Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος πριν γίνει… κυρ Γιώργης

12/07/2026 - 07:01 | | 5 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Ήταν 12 Ιουλίου του 1912 όταν η οικογένεια Παπαγιαννόπουλου στο Διακοφτό αποκτούσε το δέκατο παιδί της, το όγδοο αγόρι. Εκεί τους ήξεραν ως Σπηλιώτη γιατί η καταγωγή του πάτερ – φαμίλια κρατούσε από το Μέγα Σπήλαιο.

Ο μικρός ήταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο άνθρωπος που μετά από μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο… έχασε λόγω τηλεόρασης το όνομά του. Όλοι τον φώναζαν «κυρ Γιώργη» από την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς του Γιάννη Δαλιανίδη «Λούνα Παρκ».

Κι όμως αυτός δεν ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός του ρόλος, ούτε ο τελευταίος. Μόνο που οι προηγούμενες τηλεοπτικές του δουλειές δεν γνώρισαν επιτυχία, ενώ η τελευταία έμεινε για χρόνια στα κουτιά και προβλήθηκε 24 χρόνια μετά!

Στο πολύ μακρινό καλοκαίρι του 1973 ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος… έπαιζε σε εθνικό δίκτυο, όπως  έλεγαν τότε, αφού τόσο το ΕΙΡ, όσο και η ΥΕΝΕΔ φιλοξενούσαν δύο δεκαπεντάλεπτα προγράμματα με τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Η αρχή έγινε στην στρατιωτική ΥΕΝΕΔ. Ήταν Κυριακή 3 Ιουνίου 1973 στις 22:45 προβλήθηκε το πρώτο από τα 30 επεισόδια της σειράς «Ο Κουσούρης».

Όπως λέει και ο… κακόηχος τίτλος είχε θέμα ανθρώπους με κουσούρια. ‘Ήταν αυτοτελείς ιστορίες που παρουσίαζαν πότε τον γκρινιάρη, πότε τον υπεραισιόδοξο και πάει λέγοντας. Το σενάριο ήταν του Περικλή Κουκουβίνου που προφανώς δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον μετρ του είδους Δημήτρης Ψαθάς που έγραψε τεράστιες κινηματογραφικές επιτυχίες με αντίστοιχα θέματα. Η σκηνοθεσία ήταν τον Φώτη Λαζαρίδη.

Από το πρόγραμμα της «Ραδιοτηλεόρασης»

Λίγες μέρες αργότερα, την Παρασκευή 15 Ιουνίου από την ΕΡΤ ξεκίνησε στις 20:30 η σειρά «Θωμάς και Χατζηθωμάς» όπου παρτενέρ του ήταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος με τον ίδιο σεναριογράφο και τον ίδιο σκηνοθέτη. Κι αυτή η σειρά διαρκούσε 15’ και ολοκλήρωσε πρόωρα τον κύκλο της πριν συμπληρώσει 30 επεισόδια.

Από το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση»

Η μεγάλη επιτυχία ήταν το «Λούνα Παρκ» που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιουλίου 1974 και κράτησε μέχρι τις 9 Μαΐου 1981 έπειτα από 330 επεισόδια.

Η σειρά ξεκίνησε από τον Γιάννη Δαλιανίδη ως τηλεοπτικό παιχνίδι με κάποια σκετσάκια. Χωρίς να το καταλάβει ο Δαλιανίδης χτύπησε φλέβα χρυσού. Ο Παπαγιαννόπουλος ξεδίπλωσε όλο του το ταλέντο. Έγινε ο θείος, ο γείτονας, γκρινιάρης, αλλά και δίκαιος. Ήταν η φωνή του μέσου ανθρώπου.

Ενδιαφέρον όμως έχει η συνέχεια. Ο Δαλιανίδης θεώρησε ότι έκλεισε ο κύκλος του «Λούνα Παρκ». Η διοίκηση της ΕΡΤ του ζήτησε ένα σήριαλ με βασικό πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τους ίδιους ήρωες. Έτσι εγκρίθηκε η σειρά «Τα ανάποδα» που στην ουσία ήταν η συνέχεια του «Λούνα Παρκ» με τις ιστορίες επικεντρωμένες στον κυρ Γιώργη.

Ετοιμάστηκαν τα οκτώ πρώτα επεισόδια για τη χειμερινή σεζόν, μόνο που τότε έγιναν εκλογές και το ΠΑΣΟΚ με τη λογική τα αλλάζουμε όλα αποφάσισε να αλλάξει και τη λογική των σήριαλ. Τα οκτώ επεισόδια έμειναν στα κουτιά και η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά 24 χρόνια μετά το 2015!

