από τη ζωή τέτοια μέρα το 2017 αφού είχε ζήσει τα πάντα. Απόλαυσε μέχρι το μεδούλι τα 75 χρόνια που κράτησε η διαδρομή της σε αυτόν τον κόσμο.
- Από τον Άγγελο Μενδρινό
Ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο άνθρωπος που την έκανε σταρ δεν τόλμησε να γυρίσει σε φιλμ την ίδια της τη ζωή, ίσως γιατί θα έπρεπε να βιώσει και τις δικές του δύσκολες καταστάσεις που έζησε στην Αυστρία στα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο.
Είναι απορίας άξιο γιατί οι… επίσημες βιογραφίες την δίνουν δύο χρόνια μικρότερη. Αναφέρουν ότι είδε το φως της δικής της ζωής στις 12 Δεκεμβρίου 1944.
Μια προσεκτική μελέτη μπορεί να αποδείξει το λάθος κι αφορά την πρώτη τραγωδία που βίωσε. Ο πατέρας της Κωνσταντίνος Κουρούκλης βρήκε τραγικό θάνατο στην κατοχή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού δολοφονήθηκε από αντάρτες στις 3 Οκτωβρίου 1943, δηλαδή 14 μήνες πριν την επίσημη γέννησή της! Φυσικά είχε γεννηθεί το 1942 και ήταν μηνών όταν έμεινε ορφανή.
Κι αυτός είχε τη δική του τραγική ιστορία χωρίς όμως happy end όπως η κόρη του. Στα χρόνια της Κατοχής η οργάνωση που ανήκε, η Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση (ΠΑΟ) που δραστηριοποιήθηκε στην Μακεδονία ξεστράτισε. Οπλίστηκε από τους Ναζί για να κυνηγήσει τους αντάρτες. Κι εκεί σε μάχη στην Νέα Χαλκηδώνα Γιαννιτσών σκοτώθηκε, αλλά το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Ήταν μόλις 24 χρόνων.
Η Ζωή που λεγόταν Κουρούκλη ήταν δέκα μηνών. Η μητέρα της Αφροδίτη Μπακοπούλου ήταν 19 χρόνων, αργότερα πέθανε κι αυτή κι η Ζωή μεγάλωσε με τον παππού και την γιαγιά.
Η οικογένεια Κουρούκλη ήταν γνωστή για τον μεγάλο αδελφό Γιώργο Κουρούκλη, στρατιωτικό που είχε ενεργή συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά αυτός είναι μια άλλη ιστορία.
Μεγάλωσε σε ευκατάστατη οικογένεια, αλλά η μεγάλη στέρηση ήταν οι γονείς της που έλειπαν. Αυτό δεν το έκρυψε ποτέ στις συνεντεύξεις της.
Τα καλλιστεία στα οποία πήρε μέρος ήταν η πτήση που χρειαζόταν για να απογειώσει την καριέρα της. Με το ψευδώνυμο «Αμαρυλλίς» κέρδισε τον διαγωνισμό που έγινε στα αστέρια και το δικό της αστέρι άρχισε να λάμπει.

Πριν πάει στον διαγωνισμό της Μις Υφήλιος όπως διαβάζουμε και στην εφημερίδα «Απογευματινή» που διοργάνωνε τα καλλιστεία πήγε στη Θεσσαλονίκη να πάρει την ευχή του παππού και της γιαγιάς.

Δεν είναι αλήθεια ότι αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό επειδή ήταν ανήλικη. Το αντίθετο μπήκε στις 15 υποψήφιες των ημιτελικών από τις οποίες επιλέχτηκαν οι πέντε επικρατέστερες. Υπάρχει κι ένα βίντεο, ταλαιπωρημένο από τον χρόνο, αλλά έγχρωμο από την εκδήλωση όπου η Ζωή Κουρούκλη για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε φιλμ.
Μπορεί η επταμελής κριτική επιτροπή των καλλιστείων όπου μέλος της ήταν και ο Έλληνας Βίων Παπαμιχάλης, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός και πολλά άλλα, να θεώρησε ότι η Γιαπωνέζα Μις ήταν η ομορφότερη, αλλά και τότε η Ζωή έλαμπε.
Κι αυτό δεν το διαπίστωσε μόνο ο Γιάννης Δαλιανίδης που είχε εισπράξει ένα μεγαλόπρεπο «όχι» από την Αλίκη Βουγιουκλάκη για τον βασικό ρόλο στην ταινία που ετοίμαζε, αλλά και ο Φιλοποίμην Φίνος που κατάλαβε ότι εδώ έχει να κάνει με… θησαυρό.
Η ταινία ήταν ο «Κατήφορος», ρεαλιστικό δράμα, πολύ… προχώ για την εποχή.
Εκεί η Ζωή… ξαναβαφτίστηκε. Η πρώτη της ξαδέλφη, Ζωή Κουρούκλη κι αυτή είχε αρχίσει να κάνει καριέρα στο τραγούδι. Δεν χώραγαν και οι δύο. Έτσι ο Δαλιανίδης την ονόμασε Λάσκαρη.
