Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Φαγητό από… αέρα!

Φινλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν πρωτεΐνη και αισιοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα του υποσιτισμού

Φινλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν πρωτεΐνη και αισιοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα του υποσιτισμού

Ο… κοπανιστός αέρας και, για την ακρίβεια, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί με τη συνδρομή του ηλεκτρισμού να ταΐσει τον κόσμο;

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν μια βασική πρωτεΐνη, χρησιμοποιώντας μόνο τα παραπάνω «συστατικά». Το τρόφιμο σκόνη δημιουργήθηκε μέσα στο εργαστήριο, σε «αντιδραστήρες πρωτεΐνης», που είχαν το μέγεθος κούπας του καφέ.

Οι Φινλανδοί ερευνητές προσέθεσαν μόνο νερό, διοξείδιο του άνθρακα και μικρόβια στον μικρό βιοαντιδραστήρα και στη συνέχεια προκάλεσαν με τον ηλεκτρισμό την ηλεκτρόλυσή τους, δηλαδή τη διαδικασία κατά την οποία διασπώνται οι πολύπλοκες ουσίες.

Αυτή η διαδικασία επέτρεψε στους ερευνητές να συγκεντρώσουν μια μικρή ποσότητα στέρεου υλικού, που είχε θρεπτικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά του βασικού φαγητού. Μέσα σε 15 ημέρες οι αντιδραστήρες μπορούν να δημιουργήσουν μια κουταλιά από μονοκυτταρικές πρωτεΐνες με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, όπως και κάποια μικροβιακά συμπληρώματα.

Σε περιοχές με λιμούς

«Πρακτικά, όλες οι πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες στον αέρα» σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Juha-Pekka Pitkänen από το φινλανδικό Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας VTT και πρόσθεσε ότι «στο μέλλον η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί, για παράδειγμα, στις ερήμους και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν λιμούς». Δεν αποκλείει, μάλιστα, να έρθει κάποια στιγμή που αυτή η τεχνολογία θα εφαρμοστεί σε μια οικιακή συσκευή, η οποία θα χρησιμοποιείται από κάθε καταναλωτή για να παράγει την πρωτεΐνη που χρειάζεται κανείς. Οι ερευνητές, πάντως, σε πρώτο χρόνο έχουν εστιάσει στη μετατροπή της πρωτεΐνης που δημιούργησαν σε ζωοτροφή.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...