Στο διαδίκτυο υπάρχουν και τα οκτώ επεισόδια.

Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εμπρός» το 1959 είχε αναφερθεί στα παιδικά του χρόνια, αλλά και το πως αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Τα είχε αφηγηθεί στον καλό του φίλο δημοσιογράφο και θεατρικό συγγραφέα Σταμάτη Φιλιππούλη:

Ξεχωρίζουμε από τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις αυτή στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού που μιλά για την εμπειρία του από τον πόλεμο στην Αλβανία.

Άλλα γεγονότα τέτοια μέρα

100 π. Χ: Γεννιέται ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας. Ρωμαίος στρατηγός, πολιτικός και συγγραφέας, Μετά τις νίκες του στη Γαλατία, την Αίγυπτο και την Αφρική έγινε ισόβιος δικτάτορας. Δολοφονήθηκε στις 15 Μαρτίου του 44 π. Χ

1470: Οι Τούρκοι αποσπούν από τους Ενετούς την Χαλκίδα και προχωρούν σε σφαγές Χριστιανών.

1715: Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος που κατείχαν οι Ενετοί.

1856: Στον Ζεμενό Βοιωτίας σκοτώνεται σε ενέδρα της Χωροφυλακής ο λήσταρχος Νταβέλης. Το κεφάλι του κρεμάστηκε για μέρες στην Πλατεία Συντάγματος.

1904: Γεννιέται ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα. Πέθανε στο Σαντιάγκο της Χιλής στις 23 Σεπτεμβρίου 1973. Το πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε ανέφερε «καρκινική καχεξία» κάτι που αμφισβήτησε η οικογένειά του. Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 ανακοινώθηκε ότι από την μελέτη των οστών βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου.

1906: Ο Άλφρεντ Ντρέιφους, ο Γάλλος υπαξιωματικός του πυροβολικού που είχε καταδικαστεί άδικα για προδοσία πήρε χάρη. Είχε προηγηθεί αναψηλάφηση της δίκης και το «Κατηγορώ» του Ζολά.

1913: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη από τους Βουλγάρους και μπήκε πλέον στο έδαφος της Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα τμήματα του στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη που τότε λεγόταν Δεδεαγάτς.

1915: Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος συνοδεύει το ιερό εικόνισμα της Παναγίας της Τήνου επιβαίνοντας του θωρηκτού Αβέροφ στον όρμο Φαλήρου το επιστρέφει στην Τήνο. Την μεταφορά συνοδεύουν τιμητικά τα αντιτορπιλικά Αετός, Πάνθηρ, Νίκη και Ασπίς. Κατά την έξοδο του εικονίσματος στην Τήνο αποδίδονται 21 κανονιοβολισμοί. Το εικόνισμα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα για να θεραπεύσει τον άρρωστο Βασιλιά Κωνσταντίνο.

1937: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι που με το ομώνυμο σώου του κράτησε για χρόνια τα σκήπτρα της θεαματικότητας στην Αμερικανική τηλεόραση

1951: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέρι Λαντ.

1964: Πολύνεκρη τραγωδία στο χωριό Στύλια της ορεινής Ναυπακτίας, όπου 18 άτομα χάνουν τη ζωή τους δηλητηριάζονται από κόλλυβα.

1984: Ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ουόλτερ Μοντέϊλ υποδεικνύει ως υποψήφια αντιπρόεδρο την βουλευτή  Τζεραλντίνβ Φεράρο, τη μοναδική γυναίκα που έχει διεκδικήσει έως τότε το αξίωμα αυτό.

1990: Ο Μπορίς Γιέλτσιν εκπλήσσει τους πάντες στο 28ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ αναγγέλλοντας την αποχώρησή του από το Κόμμα.

1996: Εκδίδεται το διαζύγιο του πρίγκηπα Κάρολου και της Νταϊάνας Σπένσερ. Ο γάμος τους κράτησε 15 χρόνια.

1996: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός τις Ιταλίας κατηγορείται για διαφθορά και κλήθηκε να δικαστεί μαζί με τον Μπετίνο Κράξι.

2000: Γεννιέται ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Βινίσιους Ζούνιορ

2005: Ο Αλβέρτος Β΄ αναλαμβάνει ηγέτης στο Πριγκιπάτο του Μονακό.

2016: Πεθαίνει ο Πανεπιστημιακός και κριτικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας Δημήτρης Μαρωνίτης. Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1929.