Είναι εντυπωσιακό που πριν τελειώσει δραματική σχολή, πριν καταλάβει τι απαιτήσεις έχει μια ταινία όχι μόνο έγινε πρωταγωνίστρια και καθιερώθηκε. Και ο συνήθως… σφιχτός Φίνος την προσέλαβε με μηνιαίο μισθό, κάτι που έκανε μόνο με τα μεγάλα ονόματα. Κι έμεινε πιστή. Οι 23 ταινίες που γύρισε στην καριέρα της όλες ήταν σε αυτήν την εταιρεία, οι 21 μάλιστα με τον Δαλιανίδη! Υπάρχει και μια 24η αλλά όταν πια ο κινηματογράφος έχει αλλάξει το 1982 («Αναμέτρηση»).
Έπαιξε στο θέατρο, είχε επιτυχίες, στο τέλος της καριέρας της άλλαξε και ρεπερτόριο σε περισσότερο δύσκολα και λιγότερα… εύπεπτα για το κοινό έργα, επαινέθηκε από την κριτική, αλλά ήταν κυρίως κινηματογραφική ηθοποιός. Στο άσπρο πανί, στο «σινεμασκόπ» που γέμιζε η οθόνη ήταν λαμπερή.
Την ίδια λάμψη διατήρησε κι όταν πόζαρε για την ελληνική έκδοση του Playboy με φόντο το λευκό της Δήλου. Τότε που η Μελίνα Μερκούρη είπε ότι αυτή θα έπρεπε να είναι μόνιμη διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού!
Στην προσωπική της ζωή αγάπησε και αγαπήθηκε. Στην Αμερική στο περιθώριο της εκλογής της Μις Υφήλιος γνώρισε έναν πλούσιο, τον Μόρις Στερν. Θα έμενε εκεί, αλλά από τις πρώτες εβδομάδες κατάλαβε ότι ήταν αλκοολικός. Η σχέση κράτησε πέντε μέρες.
Άτυχος ήταν και ο γάμος με τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο, αρκετά μεγαλύτερό της. Ο γάμος δεν κράτησε πολύ, αλλά έμεινε μια κόρη, η Μάρθα Κουτουμάνου για να… ισοφαρίσει το άδοξο τέλος του.
Η σχέση της με τον Τόλη Βοσκόπουλο ήταν από τα θέματα που κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα για τρία χρόνια που κράτησε.
Και τέλος ο γάμος με τον ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο που όχι μόνο άντεξε, αλλά τους έδωσε και μια κόρη, την Μαρία Ελένη.
Άλλα γεγονότα τέτοια μέρα
1587: Η Βιρτζίνια Ντέϊρ είναι το πρώτο παιδί αποίκων που γεννιέται στη Βόρεια Αμερική. Η περιοχή όπου συνέβη το ευτυχές γεγονός ονομάστηκε Βιρτζίνια.
1913: Δύο κρούσματα χολέρας και πανώλης διαπιστώνονται στο Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
1917: Ξεσπά η Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που έκανε 9.500 σπίτια και καταστήματα και άφησε άστεγους 70.000 από τις 200.000 κατοίκους της (ημερομηνία με το Δυτικό ημερολόγιο, για την Ελλάδα ήταν 5 Αυγούστου).
1920: Ψηφίζεται η 19η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που αναγνωρίζει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1921: Η ΙΧ μεραρχία εξαπολύει ορμητική επίθεση στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Σκοτώνεται ο ταγματάρχης Ν.Τζαβέλλας. Κυριεύει τρεις διαδοχικές σειρές χαρακωμάτων του εχθρού νοτιοανατολικά του χωριού Καρασουλεϊμάν. Αυτή είναι η τελευταία ενέργεια του Β’ Σώματος στη μάχη του Σαγγάριου που κράτησε έξι μέρες. Σκοτώθηκαν 35 αξιωματικοί και 529 οπλίτες, ενώ τραυματίστηκαν 107 αξιωματικοί και 2.737 οπλίτες.
1922: Με το ατμόπλοιο Αιγαίον φθάνουν στη Σμύρνη οι υπουργοί Ν. Στράτος και Ν. Θεοτόκης. Στις διαβουλεύσεις που έχουν με τον στρατηγό Χατζηανέστη ελήφθη η απόφαση: Η Σμύρνη θα εγκαταλειφθεί. Το ίδιο βράδυ αναχωρούν για τον Πειραιά.
1928: Επιδημία δάγκειου πυρετού μαστίζει την Ελλάδα. Κάθε μέρα πεθαίνουν 16 άνθρωποι.
1943: Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που είχαν συλληφθεί από τους ναζί φτάνουν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.
1958: Εκδίδεται στις ΗΠΑ η νουβέλα «Λολίτα», του Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ προκαλώντας αντιδράσεις για το τολμηρό της περιεχόμενο.
1960: Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.
1961: Ο καθηγητής αμερικανικών Πανεπιστημίων Ανδρέας Παπανδρέου καλείται από την ελληνική κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και διορίζεται πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών.
1965: Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει στον παλιό υπουργό της κυβέρνησης του βουνού, Ηλία Τσιριμώκο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
1968: Ο τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας αναδεικνύεται καλύτερος νέος οδηγός όταν τερματίζει στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης στο σιρκουί της Ρόδου οδηγώντας μία Jaguar ΕΤ
1971: Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Βιετνάμ.
1977: Συλλαμβάνεται ο Στίβεν Μπίκο, για τη δραστηριότητά του κατά του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής.
1977: Το συγκρότημα των «Police», με επικεφαλής τον Στινγκ, δίνει την πρώτη του συναυλία στο Μπέρμιγχαμ.
1982: Ο δήμος του Λίβερπουλ δίνει σε τέσσερις δρόμους της πόλης τα ονόματα των μελών των Beatles.
1982: Υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης εξαφανίζεται με 700 εκατομμύρια δραχμές.
1989: Τεράστια πυρκαγιά στη Θάσο καταστρέφει 70.000 στρέμματα, ενώ οι φλόγες φτάνουν μέχρι το λιμάνι.
1990: Κλείνει η Αμερικανική βάση στη Νέα Μάκρη.
1991: Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τους πραξικοπηματίες.
1992: Ρώσος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2.000 ξένοι φυλακίστηκαν σε γκούλαγκ της Σιβηρίας, στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΕΣΣΔ από τον Στάλιν.
1993: Η ΕΟΚ αποφασίζει τη χορήγηση επείγουσας οικονομικής βοήθειας προς τα θύματα του μεγάλου σεισμού της Πάτρας και των πυρκαγιών στα δάση της Ελλάδας.
1993: Φτάνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι 1.013 Ελληνοπόντιοι από το Σουχούμι της Αμπχαζίας, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην περιοχή.
1994: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο νομός Χανίων και εφαρμόζεται το σχέδιο «Ξενοκράτης», εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, που προκαλεί βιβλικές καταστροφές στην περιοχή.
2002: Από ξαφνική καταιγίδα ξεχειλίζει ο Κηφισός ποταμός. Αιτία τα έργα που γίνεται στην περιοχή. Μεγάλες καταστροφές σε Μοσχάτο, Φάληρο και Ρέντη.
Γεννηθήκαν
1904: Μαξ Φάκτορ, ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών. Πέθανε το 1996.
1932: Λικ Μοντανιέ, Γάλλος ιολόγος, που ανακάλυψε τον ιό HIV (βραβείο Νόμπελ 2008). Πέθανε το 2022.
1933: Ρομάν Πολάνσκι, σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στο Παρίσι από Πολωνούς γονείς.
1933: Ζιστ Φοντέν, Γάλλος ποδοσφαιριστής. Πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958. Πέθανε το 2003.
1937: Ρόμπερντ Ρέντφορντ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Πέθανε το 2025.
1943: Τζιάνι Ριβέρα, Ιταλός ποδοσφαιριστής. Με την Μίλαν κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών και δύο Κυπελλούχων. Φιναλίστ με την Ιταλία στο Μουντιάλ το 1970. Το 1969 ανακηρύχτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής. Τον αποκάλεσαν το «χρυσό αγόρι» του ποδοσφαίρου. Ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλέχτηκε για σειρά ετών βουλευτής με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
1952: Πάτρικ Σουέιζι, Αμερικανός ηθοποιός
1957 : Ντένις Λίρι, Ιρλανδός κωμικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης
1969: Έντουαρντ Νόρτον, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
1969: Κρίστιαν Σλέιτερ, Αμερικανός ηθοποιός
1976: Παρασκευάς Άντζας, ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε Ξάνθη, Ολυμπιακό, Δόξα. Πέθανε τον περασμένο Μάιο από σκλήρυνση κατά πλάκας.
1983: Μίκα, Αμερικανολιβανέζος τραγουδιστης
Θάνατοι
1227: Τζέκινς Χαν (65 χρ.), στρατάρχης των Μογγόλων. Μια πτώση από άλογο του προκάλεσε επιπλοκές στην υγεία του που τον οδήγησαν στον θάνατο.
1850: Ονορέ ντε Μπαλζάκ (51 χρ.), Γάλλος λογοτέχνης
1940: Γουόλτερ Κράισλερ (65 χρ.), Αμερικανός κατασκευαστής αυτοκινήτων
1944: Έρνεστ Τέλμαν, Γερμανός πολιτικός και στρατιωτικός. Ηγέτης του ΚΚ Γερμανίας. Εκτελέστηκε στη φυλακή που ήταν κρατούμενος.
1949: Πολ Μάρες (49 χρ.), Αμερικανός μουσικός (τρομπετίστας).
2017: Ζωή Λάσκαρη (75 χρ.), πρώην σταρ Ελλάς και στη συνέχεια ηθοποιός. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Κουρούκλη.
2018: Κόφι Ανάν (80 χρ.), Γκανέζος διπλωμάτης, πρώην γ. γραμματέας του ΟΗΕ.
2024: Αλέν Ντελόν (88 χρ.), Γάλλος ηθοποιός, παραγωγός, τραγουδιστής, επιχειρηματίας. Αποτέλεσε σύμβολο του σεξ στον κινηματογράφο.
Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.









